CMBSU a decis că opt şcoli din Bucureşti îşi vor relua activitatea, dar fără elevii care vor fi în vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Pixabay
FOTO Pixabay

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Bucureşti, Mariana Stancu Ţipişcă, a afirmat, duminică, într-o declaraţie de presă, că în şedinţa Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă s-a adoptat o hotărâre pentru ca opt şcoli din Capitală să îşi reia activitatea, însă fără elevii care se află de luni în vacanţă.

"Astăzi a avut loc şedinţa Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, au fost adoptate două hotărâri, respectiv htărârea Comitetului Municipiului Bucureşti nr 77 şi hotărârea nr. 78. S-au reglementat situaţii diferite, în sensul că prin hotărârea 77 din 24.10 s-au reglementat situaţiile apărute în urma intrării în vigoare a hotărârii de guvern care a modificat celălalt act normativ referitor la prelungirea stării de alertă. Cea de-a doua hotărâre a Comitetului se referă la reluarea activităţii pentru unele activităţi şcolare din municipiul Bucureşti.  Este vorba şi despre unităţi şcolare private şi publice. Este vorba de Şcoala gimnazială Vasile Alecsandri, Liceul Tehnologic Sf. Pantelimon, Şcoala Postliceală Sanitară Sf. Vasile cel Mare, Şcoala gimnazială Just for kids, Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr, Şcoala gimnazială 167, Liceul Teoretic Marin Preda şi Colegiul Tehnic Iuliu Maniu”, a declarat Mariana Stancu Ţipişcă.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei a explicat că era necesară o hotărâre a CMBSU pentru reluarea activităţii acestor opt unităţi şcolare.

"Aceste unităţi şcolare, potrivit acestei hotărâri a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă din această seară, îşi vor relua activitatea, acest lucru nu înseamnă că îşi vor relua activitatea elevii. Plecând de la temeiurile de drept şi de la situaţiile care au determinat suspendarea cursurilor pentru aceste unităţi de învăţământ, simetric, a presupus adoptarea altei hotărâri prin care să se reia activitatea acestor instituţii de învăţământ. Ştiţi că prin CMBSU trec hotărârile de suspendare a activităţii, în condiţiile în care se îmbolnăvesc cadrele didactice, personal auxiliar sau alte situaţii în care decide Consiliul de Administraţie. Pentru aceste opt unităţi de învăţământ pentru care s-a reglementat situaţia reluării activităţii în această seară, temeiul de drept a fost cel referitor la faptul că a fost suspendată activitatea pentru cazurile în care CMBSU putea să hotărască. Adică nu depindea de Consiliul de Administraţie”, a arătat Mariana Stancu Ţipişcă.

Ea a explicat că elevii care sunt în vacanţă nu se vor întoarce fizic, de luni, în aceste şcoli, ci doar profesorii.

"Nu se întorc elevii, dacă ei sunt în vacanţa şcolară dispusă prin Ordinul ministrului Educaţiei, se întorc cadrele didactice care vor desfăşura alte activităţi pentru că unităţile de învăţământ publice şi private, pe lângă activităţile şcolare, se desfăşoară şi alte activităţi. Reluarea activităţii pentru aceste unităţi şcolare se impunea simetric tot printr-un act prin care le-a fost suspendată activitatea”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei.

Întrebată ce se întâmplă cu şcolile private, Mariana Stancu Ţipişcă a explicat că, dacă acestea nu au prevăzute vacanţe în structura anului şcolar, vor putea funcţiona.

"La acest moment, elevii din unităţile şcolare publice sunt în vacanţă pentru că printr-un ordin al ministrului Educaţiei s-a dispus, prin derogare sau prin modificarea altui Ordin al Ministrului Educaţiei care prevedea structura anului şcolar, s-a dispus o vacanţă pentru perioada care începe după 25 octombrie. Şcolile private nu au intrat sub incidenţa ordinului ministrului Educaţiei care a reglementat o perioadă de vacanţă începând cu 25 octombrie. Vacanţa a fost instituită prin ordin al ministrului Educaţiei doar pentru unităţile şcolare publice. Şcolile particulare, dacă nu au reglementată vacanţa, primesc elevi”, a declarat Mariana Stancu Ţipişcă.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că articolul din decizia CNSU referitor la suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ private, inclusiv în cele 21 de şcoli care funcţionează după programa altor state, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern cu restricţiile de luni. În acest mod s-a creat confuzie, neştiindu-se dacă acestea pot sau nu funcţiona. ”Din păcate, demersul nu a fost dus până la capăt”, a afirmat Cîmpeanu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite