Cum se poate demola Cathedral Plaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cathedral Plaza este construită în coasta Catedralei Sfântul Iosif. FOTO Mediafax
Cathedral Plaza este construită în coasta Catedralei Sfântul Iosif. FOTO Mediafax

Încă o decizie a instanţei, dată acum câteva zile, impune demolarea mastodontului de 19 etaje de lângă Catedrala Catolică Sfântul Iosif din Capitală. Sentinţa nu este însă definitivă. Directorul firmei de inginerie ce a proiectat turnul a explicat pentru Hotnews.ro cum poate fi demolată clădirea şi care sunt riscurile pe care le implică.

Specialiştii în demolări şi inginerii constructori sunt de părere că tot ce s-a construit poate fi şi demolat. Costurile de demolare a turnului Cathedral Plaza se situează, potrivit estimărilor, între două şi cinci milioane de euro, asta în funcţie de ce decide instanţa că trebuie demolat.

Dragoş Marcu, directorul firmei de inginerie care a proiectat structura turnului a explicat, într-un interviu acordat Hotnews.ro, că imobilul se poate demola în condiţii de siguranţă pentru clădirile din jur. Acesta susţine că:

- Dacă decizia judecătorească spune acest lucru, probabil că turnul va trebui demolat. Înainte de toate, trebuie spus că orice demolare trebuie făcută pe baza unei expertize tehnice. Ea va stabili care sunt riscurile îi posibilităţile de demolare.

- Din punct de vedere practic clădirea poate fi demolată. Depinde însă care este tema demolării. Aducerea terenului la starea la care a fost înainte de construire nu mai este posibilă pentru că acolo se află un perete de sprijin pentru subsol, amplasat până la douăzeci şi ceva de metri adâncime. Acest perete a fost necesar susţinerii excavaţiei pe parcursul execuţiei subsolului. Nu se poate scoate, nu există mijloace tehnice şi tehnologice de a face asta. Probabil, dacă s-ar dori foarte mult asta, într-o operaţiune de mare anvergură, ar trebui făcută o altă groapă mai adâncă, ca să poată fi extrase acele element. Dar vorbim de operaţiuni ilogice.

- În afară de incinta perimetrală, care se referă la sistemul de susţinere a pământului şi a clădirilor învecinate, mai există subsolul clădirii şi partea supraterană. Partea supraterană poate fi  demolată. Din nou, trebuie investigat cu atenţie deoarece în momentul în care s-a săpat o groapă de aproape 15 metri adâncime, s-a scos pământul care era acolo, şi greutatea s-a compensat prin clădirea de deasupra, în mod cert în momentul în care o să tai clădirea starea de deformaţie din teren se modifică şi atunci trebuie studiat ce implicaţii sunt pentru vecinătăţi. Dar, este posibil.

- Cred că demolarea pe partea de suprastructura ar putea să se facă de sus în jos. O demolare prin explozie este  exclusă acolo deoarece masa pe care o prăbuşeşti la explozie creează în vecinătate un impact asemănător unui seism, care nu este de neglijat. Dar se poate desface piesă cu piesă. S-au mai făcut astfel de demolări în România. Este adevărat, pe case mai mici.

- Cel mai delicat este subsolul. Dar, din nou, se pune întrebarea ce demolăm. Cineva poate să spună, ok, rămâne subsolul, poate fi folosit ca parcaj, nu ştiu dacă există formulă juridică, dar din punct de vedere tehnic este posibil. Dacă se doreşte şi extragerea elementelor de construcţie din subsol, cu excepţia zidului perimetral pentru că acela rămâne acolo, probabil că operaţiunea de demolare pentru partea subterană este de jos în sus. Nu este uşor pentru că ea presupune scoaterea subsolului nivel cu nivel şi umplerea cu pământ.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite