
Bogaţi, săraci, lipsiţi de studii sau şcoliţi prin instituţii prestigioase, bucureştenii au fost întotdeauna atraşi de tatuaje. Fie că şi-au imprimat pe mână obiecte cu o însemnătate deosebită pentru ei, fie că au încercat să-şi imortalizeze chipurile persoanelor iubite, aceştia s-au înghesuit mereu pe la uşile artiştilor vremii dornici „să deseneze pe pielea oamenilor “.
Recent, la Palatul Suţu din Capitală a avut loc vernisajul Expoziţiei „Pentru o istorie a simbolurilor: tatuajul în România“, realizată în parteneriat cu Institutul Medico Legal „Mina Minovici”. Expoziţia aduce în premieră în faţa publicului colecţia didactică de tatuaje realizată de dr. Nicolae Minovici încă de la finalul secolului al XIX-lea.
„Moda tatuajelor în societatea românească o putem considera prezentă încă din timpul culturilor neolitice dar în Evul Mediu tatuajul era întâlnit numai la nivelul păturilor superioare (element cultural preluat prin filieră orientală) şi probabil la o serie de personaje mai extravagante precum Petru Cercel (1583-1585, domnitor al Ţării Româneşti) sau Gratiani Gaspar (1619-1620, domnitor al Moldovei). Odată cu modernitatea, moda tatuajelor s-a răspândit în toate structurile sociale, cu precădere cele urbane.
Tatuajele cu simbolurile lor variate se întâlnesc de la delincvenţi la înalta societate. Din perspectivă sociologică şi psihologică – repere cu o puternică consistenţă imaginară şi mentală, simbolurile tatuate subliniază şi unele particularităţi ale personalităţii individuale. Din perspectiva istoriei cotidianului urban modern, impactul modernizării accentuate şi rapide în care indivizii sunt asaltaţi de probleme, multe dintre simbolurile tatuate au reprezentat fie o formă de protest faţă de o lume greu de suportat, fie o modalitate de afişare sau afiliere de grup, de comunitate sau minoritate sexuală“, după cum susţin reprezentanţii Muzeului Municipiului Bucureşti.




Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: