Companiile municipale ale Gabrielei Firea, desfiinţate de instanţă, au reînviat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 20 de companii municipale ale Gabrielei Firea, desfiinţate prin decizii definitive în instanţă, au fost reînfiinţate, a decis miercuri Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în şedinţă.

Anul trecut, Curtea de Apel Bucureşti a decis că cele 22 de companii municipal au fost înfiinţate ilegal, cu votul a jumătate plus unu din consilieri, deşi legea prevedea că sunt necesare voturile a două treimi din consilieri.

Ulterior, Guvernul Dăncilă a adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă Codul Administrativ, prin care a stabilit că proiectele care vizează administrarea patrimoniului pot fi adoptate doar cu votul a jumătate plus unu din consilierii în funcţie.

Astfel, miercuri, consilierii coaliţiei PSD-ALDE din CGMB au aprobat, cu 29 de voturi „pentru” şi 16 „împotrivă” hotărârile de reconfirmare a înfiinţării companiilor municipale.

Companiile reintroduse în legalitate sunt: 
1. Compania Municipală Consolidări 
2. Compania Municipală Iluminat Public Bucureşti 
3. Compania Municipală Eco Igienizare Bucureşti 
4. Compania Municipală Parking Bucureşti 
5. Compania Municipală Pază şi Securitate Bucureşti 
6. Compania Municipală Turistica Bucureşti 
7. Compania Municipală Protecţie Civilă şi Voluntariat Bucureşti 
8. Compania Municipală Agrement Bucureşti 
9. Compania Municipală Imobiliara Bucureşti 
10. Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde Bucureşti 
11. Compania Municipală Managementului Transportului Bucureşti 
12. Compania Municipală Managementul Traficului Bucureşti 
13. Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti 
14. Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti 
15. Compania Municipală Medicala Bucureşti 
16. Compania Municipală Sport Pentru Toţi Bucureşti 
17. Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti 
18. Compania Municipală Publicitate şi Afişaj Bucureşti 
19. Compania Municipală Tehnologia Informaţiei Bucureşti 
20. Compania Municipală Cimitire Bucureşti 

Preşedintele USR, Roxana Wring, a apreciat într-o postare pe Facebook că primarul general, Gabriela Firea, ar încerca să „profite de modificarea Codului administrativ” pentru a „legaliza retroactiv” aceste companii.

„Nu poţi legaliza ceva care a fost desfiinţat printr-o decizie a instanţei. Aşa cum am făcut-o şi până acum, eu şi colegii mei consilieri USR vom vota împotriva acestei tentative de legalizare retroactivă. Evident, vom ataca proiectele de hotărâre în instanţă dacă vor fi adoptate pe 31 Iulie”, a anunţat ea.

Wring a spus că USR consideră că un act administrativ nelegal nu poate fi confirmat, aşa că aceste proiecte de hotărâre, prin care se reconfirmă un act administrativ care a fost declarat deja nelegal de instanţă, sunt în continuare nişte proiecte de hotărâre nelegale.

Consilierul municipal Ana Maria Ciceală (USR) a precizat, la rândul său, că hotărârile adoptate în şedinţa de miercuri sunt „nelegale”, iar votul CGMG „legitimează un act nelegal”.

„Acele proiecte de hotărâre au fost anulate definitiv de Curtea de Apel Bucureşti şi nu se pot confirma cu un vot pe noul Cod administrativ. Fiindcă trebuie să se aplice pe legea civilă, nu pe cea penală. Numai pe Codul penal se aplică legea mai favorabilă. Dar pe art. 15 din Constituţie nu putem aplica retroactiv actul de voinţă al Consiliului, decât cu aceeaşi majoritate cu care nu au trecut în februarie 2017 înfiinţările celor 20 de companii municipale, adică cu două treimi”, a spus ea, potrivit Agerpres.

Şeful Direcţiei Juridice din PMB, Adrian Iordache, a susţinut că prin aceste proiecte nu se reaprobă hotărârile de consiliu, ci se aprobă actele de voinţă prin care au fost înfiinţate companiile municipale.

„Răspunsul îl aveţi începând din preambulul hotărârii de Consiliu şi anume art. 57 din Legea 31/1990, coroborat cu art. 58 şi 59 din aceeaşi lege şi coroborat cu încă două articole din Codul civil - 196 şi 197. În ceea ce priveşte Constituţia României, nu o încălcăm, dar aceste articole prevăd următorul lucru: nulitatea, inclusiv absolută, poate fi acoperită până în momentul în care un dosar de instanţă pe nulitatea unei societăţi rămâne în pronunţare în fond. Suntem în procedura regularizării. Hotărârea de Consiliu nu spune că reaprobă hotărârea. Nu. Aprob actul de voinţă prin care am înfiinţat companiile”, a afirmat el.

Viceprimarul Aurelian Bădulescu (PSD) s-a arătat deranjat de intervenţia Anei Ciceală în momentul în care prezenta punctul de vedere al Comisiei juridice. El a apreciat că actele de înfiinţare a companiilor municipale nu pot fi declarate nule.

„Doamna Ciceală, dvs sunteţi manglitoare de profesie, nu juristă. Actele administrative pe baza cărora au luat naştere raporturi juridice şi de muncă sunt inatacabile. Luaţi asta, băgaţi-o în cap! Şi vedeţi că scrie în cărţi lucrul acesta, nu vin eu cu el de la mine. Acesta e temeiul pe care trebuie să mergem în apărările pe care Primăria trebuie să le aibă de acum încolo”, a spus el.

Bugetele companiilor municipale se ridică în anul 2019 la peste un miliard de lei. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite