Cea mai veche cafenea din Bucureşti împlineşte zilele acestea 200 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe măsuţele din cafenea se găsesc exemplare originale ale cotidianului "Timpul", de acum 200 de ani
Pe măsuţele din cafenea se găsesc exemplare originale ale cotidianului "Timpul", de acum 200 de ani

Pe străduţele Centrului Istoric al Bucureştiului stă asuns un local care din exterior nu spune foarte multe, însă, de cum ai intrat eşti învăluit de mireasma îmbietoare a cafelei proaspăt măcinate şi de sentimental că tocmai ai păşit într-o lume de mult uitată. Cafeneaua Veche, căci despre ea vorbim, duce tradiţia celor două sute de ani de existenţă mai departe.

Prima atestare a acesteia , în 1781, ne vorbeşte despre aspectul ei pitoresc. Cu zidurile albe, acoperişul de ţiglă şi ferestrele cu obloanele de tablă, clădirea a fost portretizată în multe lucrări de artă modernă, suprinsă chiar şi în stilul naiv al lui Emil Pavelescu. De abia în 1812, cafeneaua, ce deservise până atunci Curţii Domneşti, devine un loc de întâlnire, de dezbateri ale elitei bucureştene, un spaţiu în care evenimente din lumea politică şi socială erau dezbătute intens.

Cafeneaua Veche de pe strada Covaci, nr.16 din central Bucureştiului păstrează vie imaginea unui trecut marcat de aburi de cafea şi a unor personalităţi culturale ale vremurilor precum Mihai Eminescu, marele poet scriindu-şi multe din textele pentru ziarul “Timpul” chiar la o măsuţă din această cafenea.

“Cafeneaua Veche va deveni punctul de referinţă al cafegiilor autentici şi al bon viveuri-lor dornici de discuţii aprinse pe orice subiect. Soiurile de cafea, espresso sau la ibric, se vor trage din toate colţurile lumii, astfel că sentimentul local şi izul de exotism se vor împleti armonios în momentul degustării cafelei indoneziene, nepaleze, jamaicane, panameze sau kenyene”, a declarat administratorul vechiului stabiliment.

Pentru a celebra această aniversare, pe măsuţele din cafenea puteţi găsi numere din vechiul cotidian “Timpul” reeditate, dar şi câteva exemplare originale.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite