Cum se fac, de fapt, efectele speciale din filme: „Sticlele pe care le primesc actorii în cap sunt făcute din zahăr“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook Claudia Musat
FOTO Facebook Claudia Musat

Claudia Muşat are 40 de ani, dar de aproape un deceniu şi-a transformat pasiunea în meserie şi stă mai mult pe platourile de filmare. Înarmată cu o trusă profesionistă de făcut efecte speciale, românca a povestit, pentru „Adevărul“, care sunt trucurile pe care le foloseşte pentru a-i transforma pe oamenii obişnuiţi în personaje supranaturale.

De nouă ani, Claudia Muşat îi transformă zi de pe oamenii obişnuiţi în adevărate personaje de poveste. Face vânătăi, tăieturi, le „crapă“ craniul unora, în timp ce pe alţii îi face să pară ca şi cum ar fi fost înjunghiaţi în urmă cu câteva clipe. Sunt efecte speciale pe care femeia le-a învăţat de-a lungul timpului şi pentru care astăzi a devenit cunoscută de o mulţime de oameni. „De mică eram înnebunită după machiaj, dar am început să fac asta acum nouă ani. Am făcut cursuri de make-up la Paris, dar înainte de asta aveam o firmă, împreună cu fostul meu soţ, de import-export“, povesteşte Claudia.

Gelatina, cheia pentru tăieturi

Astăzi, femeia lucrează pe cont proriu şi de cele mai multe ori o găsim pe platourile de filmare, pregătind actorii să arate înfricoşător. Artista poveşte că în această meserie imaginaţia este cea mai importantă şi că indiferent de situaţie trebuie să improvizezi astfel încât efectul special să fie cu adevărat impresionat şi în momentul în care se filmează trebuie ca totul să fie impecabil.

„Trebuie să fii cât mai aproape de realitate, pentru că cea mai mică greşeală se vede şi nu mai poţi filma. Niciodată nu se pune lumina, în timpul filmărilor, pe efectul special. Mi s-a întâmplat să am probleme. Îl pregătisem pe un actor, arăta ca după un accident, doar că el nu juca ca şi cum ar fi fost într-adevăr rănit, era relaxat“, îşi aminteşte Claudia.

claudia musat

Efecete speciale realizate de artistă FOTO Facebook Claudia Muşat

De multe ori, oamenii care nu sunt obişnuiţi cu platourile de filmare se întreabă cum pot arăta actorii ca şi cum ar fi fost cu adevărat înjunghiaţi sau bătuţi. Secretul, povesteşte artista, este cât se poate de simplu. În primul rând, e nevoie de o trusă profesională de machiaj cu ajutorul căreia să poţi face efecte speciale. Spre exemplu, pentru realizarea unei vânătăi trebuie ca cel care le realizează să combine mai multe culori, astfel încât să pară cât mai reală.

claudia musat

Efecete speciale realizate de artistă FOTO Facebook Claudia Muşat

Ceva mai complicat este în cazul tăieturilor sau bucăţilor rupte din piele. În aceste situaţii, artistul trebuie să aibă imaginaţie şi gelatină sau latex, după preferinţe. „Se curăţă zona, se degresează suprafaţa pe care urmează să aplici gelatina încălzită şi apoi se aplică sânge artificial şi culori ca să pară cât mai real. Gelatina se încălzeşte, latexul se pune direct pe piele ţi este modelat cu pensule speciale. Şi sângele artificial este de două feluri:  fluid sau solid“, explică Claudia.

Sticle dulci

De multe ori, vedem în filme cum un actor primeşte o sticlă direct în cap şi nu putem să nu ne întrebăm care este secretul şi cum de nu simte, în realitate, nicio durere. „Este foarte simplu: sticlele pe care le vedem noi au cinci grame cel mult şi sunt făcute din zahăr şi se sfărâmiţează“, spune amuzată artista.

claudia musat

Efecete speciale realizate de artistă FOTO Facebook Claudia Muşat

Un alt secret dezvăluit de Claudia este modul în care se realizează efectele speciale care presupun înjunghieri. Imediat după ce se încălzeşte gelatina şi se aplică, un cuţit din material moale, realizat special pentru acest lucru, este înfipt în gelatina proaspăt încălzită, dând impresia că omul a fost înjunghiat. Tot gelatina este secretul şi pentru a-l face pe un actor să pară că are înfiptă o doză de suc în cap. „Tai cutia de suc din aluminiu de la jumătate şi o înfigi în gelatină. Aplici sânge şi culori şi asta e tot“, mai spune Claudia.

Pentru a realiza o cusătură pe care o vedem deseori în filme după o operaţie, actorului i se aplică pe piele un strat gros de gelatina, care ulterior este cusut cu grijă de make-up artist. În cele din urmă, cusătura este perfectă.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite