Protest faţă de autorizaţia de construcţie Penetraţia Ciurel: „În spatele acestui proiect se ascunde o mega-afacere imobiliară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii din grupul civic „Oponenţă Proiect Străpungere - Ciurel - A1” vor organiza un protest pentru a cere anularea noii autorizaţii de construire pentru Penetraţia Splaiul Independenţei – A1 (Pasaj Virtuţii / Pod Ciurel). Locuitorii din zonă spun că în spatele proiectului stă de fapt clientela politică a primarului Sorin Oprescu.

Protestul va avea loc în faţa Casei Presei Libere (la soclu, spre bulevard), joi, 5 decembrie, începând cu ora 09:30. Bucureştenii din grupul de iniţiativă acuză în continuare actuala administraţie a Bucureştiului, în frunte cu primarul Sorin Oprescu, că se insistă pentru terminarea unui proiect inutil, scump şi care aduce atât prejudicii locuitorilor din zonă, cât şi poate afecta apa care pleacă spre 30% dintre bucureşteni.

Mai mult, municipalitatea a obţinut o nouă autorizaţie de construcţie în regim de urgenţă. Această metodă se aplică, potrivit celor care contestă proiectul, numai în situaţii de incendiu, cutremur şi aşa mai departe.

„Primăria Capitalei nu spune că în realitate nu există niciun studiu de trafic detaliat, că prin acest drum expres traficul de pe A1 va ajunge în centrul oraşului pe Splaiul Independenţei, aglomerând şi mai mult traficul şi sporind gradul de poluare deja ridicat din centru, că drumul expres va trece la câţiva metri de staţia de tratare a apei de la Roşu, iar noxele vor intra în apa care pleacă spre 30% din bucureşteni. De asemenea, municipalitatea nu precizează că toate actele emise în 2012 pentru lucrare sunt suspendate sau anulate irevocabil (planul urbanistic zonal şi autorizaţia de construire Pod Virtuţii – Ciurel) şi că emite în continuare autorizaţii de construire ilegale în baza unui PUZ suspendat şi cu acelaşi obiectiv“, se arată într-un comunicat emis către „Adevărul“.

Primăria spune că lucrarea va fluidiza traficul pe bulevardul Iuliu Maniu, invocând singurul studiu de trafic detaliat „JICA 2000”, dar care, potrivit grupului de iniţiativă, nu recomandă acest drum.

Bucureştenii sunt de părere că Primăria Generală sfidează cetăţenii şi cheltuie banul public pentru proiecte megalomanice şi inutile. „Numai în 2013 Primăria a alocat 4,4 milioane euro acestui proiect. Oare nu puteau fi cheltuite pentru reabilitarea şcolilor sau mai multe spaţii verzi?” se întreabă aceştia.

Membrii Grupului de Oponenţă „Proiect Străpungere Ciurel – A1“ sunt revoltaţi de reînceperea lucrărilor la podul hobanat peste Dâmboviţa, din cadrul proiectului, pentru că documentaţia pe care lucrările se bazează a fost anulată în instanţă. Ei spun că vor ataca în justiţie autorizaţia de construire şi vor depune plângeri penale, urmând să se adreseze, în ultimă instanţă, şi unor instituţii superioare, precum MCV sau CEDO.

Indignarea bucureştenilor care contestă proiectul este cu atât mai mare cu cât, la începutul lunii, municipalitatea a reluat lucrările la Penetraţia Splaiul Independenţei – Ciurel – Autostrada Bucureşti – Piteşti, deşi PUZ-ul pentru proiect a fost suspendat anul acesta. Lucrările începute vizează podul hobanat peste Dâmboviţa de la intersecţia Şoselei Virtuţii cu Splaiul Independenţei.

Pe aceeaşi temă:

Reacţia bucureştenilor afectaţi de reînceperea lucrărilor la drumul expres Ciurel – A1. Nicuşor Dan: „Singura soluţie este sesizarea MCV-ului“

Membrii Grupului de Oponenţă „Proiect Străpungere Ciurel – A1“ sunt revoltaţi de reînceperea lucrărilor la podul hobanat peste Dâmboviţa, din cadrul proiectului, pentru că documentaţia pe care lucrările se bazează a fost anulată în instanţă. Ei spun că vor ataca în justiţie autorizaţia de construire şi vor depune plângeri penale, urmând să se adreseze, în ultimă instanţă, şi unor instituţii superioare, precum MCV sau CEDO.

Şantierul pentru drumul expres Ciurel-A1, redeschis. Cu PUZ suspendat şi autorizaţie anulată, lucrările continuă

Municipalitatea a reluat lucrările la Penetraţia Splaiul Independenţei – Ciurel – Autostrada Bucureşti – Piteşti, deşi PUZ-ul pentru proiect a fost suspendat anul acesta. Lucrările începute săptămâna aceasta vizează podul hobanat peste Dâmboviţa de la intersecţia Şoselei Virtuţii cu Splaiul Independenţei.

Proiectul drumului expres A1-Ciurel, contestat din nou de locuitorii din zonă. Planul Urbanistic Zonal este suspendat

Proiectul Penetraţie Splaiul Independenţiei - Ciurel - A1, ce ar trebui să fluidizeze traficul între A1 şi A2, continuă să fie contestat de locuitorii din zonă, care au obţinut în instanţă suspendarea Planului Urbanistoc Zonal (PUZ), dar şi anularea unei autorizaţii de construire emise în regim de urgenţă pentru o parte din lucrare, potrivit Mediafax.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite