Cele 5 păcate capitale ale primarului Oprescu. Cum a trecut de la lacrimile pentru copilul ucis de câini la aberaţiile autostrăzii suspendate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat la cel de-al doilea mandat şi ales, în 2012, ca independent, primarul Sorin Oprescu a fost prins, de-a lungul anilor, de mai multe ori în ofsaid în faţa bucureştenilor. Proiecte megalomanice de infrastructură sau de modernizare a Capitalei, anunţate cu surle şi trâmbiţe de edilul-şef, nu s-au mai finalizat niciodată sau au fost transformate în noi promisiuni.

Aflat la cel de-al doilea mandat de primar general câştigat independent, Sorin Oprescu, cel care, în 2009, a vrut să devină preşedintele României, fiind descalificat din primul tur cu un procent puţin peste 3%, a fost prins de mai multe ori în ofsaid în faţa bucureştenilor. Pe 2 septembrie 2013, ştirea că un copil de patru ani a fost ucis de o haită de maidanezi în apropierea unui parc din Capitală a cutremurat ţara. Micuţul Ionuţ Anghel se afla împreună cu fratele său în Parcul Tei din Capitală şi într-o clipă de neatenţie cei doi copii au fugit de sub ochii bunicii lor, ajungând pe o proprietate privată aflată în apropiere. Aici, o haită de maidanezi i-a atacat, iar micuţul Ionuţ s-a stins sub privirile neputincioase ale fratelui său mai mare, Andrei Anghel.

Edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, aflat la cel de-al doilea mandat pe care l-a câştigat ca independent, declara cu lacrimi în ochi, la câteva zile de la moartea lui Ionuţ, că este puternic afectat de tragedie: „Ce să le spun, vorbe? Îi respect, îi iubesc cum îi iubesc pe toţi cetăţenii Bucureştiului. Ăsta este adevărul! Am trei nepoţi, putea să fie unul dintre ei. Ce să le spun? Iertaţi-ne! Iertaţi-ne pe toţi, dacă puteţi!?“. Deşi situaţia maidanezilor a fost, ani la rând, una dintre cele mai mari şi mai sensibile probleme din Bucureşti, abia după moarte micuţului edilul Capitalei şi subalternii lui au început, prin diverse programe, să adune de pe străzi zeci de mii de câini fără străpân.

Sorin Oprescu, arestat. Alba-neagra cu autostrada suspendată

Una dintre promisiunile lui Oprescu pentru bucureşteni a fost autostrada suspendată, un proiect impresionant în cadrul căruia şoferii ar fi trebuit să se bucure de o lucrare de infrastructură ultramodernă. Deşi traficul în Capitală este o veşnică problemă nerezolvată, vara aceasta, prezent în platoul Adevărul Live, Oprescu a venit cu propriile explicaţii privind autostrada deocamdată inexistentă: „Unele construcţii s-au făcut, fie că sunt pe sub pământ, fie că sunt la suprafaţă. Un exemplu este bulevardul terminat Ghica, care merge către Piaţa Delfinului.

Acolo va fi un pasaj subteran, de comun acord cu metroul, şi va ieşi în Nicolae Grigorescu. Unele părţi sunt prefigurate pentru viitor. N-am stat să adun, dar până acum nu cred că am făcut în jur de 8-10 kilometri (din proiectul botezat „autostrada suspendată“ - n.r.). Părţile astea sunt utilizate, nu aşteaptă nicio inaugurare. Este vorba despre bucăţi. Principala zonă de aproape 11 kilometri nu e o mare filosofie. Va însemna de la DN1 legătura cu A1. Am mers în continuare cu Podul de Virtuţii, Splaiul Independenţei. Am căzut de acord că intrăm şi într-un tunel.

Sediul Primăriei, afacere controversată

În urmă cu mai mulţi ani, Sorin Oprescu anunţa că sediul în care funcţiona municipalitatea are nevoie de reabilitare, întrucât construcţia era una veche. Astfel, Primăria Generală s-a mutat în sediul de pe Splaiul Independenţei, cel care a devenit acum motiv de război în instanţă între municipalitate şi firma care încasează lunar chiria.

Concret, Oprescu spunea că ar fi trebuit ca ratele plătite lunar pentru chirie să se transforme în avans pentru cumpărarea imobilului, însă proprietarul clădirii s-ar răzgândit între timp. Silviu Văduva, consilier PLD, a declarat în nenumărate rânduri că, până acum, municipalitatea a plătit pe chirie mai mult decât valorează întregul imobil, fără ca acesta să ajungă în posesia Primăriei Generale. În ciuda criticilor publice, situaţia sediului Primăriei Capitalei nu s-a schimbat nici până acum.

Sorin Oprescu, arestat. Patinoar-fantomă

În primăvara lui 2013, Oprescu promitea că în Bucureşti va fi construit un patinoar ultramodern care să îi ajute pe sportivii de performanţă să se antreneze şi să participe la competiţii prestigioase. Patinoarul ar fi trebuit să fie gata în prima parte a anului viitor, dar nici până acum nu au început lucrările. „Proiectul tehnic pentru modernizarea şi refacerea Patinoarului artificial Mihai Flamaropol este în curs de elaborare. Demolarea clădirii vechiului patinoar va putea începe numai după emiterea autorizaţiei de demolare. Emiterea ordinului de începere a lucrărilor este condiţionat de eliberarea autorizaţiei de demolare“, motivează reprezentanţii municipalităţii.

Piste pentru biciclişti, un vis frumos

Susţinătorii transportului alternativ din Bucureşti au fost întotdeauna intrigaţi de modul în care se circulă în Capitală, acuzându-l pe Oprescu că nu face nimic pentru a le uşura călătoria pe două roţi. Aceştia au declarat că municipalitatea a amenajat piste pentru biciclişti pe care a cheltuit în jur de 10 milioane de euro, după care o bună parte din acestea au fost declarate neconforme de Brigada Rutieră. Bicicliştii nu le-au mai putut utiliza şi au rămas fără sistemul de transport alternativ, iar municipalitatea cu banii cheltuiţi de pomană.

Pe aceeaşi temă:

Sorin Oprescu a fost reţinut. Primarul Capitalei a fost prins în flagrant în timp ce primea mită. Percheziţii la Primărie şi la domiciliul edilului

Sorin Oprescu a fost reţinut. Primarul cu cei mai mulţi bani publici pe mână: Mie nu mi-e frică de nimeni, de ce să-mi fie dacă sunt curat?

Oprescu, reţinut de DNA. Ponta îl gira pe primarul Capitalei: Merg pe mâna lui Sorin Oprescu. Mereu am mers. Şi el m-a sprijinit pe mine

Sorin Oprescu, reţinut. Averea cunoscută a edilului: o vilă, un apartament şi obiecte de lux în valoare de 91.000 de euro

Presa internaţională, despre reţinerea lui Oprescu. New York Times: Influentul primar al Bucureştiului, prins în flagrant în timp ce lua mită de 28.000 de dolari

Sorin Oprescu, reţinut de DNA. Nicuşor Dan: O zi memorabilă. Analist politic: Candidaţii din afara sistemului au o altă perspectivă la alegerile din 2016

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite