Contorizarea individuală – încă refuzată

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a născut ideea (la Senat) de modificare a legii privind asociaţiile de proprietari, modificare ce viza introducerea plăţilor individuale prin emiterea de facturi aferente utilităţilor.

Este limpede pe de-o parte că toţi cei de la bloc doresc să fie contorizaţi individual şi să plătească DOAR ceea ce consumă şi la fel de limpede este că sistemul” se opune unei astfel de tendinţe, normale, fireşti, corecte pentru că se pierd multe avantaje.

Se păstrează artificial în viaţă, la nivel naţional, coloşi care merg în pierdere şi care sug” de la buget sume uriaşe. Timpul trece, leafa vine (cam mare), maşini şi servicii de filaj, toate pe banii consumatorului.

În schimb primim: pierderi, facturi lipsite de transparenţă, preţuri majorate, sisteme de alimentare învechite şi avarii an de an. Ba mai mult cu toţii plătim apă rece la preţ de apă caldă (cât timp trece până vine apă caldă la robinet, contorul se învârte şi suntem taxaţi – la robinetul de apă caldă curge multă apă rece până să putem beneficia de temperatura din contractul de livrare).

Astfel, încercarea din Senat de modificare a Legii 230/2007 a fost sortită eşecului. Eşec care nu face altceva decât să ne arate cât de refractar este sistemul la nou şi cât de mult se doreşte păstrarea captivă a populaţiei în sistemul centralizat, iar asociaţiile de proprietari au devenit entităţi obligate astfel să colecteze sumele facturate de aceşti coloşi. Dacă se doreşte cu adevărat contorizarea individuală, ea trebuie dusă până la nivelul fiecărui apartament şi nu până la nivel de scară şi/sau bloc.

O serie de utilităţi sunt facturate la nivel de scară. O altă parte beneficiază de contorizare individuală, însă nu este suficient şi, din păcate, nu există nici voinţă în vederea realizării contorizării individuale pentru tot ceea ce reprezintă utilitate.

Mai mult, zic, nu ar strica ca în fiecare subsol de bloc să existe montat câte un aparat de contorizare, astfel încât dacă furnizorul nu furnizează agentul termic şi/sau apa caldă la temperaturile din contractele de furnizare să NU înregistreze şi să suporte furnizorul pierderea. Parcă 25 de ani a fost suficient cât au facturat în plus, parcă ne-am săturat să vedem reţele învechite şi parcă ne-am săturat să vedem sistemele de recirculare scose din uz. Vor ei profituri uriaşe, vor ei să mărească preţul, dar parcă ne-am cam săturat şi noi de înghiţit găluşti.

Salutăm iniţiativa şi încurajăm astfel de abordări. Poate până la urmă intră cineva şi pe acest tărâm. S-a putut până la urmă, cu toată opoziţia coloşilor, cu legea dării în plată şi poate şi un astfel de demers de contorizare individuală să treacă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite