CET Sud şi CET Grozăveşti, amendate cu 150.000 de lei de Garda de Mediu. Ce nereguli au scos la suprafaţă controalele făcute după masiva poluare din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 2 martie Capitala a fost sufocată de smog FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Pe 2 martie Capitala a fost sufocată de smog FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Mărioara Gâtej, a anunţat că CET Sud şi CET Grozăveşti au fost amendate cu 50.000 de lei, respectiv 100.000 de lei, în urma controalelor realizate după poluarea din Bucureşti de la începutul lunii martie.

Mărioara Gâtej a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că săptămâna trecută, au fost verificaţi 115 operatori economici din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, care deţin instalaţii mari şi medii de ardere. În urma verificărilor a fost amendat CET Sud cu 50.000 de lei.

“Am avut două cazuri pe unităţi care deţin instalaţii mari de ardere, care au fost sancţionate. E vorba de CET Sud, care a fost sancţionat cu amendă în sumă de 50.000 de lei pentru nerespectarea autorizaţiei integrate de mediu, respectiv pentru că nu a putut prezenta documente din care să rezulte că a asigurat mentenanţa sistemelor de reţinere poluanţi şi nu a efectuat acele măsurători paralele, cel puţin o dată pe an pentru poluanţi. E vorba de faptul că o dată pe an cel puţin au obligaţia să realizeze măsurători printr-un laborator acreditat suplimentat de automonitorizare dânşilor”, a explicat comisarul general al Gărzii de Mediu.

Mărioara Gâtej a spus că şi CET Grozăveşti a fost amendat cu 100.000 de lei. “Şi CET Grozăveşti a fost sancţionat cu 100.000 de lei tot pentru nerespectarea condiţiilor stabilite în autorizaţia integrată de mediu. Mai bine zis pentru faptul că au început utilizarea combustibilului păcură din data de 27 februarie, pe noi ne-au notificat pe 4 martie. Într-adevăr, consumul a fost în această perioadă de 260 ,5 tone de păcură. Problema mare este că nu aveau voie să utilizeze păcură decât în anumite condiţii, special impuse prin autoritate integrată de mediu, respectiv atunci când presiunea gazului metan nu mai asigura funcţionarea corespunzătoare şi în parametrii a instalaţiei şi atunci aveau dreptul să utilizeze păcura. Oricum, obligatoriu cu notificare prealabilă atât a Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului, cât şi şi a Gărzii de Mediu”, a mai afirmat Gâtej.

Arhiva cu concentraţiile zilnic e a poluanţilor produşi a fost distrusă

Ea a menţionat că la CET nu s-au putut prezenta documentele din care să rezulte valorile concentraţiilor orare pe poluanţi.

“Tot la CET, nu ni s-au putut prezenta documentele din care să rezulte valorile concentraţiilor orare pe poluanţi, s-a motivat defecţiunea instalaţiei, de fapt, astăzi am şi primit o notificare oficială că nu se mai pot recupera datele dintr-un motiv tehnic, că a existat o avarie în sistemul energetic naţional care a dus la arderea unităţi centrale a dânşilor în care erau stocate datele, el a necesitat înlocuire şi datele nu mai pot fi recuperate”, a explicat comisarul general al Gărzii de Mediu.

Mărioara Gâtej a mai spus că au mai fost găsite nereguli, dar acestea ţin de activitatea curentă a unităţilor şi nu ar avea legătură efectiv cu ce s-a întâmplat în noaptea de 1/2 martie.

“Am avut o unitate cu domeniul de activitate fabricare beton care nu a putut să prezinte buletinele de analiză privind calitatea aerului şi dovada transmiterii acestora către APM,  este o unitate din Ilfov. În Bucureşti am avut o societate care desfăşura activitate de colectare depozitare deşeuri din construcţii şi excavaţii fără a deţine autorizaţie de mediu şi a fost sancţionată cu amendă în valoare de 60.000 de lei. Am avut sancţionate tot săptămâna trecută patru unităţi care desfăşoară activităţi de construcţie, sunt şantiere de construcţie, pentru faptul că nu au asigurat filtrele de protecţie împotriva emisiilor de pulbere în atmosferă, respectiv plasele de protecţie şi un operator economic cu activităţi de vopsire-sablare la care nu erau funcţionale echipamentele de reţinere a poluanţilor la sursă”, a mai declarat Mărioara Gâtej.

În noaptea de 1 spre 2 martie s-a înregistrat poluare excesivă în Capitală, fiind demarate mai multe controale.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite