Cei care şi-au donat numele. De unde vine boicotul, ghilotina şi jacuzzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cuvinte precum siluetă, adidaşi, boicot sau huligan au fost, înainte de toate, persoane, inventatori sau pur şi simplu oameni care au descoperit un lucru sau un procedeu. Eponimele, adică acele cuvinte care au devenit din substantive proprii, substantive comune, sunt foarte folosite de români, de multe ori fără să le cunoască provenienţa.

Adi Dassier ar fi fost probabil foarte mândru de el în 1920, dacă ar fi ştiut că adidaşii vor deveni atât de populari. Chiar dacă nu a devenit celebru pentru politicile sale, John Montagu, al 4-lea conte Sandwich, un mare jucător de cărți, este acum pe buzele tuturor, la propriu. Macadamul, magnolia, dalia, silueta, pilates, recamierul şi nicotina, toate vin de la personaje celebre.

De la încălţăminte, la mâncare

Hermafroditul, cel care are caracterele ambelor sexe, şi-a primit numele de la fiul lui Hermes și al Afroditei, Hermaphroditos, tânăr cunoscut pentru frumuseţea sa. Acesta a fost unit de zei cu nimfa lacului Salmacis într-o singură făptură.

În 1920, Adolphe (Adi) Dassier, un cizmar din Germania, a inventat pantofii cu crampoane pentru sportivi. Ulterior a înfiinţat împreună cu fratele său o firmă, dar apoi, din cauza unor neînţelegeri, aceştia şi-au divizat afacerea. Fratele său a înfiinţat apoi Puma, iar el Adidas, iar adidaşii au devenit cei mai populari pantofi de sport din lume.
Patrik Hooligan a dat mari bătăi de cap poliţiei londoneze, fiind membru într-o bandă de stradă. De altfel, numele i se potrivea de minune, hooley desemnând o petrecere nebună în Irlanda. Acum, huliganii din Marea Britanie, mai exact suporteri echipelor de fotbal care intră adesea în conflicte cu galeriile altor echipe, sunt mai mult decât celebri.

Banalul sandviş pe care îl purtăm cu noi la serviciu, îl savurăm în pauzele de la şcoală şi căruia îi dăm propria definiţie, făcându-l cu orice ingredient ne trece prin cap provine de la John Montagu, al 4-lea conte Sandwich. Pentru că era un mare pătimaş al jocurilor de cărţi, acesta putea sta şi ore întregi, prins între partide. Într-o zi însă a rugat bucătăreasa să-i pună mâncare între două felii de pâine, fără să ştie că “invenţia” sa a însemnat, de fapt, piatra de temelie a  industriei fast-food.

Flori, fete sau matematică

Abu Abdullah Muhammad bin Musa al-Khwarizmi a fost un savant persan, considerat şi părintele algebrei. De altfel, “algoritmul” este moştenirea lăsată de numele său matematicii. Şi François Barrême a fost unul dintre fondatorii contabilităţii, dar ce ştim despre el este mai degrabă că ne-a lăsat cuvântul “barem”.
Banalii pantaloni îşi poartă numele de la Pantalone, un nume foarte întâlnit printre italienii din Veneţia. La început, această piesă vestimentară era mulată şi se băgau în cizme.
Charles Boycott de altfel nu a fost cel care ar fi boicotat ceva, ci a fost victima “procedeului” care l-a făcut celebru în lume. Autorităţile irlandeze au refuzat să-i dea lucrători pentru a aduna recolta, iar produsele sale erau refuzate pentru vânzare, astfel că acesta s-a văzut nevoit să ceară ajutor de la guvern. Chiar dacă în acel an, proprietarul pământurilor a ieşit în pierdere, numele său a rămas în istorie. 

Anders Dahl, botanist suedez, a dat numele dalelor, iar francezul Pierre Magnol a dat numele magnoliilor. Edward Stanley, al 12-lea conte de Derby, a rămas în istorie datorită curselor sportive pe care le denumeşte. Friedrich Ludwig Dobermann nu a lătrat niciodată, dar a dat numele rasei de câini de pază.
Cât despre ghilotină, medical Joseph Ignace Guillotin este cel care a propus ca cei care sunt condamnaţi la moarte să nu mai fie spânzuraţi, ci decapitaţi cu această maşinărie, procedeul părându-i-se mai uman decât spânzurarea.

Jacuzzi şi Poubelle

Roy Jacuzzi și Candido Jacuzzi au adus multă bucurie în lume când au inventat bazinul-minune cu jeturi de apă sub presiune. John Loudon McAdam, inginer scoţian, este cel care a dat numele macadamurilor, drumurile cu piatră măruntă. În ţara noastră, personajul este foarte present, dacă ne gândim la câte drumuri pavate doar cu piatră există.
Cine visează la o casă cu mansardă, ar trebui să-i aducă un omagiu arhitectului francez François Mansart. Iar Jean Nicot, ambasador francez, este cel care a dat numele substanţei toxice lichide, extrasă din tutun.

Ţipetele de durere şi plăcere provocate de Leopold von Sacher-Masoch, romancier austriac, sunt greu de cuantificat. Despre masochism a auzit însă oricine.
Eugène René Poubelle, prefect al Parisului, n-ar fi dorit cu siguranţă să fie aruncat la gunoi. Dorinţa i-a fost ascultată, iar recipientele portabile pentru resturi menajere au rămas în istorie.
Etienne de Silhouette a fost un ministru francez de finanțe care a şi lăsat spre eternitate “silueta”, imagine a unei finite sau lucru care se proiectează pe un fond luminos sau talie.




București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite