Cum este afectată factura la întreţinere de explozia francului elveţian şi a euro

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceste valute au ajuns să ducă o luptă, inegală, cu cei implicaţi în conducerea asociaţiilor de proprietari, cu cei care s-au împrumutat, cu totalul de plată în listele lunare. Noua politică a furnizorilor de utilităţi de a nu mai avea niciun fel de reţinere în sistarea furnizării de servicii către asociaţiile de proprietari.

În situaţia în care aceasta înregistrează restanţe, se datorează faptului că în ultimii ani restanţele proprietarilor către asociaţii au crescut an de an şi corelativ datoria asociaţiilor către furnizori.

Lipsa unei perspective reale, pe termen scurt, pentru un loc de muncă mai bine plătit, stresul continuu pentru ziua de mâine, „ameninţarea” sistematică cu majorări ale utilităţilor (ridicarea subvenţiei pentru gigacalorie, preţul pentru gazele naturale) la care s-a adăugat şi explozia monedelor CHF şi EURO au dus la creşterea datoriilor proprietarilor către asociaţia de proprietari.

În perioada “de glorie” toţi românii au contractat credite în monedă şi cu o dobândă, prea puţin cercetate, fapt care după începutul crizei au determinat concentrarea capitalului existent în familie către rate, alimente, medicamente etc. şi, pe ultimul plan aşezată, obligaţia de plată către asociaţia de proprietari. Astfel, asociaţiile de proprietari au fost puse într-o mare dilemă: să se adapteze nevoilor şi condiţiilor date, apelând la specialişti care pot gestiona o astfel de situaţie sau să continue activitatea în virtutea inerţiei.

Cei care au strâns rândurile şi au înţeles că ridicarea procentului datoriilor proprietarilor poate duce la incapacitatea de plată a întregii asociaţii au luat măsurile care se impuneau, de la angajarea de avocaţi pentru recuperarea sumelor restante până la contractarea cu o societate specializată de administrare, care oferă întreaga gamă de servicii. Cei care s-au ghidat dupa “lasă că merge şi aşa” au ajuns în situaţia de a nu beneficia de utilităţi şi mai grav, lipsa de reacţie împotriva celor care înregistrau datorii “istorice”, nu au mai reuşit recuperarea sumelor, datorită executării apartamentelor de către bănci.

Pentru a exemplifica şi a evidenţia faptul că ne confruntăm cu o reală problemă, am apelat la una din cele mai mari societăţi de administrare, Cvartal, pentru o analiză a creşterii procentului datoriilor proprietarilor, în timp, la cotele de contribuţie. Astfel, dintr-o analiză a totalului cheltuielilor dintr-o lună pe asociaţie am extras valoarea restanţelor lunare şi creşterea acestora în timp. Lotul analizat a fost de 50 asociaţii.

An 2012 luna martie –        total cheltuieli asociaţii – 693.700,88 lei

-       total restanţe cote – 804.687 lei

An 2013 luna martie –        total cheltuieli asociaţii – 634.216,99 lei

-       total restanţe cote – 885.112,09 lei

An 2014 luna martie  –        total cheltuieli asociaţii – 542.717,34 lei

-       total restanţe cote – 955.144,33 lei

Din graficul de date, rezultă două aspecte:

- diminuarea cheltuielilor la cotele de întreţinere (global) de la anul 2012 la anul 2013 cu aproximativ 10%, iar de la anul 2013 la anul 2014 cu aproximativ 15%

- creşterea restanţelor la cotele de întreţinere (global) de la anul 2012 la anul 2013 cu aproximativ 10%, iar de la anul 2013 la anul 2014 cu aproximativ 8%.

Notă: Scăderea cotelor a fost determinată de lipsa de investiţii la parţile comune pe de o parte, iar pe de altă parte de refuzul de colectare a fondurilor, în condiţiile în care furnizorii au majorat preţurile de la an la an.

Datele şi trendul ascendent al cuantumului datoriilor au fost confirmate de societatea de cenzorat pentru asociaţiile de proprietari, Revcont Consult, fiind ridicată de către reprezentanţii acesteia şi problema recuperării, prin redistribuire, a sumelor ce nu au mai putut fi recuperate de la proprietarii care şi-au pierdut apartamentele în favoarea băncilor.

În acest material ne-am propus a scoate în evidenţă greutatea cu care asociaţiile reuşesc să managerieze această problemă, iar creditarea şi devalorizarea monedei naţionale în raport cu monedele străine sunt, la acest moment, o reală problemă, fapt care ne afectează pe toţi atunci când datorită restanţierilor la cotele de întreţinere rămânem fără apă, căldură, gaze etc. Cei mai tineri au fost loviţi în plin atăt de criză cât şi de această devalorizare a monedei naţionale, iar perspectiva pierderii apartamentului a dus la neglijarea obligaţiilor faţă de asociaţia de proprietari. Trist este că în ultima perioadă, şi cei mai buni platnici, pensionarii, întâmpină greutăţi în plata la timp şi în integralitate a cotelor, veniturile acestora fiind direcţionate cu prioritate spre sănătatea acestora.

Fluctuaţia monedei euro ne afectează şi sub aspectul preţului utilităţilor facturate de furnizori către asociaţiile de proprietari, atâta timp cât acestea sunt raportate la moneda Euro.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să vizitaţi pagina noastră Consultanţă Asociaţii Proprietari .

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite