Cei mai buni studenţi români din străinătate: „Primiţi-ne acasă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elitele din educaţie au fost premiate, aseară, în cadrul unei gale fastuoase ce a avut loc la Palatul Parlamentului. Marele premiu al Ligii Studenţilor Români din Străinătate a fost acordat Cristinei Ghenoiu, o bucureşteancă în vârstă de 29 de ani, doctorand la „Cornell University“ din New York.

Majoritatea tinerilor care studiază la instituţii de prestigiu din lume intenţionează să se întoarcă în ţară, pentru a contribui la dezvoltarea României.

Marele premiu al celei de-a doua ediţii a Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), „Studentul anului în lume“, a fost acordat de Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, Cristinei Ghenoiu, o bucureşteancă în vârstă de 29 de ani.

Tânăra este doctorand la „Cornell University“ din New York, unde studiază Biologia celulară şi cromozomială. Ea a plecat în Canada încă din 1998,  obţinând o bursă la un liceu din cadrul United World College. Tânăra şi-a continuat studiile în Egipt şi în Statele Unite ale Americii.

Cu toate că se simte legată de România, Cristina nu ar pleca din străinătate unde se simte apreciată. „Mama s-a chinuit două săptămâni să facă rost de actele necesare pentru a pleca la studii. După ce am terminat colegiul în străinătate, am revenit în ţară şi am vrut să mă angajez profesor de engleză la clasele primare. Mi s-a spus că nu se poate, fiindcă nu am diplomă de Engleză. Simt că România este o ţară căreia nu-i pasă de mine“, a spus Cristina Ghenoiu.

Necesitatea unei reconstituiri a elitei intelectuale

Câştigătoarea „Studentul Anului Europa- postuniversitar“, Cosmina Dorobanţu (30 de ani) din Timişoara, urmează un doctorat la Oxford în economie şi lucrează pentru redactorul-şef al publicaţiei Financial Times. „Sunt legată de România. Dacă s-ar ivi oportunitatea de a face carieră, m-aş întoarce să-mi ajut ţara. Sunt mândră de realizările studenţilor români din străinătate“, a spus Cosmina.

Sebastian Burduja, preşedintele Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), a declarat că tinerii români care învaţă peste hotare pot contribui substanţial la dezvoltarea ţării: „România nu-şi permite să piardă capetele strălucite pe care le are.

Studenţii români din străinătate  reprezintă modele autentice de excelenţă pentru ţara noastră”, a spus preşedintele LSRS.

Potrivit organizaţiei, 35% din studenţii nu vor sub nicio formă să se întoarcă, 38% sunt nehotărâţi, iar 24% iau în calcul varianta revenirii în România.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite