Cel mai vechi chioşc de ziare din Bucureşti, transformat în toaletă publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cismigiul este cel mai vechi parc din Bucureşti, ştim cu toţii acest lucru. Numele de Cişmigiu vine de la cişmeaua care a fost construită aici prin 1779, pe vremea lui Alexandru Ipsilanti. Altfel, probabil că parcul s-ar fi chemat ca pe vremea lui Matei Basarab, când aici se afla o dumbravă cu un lac format din izvoare naturale şi care trecea sub numele de Balta lui Dura Neguţătorul.

Când am vorbit despre cei mai bătrâni copaci din Bucureşti, v-am spus şi despre platanul de aici, la baza căruia se spune că ar fi îngropată o comoară. Iar Mănăstirea Sărindar, despre care se spunea că era bântuită, se întindea de aici, de la Lacul lui Dura Neguţătorul (Lacul Cismigiu), până spre malul Dâmboviţei.

Şi tot aici, în Cişmigiu, se pare că a mai existat o mănăstire ale cărei ruine sunt vizibile şi astăzi, dar despre care nu se ştie mare lucru.
De asemenea, la iesirea dinspre Bulevardul Regina Elisabeta se află şi cel mai vechi chioşc de ziare din Bucureşti.
Despre acest chioşc de „ziare şi tutun“ se presupune că ar avea aceeaşi vârstă cu Parcul, adică în jur de 135 de ani.
Te-ai aştepta ca cel mai vechi chioşc de ziare din Bucureşti să fie conservat, întreţinut de autorităţi, transformat în atracţie pentru turişti etc. Ei bine, nu... chioşcul nu mai funcţionează de ceva vreme, este lăsat în paragină şi a fost transformat în toaletă publică de către bucureştenii cu „nevoi speciale“ – cu greu te poţi apropia de el fără să duci mâna la nas.

Citeşte continuarea articolului pe www.metropotam.ro.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite