Cel mai vechi autobuz RATB. Cum arătau mijloacele de transport în comun din Bucureşti în vremurile de altădată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un număr însemnat de bucureşteni foloseau tramvaiul în perioada de început a transportului în comun
Un număr însemnat de bucureşteni foloseau tramvaiul în perioada de început a transportului în comun

În urmă cu ani buni, mijloacele de transport în comun din Bucureşti arătau total diferit faţă de cele pe care le vedem astăzi pe străzi. Iată povestea celui mai vechi autobuz RATB.

Povestea transportului în comun începe în anul 1871, când în Bucureşti era introdus pentru prima dată un mijloc de transport în comun, tramvaiul tras de cai. Spre deosebire de zilele noastre, tramvaiele de acum 140 de ani aveau maxim  „doi cai putere” , cai care munceau ore bune în fiecare zi. Armăsari, mai exact, care înainte de a deveni „sufletul tramvaiului” erau duşi la medicul veterinar şi castraţi.

Cel mai vechi autobuz RATB. Accidente puţine, calitate nemţească

În perioada interbelică, Micul Paris era capitala în care se înregistrau cele mai puţine accidente, datorită pregătirii nemţeşti de care se bucurau muncitorii din transportul public. Aceştia erau testaţi cu ajutorul unui aparat care le punea la grea încercare îndemânarea. Înainte de a obţine un loc de muncă în acest domeniu, fiecare aspirant trebuia să treacă pe la un aparat care avea imprimat pe întreaga suprafaţă un labirint.

Viitorul manipulant se ţinea de mânerele aparatului şi cu un ac subţire de metal trebuia să parcurgă întregul labirint fără să depăşească marginile acestuia. Un labirint parcurs fără multe greşeli era echivalentul unui „da” din partea companiei. Dacă cel care voia să devină vatman dădea greş de maxim zece ori, renunţa la funcţia de manipulant pentru totdeauna.

Cel mai vechi autobuz RATB. Avea o capacitate redusă

tramvai

Aşa arătau autobuzele din Bucureştiul de altădată 

Autobuzele din Bucureştiul de altădată arătau total diferit faţă de cele pe care le cunoaşte noi. În primul rând, acestea aveau nişte dimensiuni extrem de reduse şi în interiorul lor încăpeau doar câteva persoane.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite