Companiile municipale ale Primăriei Capitalei, desfiinţate de instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea FOTO Inquam Photos / George Călin
Gabriela Firea FOTO Inquam Photos / George Călin

Curtea de Apel Bucureşti a decis joi anularea definitivă a tuturor hotărârilor de înfiinţare a celor 22 de companii municipale create în martie anul trecut de Primăria Capitalei.

UPDATE Gabriela Firea, reacţie după decizia Curţii de Apel privind Companiile municipale

„Admite acţiunea şi, în consecinţă, anulează actele administrative contestate în cauză”, arată decizia Curţii de Apel Bucureşti. Soluţia este definitivă şi vine la capătul unui proces iniţiat de USR Bucureşti, prin Roxana Wring şi Ana Ciceală, în anul 2017, împotriva Consiliului General al Muncipiului Bucureşti.

„Companiile Gabrielei Firea ar fi putut deveni 22 de «tel-drumuri» nu mai mici, ci chiar mai mari decât cunoscută companie din Teleorman. Pentru că, dacă instanţa nu ar fi pus stop acestei ilegalităţi în formă continuată, o majoritate simplă PSD-ALDE ar fi putut să vândă pe nimic aceste unor indivizi bine conectaţi la camarila Gabrielei Firea. Am fi putut vedea cum cele 500 de milioane de euro ajung după o schemă deja consacrată în buzunarele unor indivizi care nu au nicio legătură cu binele şi cu interesul public. Din fericire, acest risc nu mai există. Instanţa a decis că toate companiile sunt înfiinţate ilegal, ceea ce înseamnă că banii bucureştenilor trebuie să se întoarcă la bugetul Capitalei”, a comentat consilierul general USR Ana Ciceală.

Ciceală susţine că astfel au fost salvate deocamdată peste 600 de milioane de euro date de către Gabriela Firea acestor companii în majorări de capital social şi bugete. „Bunurile bucureştenilor nu vor mai putea fi transferate către companiile înfiinţate de Gabriela Firea, angajaţii primăriei şi instituţiilor vor avea statut de funcţionar public, iar legea achiziţiilor va trebui să fie respectată”, spune consilierul USR.

Cum s-a încălcat legea

Roxana Wring, preşedinte USR Bucureşti şi consilier USR în CGMB, a explicat care au fost argumentele care au dus la această soluţie.

„Consilierii municipali USR au contestat înfiinţarea acestor Companii pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegal. Mai precis, ele au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, şi nu cu votul a două treimi, aşa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte care privesc patrimoniul Capitalei.

Instanţa a decis astăzi că toate companiile au fost înfiinţate de Gabriela Firea cu încălcarea legii, aşa cum am spus şi noi încă de anul trecut. Este o veste foarte proastă pentru găştile din Voluntari care îşi văd năruit visul de a pune mâna pe Bucureşti bucată cu bucată. Este în schimb o veste foarte bună pentru bucureşteni pentru că aceste companii nu vor mai înghiţi sute de milioane de euro aşa cum au făcut-o până acum. Aceste companii sunt un eşec managerial şi financiar de proporţii pentru care Gabriela Firea trebuie să răspundă. Actualul Primar este cel care a girat şi a forţat împotriva legii înfiinţarea acestor Companii. Actualul Primar este cel care a dat peste jumătate de miliard de euro către aceste structuri înfiinţate peste noapte. Şi actualul Primar trebuie să plătească. Gabriela Firea este singurul vinovat pentru cel mai mai mare dezastru edilitar şi financiar din Bucureşti din ultimii 30 de ani. Am avertizat de fiecare dată că legea este încălcată şi i-am cerut Gabrielei Firea să nu se aventureze într-un astfel de experiment. Din păcate nu a ascultat şi a împins oraşul şi banul public într-o groapă de unde vom ieşi foarte greu”, a scris Wring, pe Facebook.

Nicuşor Dan: Urmează dizolvarea companiilor

Şi Nicuşor Dan, fost candidat la Primăria Capitalei, a comentat această decizie a instanţei.

„Mă bucur că am iniţiat acest demers şi că justiţia a confirmat în cele din urmă acţiunea noastră.

Prin înfiinţarea acestor companii, Gabriela Firea a urmărit să evite legea achiziţiilor publice şi legislaţia privind funcţionarii publici, două instrumente importante de control privind cheltuirea banilor publici.

Cele 22 de companii au primit până acum peste 800 de milioane de euro şi au circa 8000 de angaţi, cei mai mulţi membri de partid sau membri ai grupurilor de interese care gravitează în jurul actualei conduceri a Primăriei.

Acum, în mod firesc, urmează dizolvarea acestor companii, iar cineva trebuie să răspundă pentru acest haos creat. Gabriela Firea este direct responsabilă pentru această situaţie , deoarece înfiinţarea acestor companii a fost proiectul ei asumat şi susţinut public. Gabriela Firea şi-a bătut joc de banii publici şi trebuie să plătească pentru acest lucru.

Astfel de momente confirmă că lupta pentru Bucureşti, pe care o duc de peste 10 ani, merită să fie continuată!”

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite