Cine se mândreşte cu pasajele de la Piaţa Presei Libere? (1*)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, dl Oprescu a inaugurat pasajul rutier de la Piaţa Presei Libere. În acest fel, primarul continuă politica de congestionare a traficului în Capitală prin încurajarea traficului de tranzit. Orasele civilizate oferă cetăţenilor noduri intermodale (Park&Ride) la periferie, unde cei din localităţile din jur îşi pot lăsa maşinile în parcare şi îşi pot continua călătoria cu transportul public.

Doar că acolo există benzi dedicate transportului public care permit tuturor să circule ieftin şi repede prin oraş.

Era mai ieftin şi mai eficient să se creeze şi în Bucureşti benzi rapide pentru transportul public, însă primarului Oprescu se pare că-i place să cheltuiască pentru mai multă poluarea şi beton în atingerea obiectului de ”fluidizare a traficului”. Iar metodele sale dau ”roade”: în 2015, Bucureşti a ajuns cel mai congestionat oraş din Europa. Numai anul trecut traficul a crescut cu 15%.

Însă nu despre traficul rutier sufocat este vorba în acest articol. Acum vorbim din nou despre acele zeci de mii de oameni cărora primarul Oprescu le încalcă drepturile: persoanele cu dizabilităţi.

Avem o legislaţie care obligă administraţiile locale să ia măsuri pentru a accesibiliza spaţiile publice şi instituţiile. Cât de gravă este situaţia în Bucureşti a spus-o chiar premierul Ponta, atunci când, pentru o perioadă scurtă, a trebuit să mergă ajutat de cârje. Iar drumurile sale, fiţi convinşi, nu au trecut prin zonele unde persoanele cu dizabilităţi şi-ar dori să ajungă în Bucureşti: spitale, policlinici, creşe, şcoli, universităţi, parcuri, pieţe, etc

Proiectul de la Piaţa Presei Libere nu a respectat legea privind accesibilizarea spaţiilor publice.

Din articolul de pe hotnews.ro, aflăm că Sorin Oprescu a afirmat că

Accesul persoanelor cu dizabilitati in pasajul pietonal se va face cu ajutorul a doua lifturi care au fost comandate de constructor si vor fi montate in 12 saptamani. (Solutia initiala prevedea montarea unor platforme speciale, insa aceasta s-a modificat la cererea asociatiilor persoanelor cu dizabilitati).

În această declaraţie sunt cel puţin trei inadvertenţe.

  • Soluţia iniţială NU A PREVĂZUT ACCESIBILIZAREA pasajelor pietonale. Am studiat proiectul încă de anul trecut şi am văzut că nu există nicio facilitate pentru persoanele cu dizabilităţi. Acestă informaţie am inclus-o chiar şi în Raportul infrastructurii pentru biciclete publicat în martie 2015 (pagina 35). La fel, imaginea (de mai sus a) articolului arată clar că nu s-a dorit accesibilizarea pasajelor pietonale. Deasemenea, am solicitat, în scris, Arhitectului-Şef şi Comisiilor de Circulaţie şi de Urbanism să ia măsurile necesare pentru ca în Bucureşti să nu mai fie avizate sau recepţionate lucrări care nu respectă prevederile Normativului privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiul urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap.
  • Acolo sunt DOUĂ PASAJE PIETONALE, niciunul nefiind accesibilizat. Dacă chiar s-au comandat două lifturi, înseamnă că va fi accesibilizat un singur pasaj pietonal. Legea OBLIGĂ autorităţile locale să includă măsuri de accesibilizare chiar şi în proiectele de reabilitare, nu doar în proiectele noi.
  • De 2 ani de zile asociaţiile persoanelor cu dizabilităţi CER PRIMARULUI SĂ RESPECTE LEGEA, ieşind chiar în stradă pentru asta. Însă primarul Oprescu n-a răspuns solicitărilor oamenilor. Nici în 2014, nici în 2015. Să afirmi că proiectul s-a modificat la cererea asociatiilor persoanelor cu dizabilitati, înseamnă că… Dar noi ştim deja, de la punctul 1, că proiectul nu s-a modificat, deci nici aceste solicitări nu există.

Din articolul de pe b365.ro, aflăm că …

În ceea ce priveşte noul pasaj pietonal deschis pentru traversarea Şoselei Kiseleff, primarul general Sorin Oprescu a anunţat că va fi dotat cu lifturi, pentru persoanele cu handicap locomotor, deoarece rampele de acces ar reprezenta probleme, în caz de ploaie.

Curios, dar şi aici primarul Sorin Oprescu aminteşte doar de pasajul pietonal nou, fără să amintească şi de cel vechi pe care Primăria era obligată să-l accesibilizeze.

Absurdul declaraţiilor sale este legată de afirmaţia că rampele de acces ar reprezenta probleme, în caz de ploaie. Păi pasajul rutier nu are tot rampe ? Să înţelegem că Pasajul Piaţa Presei Libere va fi folosit doar în zilele însorite de vară ? Vom afla asta la prima ploaie mai serioasă.

Mi-e greu să înţeleg dacă dl Oprescu are consilieri care-l sfătuiesc sau pur şi simplu chiar nu cunoaşte ce se întâmplă în oraş. Pentru că din acelaşi articol am aflat că primarul crede că oraşul are un sistem de management al traficului care funcţionează.

“Intersecţia asta mare este în managementul traficului. Operatorul vede aglomeraţia şi dă drumul mai repede la semafor” – anunţă Sorin Oprescu, pentru cazul în care se va aglomera prea tare un fir de lucru. 

Hmmmm…

Şi asta nu e tot, din păcate.

Marian Ivan
membru fondator al OPTAR

*Partea a doua a articolului o puteţi citi aici.


Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.

Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !

Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite