Cezar Petry, caricaturist din tată-n fiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actori, scriitori, cantăreţi, politicieni sau oameni obişnuiţi, dar cu simţul umorului, se regăsesc în colecţiile de caricaturi ale artistului plastic Cezar Petry.

A moştenit talentul de a desena chiar de la membri familiei sale. „Bunicii mei au avut tipografie industrială, iar tatăl meu a fost unul dintre cei mai buni scriitori-umorişti. Tot el a înfiinţat şi festivalul «Tudor Muşatescu» cu care a câştigat şi premii“, povesteşte Cezar.
Lista „talentelor“ din familia caricaturistului poate continua. El mai povesteşte că şi bunicii din partea mamei şi fraţii acesteia au fost pictori de biserici. „Am avut de unde aduna talent, însă umorul îl am sigur din partea tatălui. Tot de la tata am moştenit şi pasiunea de a scrie“, adaugă artistul.

I-a făcut un portret lui Ceauşescu
Artistul, dar şi fratele lui, Bogdan Petry, care este tot caricaturist, spune că a crescut practic în atelier, alături de tatăl său. „Eram tot timpul printre tablouri şi schiţe şi astfel, l-am imitat“, povesteşte Cezar.
Prima expoziţie la care a participat cu creaţiile sale a fost una de portrete când era în clasa a cincea. A adunat din propria colecţie portrete cu mai marii zilei de atunci. „Făcusem unul cu Ceauşescu. Îl vedeam la televizor înconjurat de flori şi credeam că sigur el acceptă ideea. Îi făcusem nişte buze răsfrânte şi nu înţelegeam de ce nu mi l-au primit în expoziţie“, îşi aminteşte el. De atunci însă, în fiecare an a avut câte o expoziţie.

image

După un timp, a lăsat de-o parte portretele şi s-a apucat de caricaturi. „Când am început să facem caricatură, eu cu fratele meu, preferam stilul occidental, cel sculptural, însă fără a se pierde spiritul. La o caricatură trebuie să existe spirit. Prima dată am făcut caricaturi dintr-o linie. Mai folosesc tehnica asta când am de făcut unul la minut“, explică Cezar.

„Simt enorm şi văd monstruos“
Ultima expoziţie de caricatură la care a participat este cea organizată la galeria Simeza, unde, alături de Gheorghe Mahtei şi Bogdan Petry, a expus zeci de caricaturi. Cezar este liber-profesionist însă de-a lungul timpului a colaborat cu mai multe publicaţii, iar în prezent este caricaturist la Atelierul „Horaţiu“, al marelui grafician, actor şi regizor Horaţiu Mălăele.
Între timp, a participat la zeci de expoziţii, atât în ţară cât şi în străinătate. Astfel, desenele sale au ajuns în Italia, Belgia, la Ambasada Slovaciei, la Călăraşi, Sibiu, Suceava sau Cluj.

Sunteţi pasionat şi de scris?
Da. În 1997 am debutat cu romanul „Maestrul“ care, în opinia mai multor critici literari şi scriitori, este „singurul roman românesc cu adevărat experimental şi postmodern de 100 de pagini“. Cu el am primit premiul literar pentru literatură experimentală „Mihai Moşandrei“.

image

Ce-i place
„Îmi place foarte mult muzica, jazz, rock, muzică clasică. Uneori mai cânt şi la pian. Îmi plac Chopin, Bach, Vivaldi, Mozart şi Beethoven. De asemenea, sunt pasionat de călătorii“, spune Cezar.

Ce nu-i place
„Pescuitul nu îmi place absolut deloc. Am un prieten care pescuieşte, merg cu el şi stau degeaba. De asemenea, mă deranjează prostul gust de la televizor, de la emisiunile de divertisment, până la cele serioase“, mai spune artistul.

Născut. 14 septembrie 1967, Câmpulung-Muscel
Studii. Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti, Arte Plastice Scenografie
Ocupaţie. artist plastic şi scriitor
Familie. Este căsătorit şi are o fetiţă de 7 ani

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite