Creşă într-un cămin pentru bătrâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În incinta Căminului pentru persoane vârstnice al Municipiului Bucureşti va fi inaugurată mâine o creşă.

Centrul de îngrijire şi educaţie timpurie “La bunici” care va fi inaugurat mâine este cea de-a cincea unitate care va fi deschisă de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti în cadrul proiectului “AnTanTe”, care prevede deschiderea a 13 creşte în Capitală.

Centrul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani. Potrivit direcţiei, dezvoltarea unui astfel de centru în cadrul Căminului pentru persoane vârstnice al municipiului Bucureşti “Acad. Nicolae Cajal”, fostul Spital clinic Caritas, se urmăreşte continuarea, într-un fel, a tradiţia prezenţei copiilor mici, în spaţiul pe care odată îl ocupa secţia de nou-născuţi şi neonatologie din maternitatea spitalului. De asemenea, s-a avut în vedere dezvoltarea şi pilotarea unui concept European, întlnit în ţările cu sisteme sociale extrem de dezvoltate (precum cele nordice) de a pune laolată în spaţii comunitare largi două categorii sociale diametral opuse: copiii şi bătrânii. “Eficacitatea centrelor sociale intergeneraţionale a fost dovedită de-a lungul timpului din perspectiva confortului psihic şi menţinerii achiziţiilor vârstnicilor care au în preajmă copii mici. Introducerea acestui nou model de centru a fost iniţiată în ţara noastră de relativ puţin timp, la nivelul sectorului neguvernamental, cu rezultate pozitive atât pentru vârstnici, cât şi pentru copii”, afirmă reprezentanţii direcţiei.

„La bunici” devine, astfel, cel de al patrulea model pilot de centru de îngrijire şi educaţie pentru copii foarte mici, promovat în cadrul proiectului „Mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunităţi de angajare pentru tine”. La finalul proiectului, standardele de funcţionare ale celor patru tipuri de centre dezvoltate în municipiul Bucureşti vor fi disponibile pentru autorităţile locale din întreaga ţară, care vor putea să aleagă tipul de centru cel mai potrivit resurselor pe care le deţin:

- modelul 1, centrul mic, cu o capacitate de maxim 15 locuri, care poate fi dezvoltat în spaţiile aflate la parterul blocurilor de locuinţe şi care deserveşte comunitatea foarte apropiată (familiile care locuiesc în blocul respectiv), pentru autorităţile locale care dispun de puţine resurse (centrele Oaky, Scăpărici, Omide, Maria.
- modelul 2, centrul mediu, cu o capacitate de maxim 45 locuri, care poate fi dezvoltat utilizând parterul tuturor blocurilor de locuinţe nou construite (locuinţe sociale, de necesitate, ANL, proiecte imobiliare private, etc) şi care deserveşte comunitatea apropiată (familiile dintr-un cvartal de blocuri), pentru autorităţile locale care dispun de resurse relativ reduse de dezvoltare în intravilan, cum sunt cele din marile oraşe (centrul Alex)
- modelul 3, centrul mare, cu o capacitate de maxim 120 de locuri, care poate fi dezvoltat pe structura clasică a vechilor creşe sau în construcţii noi de infrastructură şi care deserveşte întreg cartierul, pentru autorităţile locale care dispun de resurse financiare şi de teren disponibil pentru construcţie. (central Aurora, Ariel)
- modelul 4, centrul intergeneraţional, cu capacitate variabilă, care poate fi dezvoltat în cadrul centrelor destinate persoanelor vârstnice, pentru autorităţile locale care se confruntă cu presiune socială pentru dezvoltarea serviciilor sociale adresate acestor categorii (centrul La Bunici).

Pentru toate aceste centre vor fi prezentate, la finalul proiectului, sistemele de igienă, de securitate, fluxurile necesare, structurile de personal necesare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare în materia educaţiei, muncii, sănătăţii, securităţii la incediu, precum şi costurile de amenajare, dare în folosinţă şi funcţionare.

Centrul se adresează doar copiilor ai căror părinţi (fie mama, tatăl sau reprezentantul legal) se află în perioada legală de creştere a copilului şi doresc să se întoarcă la locul de muncă înainte de expirarea acestei perioade.


Proiectul ”Mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunităţi de angajare pentru tine” este cofinanţat din Fondului Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013, având ca parteneri Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) şi Bernard Brunhes International (BBI).

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite