Chinezii din Capitală au sărbătorit Anul Nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu bucate alese, băuturi fine şi muzică în decorul distins al unui vechi conac boieresc din strada Biserica Amzei, aşa au petrecut sâmbătă spre duminică trecerea în Noul An 150 de rezidenţi

Cu bucate alese, băuturi fine şi muzică în decorul distins al unui vechi conac boieresc din strada Biserica Amzei, aşa au petrecut sâmbătă spre duminică trecerea în Noul An 150 de rezidenţi chinezi din Capitală. Conform tradiţiei, sărbătoarea durează 15 zile, o perioadă dedicată vizitelor între rude şi prieteni. În China, majoritatea cetăţenilor au liber de la serviciu şi doar cei din întreprinderi cu foc continuu lucrează prin rotaţie câte 4 ore. Fie că petrec acasă sau la restaurant, chinezilor le place să fie în sânul familiei.
Puţin roşu, mult noroc
Nici nu se înserase bine şi pe poarta restaurantului Golden Dragon intrau primii oaspeţi. Nerăbdători, radiind de bucurie şi puşi la patru ace, cu toţii erau dornici să întâmpine aşa cum se cuvine Anul Câinelui. Pentru început, muşteriii au vizionat în direct, la un televizor, conectat la o antenă prin satelit, programul de Revelion din China. Având în vedere diferenţa de fus orar, trecerea dintre ani a picat sâmbătă la 18.30. După ce au privit melancolici focurile de artificii de la ei din ţară, asiaticii au ciocnit câte un pahar cu vin şi şi-au urat "La mulţi ani!". Cei prezenţi au căutat să aibă câte ceva roşu la ei, şosete, batiste, eşarfe sau măcar un medalion, aceasta însemnând că anul în care tocmai au intrat va fi bogat pentru ei. Chinezii nu obişnuiesc să bea şampanie la astfel de ocazii, ci mao tai, un fel de rachiu din orez, bere sau vin roşu. Qi Yan Wang petrece şi ea alături de cei dragi Revelionul la Golden Dragon. E fericită, îmbujorată şi încrezătoare în viitor. E de opt ani în România. Recunoaşte că, la început, a plâns şi ea. Îi era greu, venise într-o lume nouă, străină. S-a obişnuit însă. Vorbeşte româneşte, peltic, ca toţi chinezii: "Îmi dolesc ca 2006 să fie un an bun şi felicit, cu plospelitate. Pentlu chinezi e un an foalte bun, un an bogat, acum se fac copii cu noloc."
De Revelion, Budha sare prin perete
Bucatele tradiţionale, pe care orice chinez le are pe masă de Revelion, sunt "pacheţelele de primăvară", oarecum corespondentele sarmalelor româneşti, şi "colţunaşii prăjiţi", care aduc noroc. Ca desert, "lapte prăjit". O delicatesă specială, pregătită doar de câţiva maeştrii bucătari din lume, poartă numele de "Budha sare prin perete". Chinezii se dau în vânt după acest fel de mâncare, compus din buze şi aripioare de rechin, stridii uscate, castraveţi de mare, burtă de peşte, tendon de porc, moluscă, pipote de raţă, ouă de porumbel, ciuperci de iarnă, muguri de bambus şi o găină. Cine are poftă de meniuri ca: "rândunica întâmpină primăvara", "purceluşul drăgăstos", "vita se rostogoleşte" sau "purceluşul se uită-n apă" n-are decât să le comande. Bucătarii chinezi, premiaţi cu opt medalii de aur la concursuri internaţionale de artă culinară, transformă pe loc masa într-un spectacol exotic. După ce au mâncat bine şi au băut, chinezii s-au pus pe cântat la karaoke, unde şi-au etalat talentele vocale. Un obicei specific păstrat cu sfinţenie în noaptea dintre ani este legat de prosperitate. În limba chineză, cuvântul "peşte" se pronunţă exact ca şi "rest". Dacă la noi se obişnuieşte să ţinem în mână bani în noaptea de Revelion ca să fim bogaţi peste an, chinezii trebuie să mănânce peşte, pentru a avea "rest" în buzunar toate lunile ce vor urma. Anul acesta, foarte multe familii de chinezi şi-au programat să aducă pe lume copii. Se spune că acela născut în Anul Câinelui va fi sănătos, fericit şi iubit. În China, câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Am fost asiguraţi însă că acesta nu se găseşte pe listele de bucate.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite