Aniversare în Drumul Taberei la 130 de ani de la naşterea lui Aurel Vlaicu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Motorul primului avion al lui Aurel Vlaicu FOTO MApN
Motorul primului avion al lui Aurel Vlaicu FOTO MApN

Zeci de oameni au participat astăzi, 18 noiembrie, la comemorarea a 130 de ani de la naşterea lui Aurel Vlaicu. Omagierea a avut loc în cartierul Drumul Taberei, pe terenul aflat în apropierea ruinelor fostului hangar în care aviatorul român şi-a construit primul avion.

Iubitorii istoriei aviatice, pasionaţii domeniului militar, dar şi cetăţenii din sectorul şase al Capitalei, au avut ocazia de a vedea exponate de o valoare inestimabilă, deoarece au fost expuse piese originale ale primului avion construit de Aurel Vlaicu - Vlaicu I -, elicea, motorul, o roată, volanul, poze originale, o machetă a avionului, diferite documente şi schiţe.

De asemenea, au fost organizate proiecţii video cu singurele imagini păstrate de-a lungul timpului. Pentru copii a fost amenajat un spaţiu special în care au putut desena, construi machete de avion şi auzi poveşti interesante spuse de invitaţi de seamă din cercul militar şi aviatic.

Evenimentul a fost deschis de către ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu. „ Este uimitor faptul că descoperim locuri uitate, care au o valoare şi un simbolism aparte. Aici, Aurel Vlaicu şi-a concentrat toată inventivitatea şi capacitatea creativă. Sunt copleşit şi onorat să particip la un eveniment de care puţini îşi aduc aminte, inclusiv locuitorii din împrejurimi, eveniment prin care elitele româneşti au demonstrat că sunt în aceeaşi linie, în acelaşi pas, în acelaşi ritm cu celelalte elite la nivel mondial. Trebuie să facem orice să redescoperim aceste locuri, să le repunem în valoare, pentru că au o amprentă energetică şi culturală aparte”, a spus ministrul.

În hangarul de pe terenul Arsenalului Armatei, Aurel Vlaicu a construit primul său avion, VLAICU I, cu care a zburat fără modificări în anul 1909, eveniment unic pentru aviaţia mondială.

La organizarea acestui eveniment au contribuit Muzeul Aviaţiei Române, Muzeul Militar, Federaţia română de Tenis de Masă şi Asociaţia Cerdac.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite