Cinefilii s-au îngrămădit la primul Film 3D românesc. “Invitaţii de onoare”, Udrea si Hunor, au lipsit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinematograful Patria a găzduit, ieri seară,  premiera primului film realizat în format 3D, 100% Românesc. Filmul “Culegătorii de folclor” al regizorului Gabriel Boholt este primul dintr-o serie de trei documentare 3D artistice  cu caracter etnografic din România.

Cinematograful Patria a găzduit, ieri seară,  premiera primului film realizat în format 3D, 100% Românesc. Filmul “Culegătorii de folclor” al regizorului Gabriel Boholt este primul dintr-o serie de trei documentare 3D artistice  cu caracter etnografic din România.

Trilogia revoluţionară pentru cinematografia română a regizorului Gabriel Boholt a debutat aseară pe marile ecrane în Bucureşti şi va include pe lângă "Culegătorii de folclor", incă două documentare: "Moş Pupăză" şi "Nuntă în Maramureş". Cele trei producţii au fost concepute cu scopul de a promova zona Maramureşului şi tradiţiile sale. “Dacă trilogia va avea succes, vor urma alte documentare 3D de prezentare a unor regiuni importante ale ţării care merită să fie cunoscute atât de români cât şi de străini”, a afirmat Gabriel Boholt, citat de Agerpress.

Organizatorii au fost nevoiţi să proiecteze de trei ori consecutiv documentarul, întrucât bucureştenii s-au îngrămădit în faţa cinematografului. “Invitaţii oficiali, ministrul culturii Kelemen Hunor şi ministrul turismului Elena Udrea, care ar trebui să fie interesaţi de genul acesta de producţii, n-au fost, din păcate, prezenţi la proiecţie” a declarat nemulţumit pentru bucuresti.adevarul.ro.

Regizorul a declarat în seara premierei că totul a plecat de la un fotoreportaj făcut în zona Maramureşului, cu tema “Sfânta Maria”, dar, în timp, a considerat că subiectul merită o mai mare deschidere către public. Astfel, la incurajările lui Marius Iuraşcu, directorul general RomâniaFilm, proiectul a evoluat într-o trilogie de lungmetraje.

Producătorul peliculei este Asociaţia pentru Integrare Culturală Europeană în colaborare cu o echipa de profesionişti ai RomâniaFilm.
Primul Film al seriei, "Culegătorii de folclor" a fost realizat pe Valea Izei, Sighetu Marmaţiei, şi prezintă viaţa unui cuplu tânăr de muzicieni din Maramureş. Documentarul este creaţia unei echipe RomâniaFilm coordonată de Gabriel Boholt, regizorul peliculei, şi Marius Iuraşcu, după scenariul jurnalistei Elena Boholt.

Planul regizorului: primul film românesc 3D pentru copii

În cel de-al doilea documentar, "Moş Pupăză", este vorba despre un bărbat din nordul ţării care ciopleşte nişte porţi maramureşene. Filmul este deja la regia de montaj urmând ca, în mai putin de o lună, să se încheie faza de postproducţie şi astfel să apară pe marile ecrane în aproximativ o lună.
"Vreau să pregătim primul lungmetraj 3D pentru copii după 1990. Acesta va fi asemănător cu filmul “Veronica”, ce a fost unul foarte popular la vremea lui. Eu zic că se pot face şi filme româneşti care să nu se desfăşoare în puşcării sau să nu fie despre domnul care moare prin spitale, să fie pur şi simplu un film pentru copii" a încheiat regizorul.

Gabriel Boholt este unul dintre primii fotojurnalişti români care au ajuns în zone de conflict armat, precum Transnistria - Tiraspol, Dubăsari, Muntenegru-Potgorica, Kosovo şi Kurdistan – Turcia, având numeroase expoziţii colective de artă fotografică în România, Austria, Bulgaria, Belgia, Ungaria, Germania şi Spania.


București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite