Conturile Primăriei Capitalei, blocate la solicitarea lui Costica Costanda. Ce datorie au autorităţile către omul de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos
Foto Inquam Photos

Primăria Municipiului Bucureşti a anunţat, vineri, printr-un comunicat de presă, că a fost informată, prin adresa nr. 45847/07.08.2020 a Trezoreriei Municipiului Bucureşti, despre depunerea dosarului de executare nr. 202/EP/2018. ”În acest moment, conturile Primăriei Capitalei sunt blocate”, a afirmat Gabriela Firea.

”Primăria Municipiului Bucureşti a fost informată astăzi,  07 august, prin  adresa nr. 45847/07.08.2020 a Trezoreriei Municipiului Bucureşti, despre depunerea dosarului de executare nr. 202/EP/2018 emis de BEJ Peticaru Eduard, debitor Municipiul Bucureşti prin Primar General, creditor fiind Constanda Costică, Constanda Maria”,  anunţat, vineri, Primăria Caputalei, printr-un comunicat de presă. 

Primarul general a precizat că instituţia are conturile blocate.

”În acest moment, conturile Primăriei Capitalei sunt blocate, iar proiecte de importantă majoră pentru dezvoltarea Bucureştiului sunt puse în pericol. Mă refer aici la obiective de investiţii precum Spitalul Metropolitan, Pasajul Ciurel, Pasajul Doamna Ghica sau Prelungirea Ghencea. Este o situaţie dificilă pentru Bucureşti, trebuie să punem în aplicare o sentinţa definitivă şi irevocabilă a instanţei, pronunţata în anul 2019, după procese care au durat 20 de ani. Sunt decizii pe care nu le-am luat noi, dar pentru care trebuie să plătim”, a declarat Firea, citată în comunicatul de presă.

Primarul general a reiterat ideea că municipiul Bucureşti trebuie să-i returneze lui Costică Costandă 115 milioane euro, ceea ce reprezintă 20% din bugetul anual al Capitalei.

”Deşi am luat toate măsurile prevăzute de legislaţia în vigoare şi am făcut deja plăţi eşalonate de aproximativ 17 milioane euro, am ajuns în situaţia în care Costică Constanda a pus poprire pe conturile Municipiului Bucureşti. Pentru a ieşi din această situaţie de criză, voi supune din nou aprobării CGMB, în următoarea şedinţa, un proiect de hotărâre care să remedieze această problema, mai anunţă Firea.

Primarul general a supus spre aprobare, în patru şedinţe succesive ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, un proiect de hotărâre prin să se reducă suma totală datorată cu aproximativ 40%. 

Proiectul de Hotărâre a fost respins de fiecare dată, iar pentru a fi aprobat era nevoie de votul a 2/3 din numărul total al consilierilor generali. 

Povestea Afacerii Constanda

Povestea „Afacerii Costanda” începe în 2003. Costică Constanda a cumpărat peste 3 hectare de teren la marginea parcului Herăstrău, de la cineva care le obţinuse după ce cumpărase, la rândul lui, drepturi litigioase.

Primăria Capitalei construise însă deja acolo vile de lux şi denumise cartierul „Satul Francez”. Aşa că Primăria Generală de atunci i-au oferit lui Costanda parcul Bordei, aflat în apropiere, într-o zonă la fel de scumpă. Omul de afaceri intenţiona să construiască blocuri în perimetrul parcului.

Însă Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru a permite ridicarea unor imobile. Pentru că autorităţile nu au mai mişcat lucrurile, Constanda s-a adresat instanţei care i-a dat dreptate.

Tribunalul Bucureşti a decis în iulie 2011 ca omul de afaceri Costică Costanda să fie despăgubit cu circa 165 de milioane de euro în urma procesului pe care l-a intentat Primăriei Capitalei.

Decizia a fost atacată, iar peste trei ani Curtea de Apel Bucureşti a decis că Primăria Capitalei va trebui să plătească peste 115 milioane euro soţiilor Costică Costanda şi Maria Costanda în cazul afacerii Satul Francez vs Parcul Bordei.

Probleme cu omul de afaceri nu are doar Primăria Generală, ci şi Ministerul Mediului, care trebuie să-i achite acestuia şi soţiei sale aproximativ 72 de milioane de lei. Familia Constanda a obţinut dispoziţia de executare silită a ministerului în urmă cu un an, în aprilie 2019. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite