Ce sunt „minunăţiile drăceşti“ care ar fi debusolat-o pe Iulia, adolescenta fugită la mănăstire. Despre reiki şi radiestezie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călugării de la Mănăstirea Sihăstria Rarăului din Suceava, acolo unde Iulia Ionescu a stat o noapte, au acuzat profesorii de la Colegiul „Sfântul Sava“ din Bucureşti că fata ar fi fost debusolată de „minunăţiile drăceşti“ practicate de aceştia şi aplicate pe elevi. Adevarul.ro vă detaliază ce înseamnă reiki şi radiestezie, practici terapeutice neconvenţionale care ar fi debusolat-o pe Iulia.

Călugării de la Mânăstirea Sihăstria Rarăului din Suceava au postat un mesaj în care acuzau profesorii că au tulburat-o. Mesajul a fost postat la scurt timp după ce s-a aflat că Iulia Ionescu (15 ani), adolescenta din Bucureşti care a aprins tot spaţiul mediatic prin dispariţia ei, a stat la mânăstire.

„Dacă chiar vă preocupa starea acelei fete, mergeţi şi vă interesaţi la şcoală, în familie, de unde au început problemele... De ce Profesoara X merge la radiestezie? De ce profesoara cutare merge la Reiki şi alte minunăţii drăceşti... aceştia experimentează pe copii din şcoli, pe copiii dvs… iar problemele din familie vin şi pun capac. Inima omului este aceea care trece prin traume din cauza informaţiilor primite, trăite“, au scris monahii pe contul de Facebook al locaşului de cult într-o scurtă relatare a celor întâmplate.

Informaţia a fost negată în mod vehement de conducerea Colegiului Naţional „Sfântul Sava” din Capitală, unde Iulia Ionescu a intrat cu media 10. Întrebat de reporterii „Adevărul” despre aceste practici terapeutice, fostul director George Cazacu a negat că profesori din cadrul liceului ar practica asemenea metode terapeutice. „Nu există niciun profesor în şcoală care să practice asemene tehnici. Nici nu ştiam că se face aşa ceva în Bucureşti“, a declarat Cazacu. De asemenea, nici alţi elevi ai liceului nu par să fi auzit de astfel de practici. 

Ce este Reiki

Pentru a vedea cât de periculoase sunt aceste practici neconvenţionale şi dacă ar fi putut afecta gândirea Iuliei Ionescu într-atât încât să ia decizia de a pleca de-acasă, adevarul.ro vă propune o scurtă informare despre aceste două tehnici.

În fapt, Reiki este o metoda de vindecare energetică apărută în Japonia în anul 1922, încadrată în România la capitolul medicină alternativă, dar nereglementată legal, motiv pentru care poate fi practică de oricine.

Fondatorul Reiki-ului este Mikao Usui (15 august 1865 – 9 martie 1926). De origine preot catolic, Usui şi-a dorit să explice modalitatea prin care Iisus putea vindeca prin palme. Din acest motiv, a întreprins, timp de mai mulţi ani de zile, diverse studii şi cercetări care în final au condus la descoperirea Reiki-ului. Descoperirea propriu-zisă a implicat şi o perioadă de rugăciune şi post de trei săptămâni pe Muntele Kurama, în apropiere de oraşul Kyoto, fosta capitală a Japoniei.

În urma acestei perioade de asceză, Usui ar fi avut revelaţia metodei de vindecare pe care el a sintetizat-o şi a numit-o Reiki, adică „Energie universală” sau „Energie spirituală”. La scurt timp, el a înfiinţat organizaţia Usui Reiki Ryoho Gakkai, care există şi astăzi şi prin care s-a răspândit practica metodei. Usui a avut 2.000 de dicipoli şi 16 dintre aceştia au primit gradul de maestru Reiki.

„Discipolii au dat-o mai departe şi mai departe. Lucrurile între timp s-au diluat, s-au denaturat foarte mult. În prezent sunt foarte mulţi care îşi zic singuri maeştri. Fiecare face după capul lui, s-a făcut un fel de amalgam. În România nu se fac, dar există ţări unde cursurile se fac şi în şcoli, unde asigurarea medicală acoperă terapia reiki. Oricum, oricine poate participa la acest curs. Nu trebuie decât să ai un pic de răbdare să asculţi şi să practici“, a explicat unul dintre practicanţii Reiki. 

Potrivit acestuia, Reiki este o practică inofensivă, la care oricine are acces în măsura în care este interesat, inclusiv copiii. Aceştia trebuie, însă, să fie însoţiţi de un adult dacă vor să fie primiţi de anumiţi maeştri.

Ce este radiestezia

În ceea ce priveşte radiestezia, aceasta este o practică alternativă care are elemente comune, dar care funcţionează mai degrabă pe un soi de măsurare energetică.

„Cei care practică radiestezia fac tot felul de măsurători cu ansa – un fel de sârmă pe care o ţin în mână. Chipurile, dacă reuşesc să-şi aducă mintea într-o stare în care să nu influenţeze respectiva ansă, să fie un canal cât mai curat, ei cer o îndrumare de la un nivel superior. Atunci, ansa o să arate un răspuns cât mai deştept. Se poate şi prezice cu ansa, dar nu numai asta este ideea. Ea dă nişte măsurători în funcţie de ce parametrii îî dăm noi“, detaliază practicantul de reiki.

Potrivit astralmagik.ro, Radiestezia (rabdomanţia) este arta de a utiliza indicatoarele radiestezice (baghete, penduluri, anse) făcând să intervină puterea şi voinţa spiritului operatorului pentru a descoperi tot ceea ce este ascuns facultăţilor raţionale ale individului. Este o metodă de acces la Banca de Date Universală în care s-ar păstra istoricul informaţiillor despre lumile văzute şi nevăzute.

Trebuie spus că, în momentul de faţă, în România, oricine poate să spună că este maestru reiki sau cunoscător al radiesteziei, neexistând o autoritate care să reglementeze aceste tehnici.

Mai puteţi citi:

Iulia Ionescu le-a spus călugărilor de la Sihăstria Rarăului că nişte profesoare de la liceu testează pe copii tehnici de reiki şi radiestezie. Fata nu a venit la şcoală

Călugării de la mănăstirea Sihăstria Rarăului din Suceava, acolo unde Iulia Ionescu a stat în noapte de 14 spre 15 februarie, au postat pe contul de Facebook al locaşului de cult o scurtă relatare a celor întâmplate. Fără să dea nume, monahii au vorbit despre venirea Iuliei la mănăstire şi despre cauza care ar fi determinat-o să-şi ia lumea în cap. Aceasta ar porni din şcoală, unde nişte profesoare practică metode terapeutice neconvenţionale.

Psihologul Bogdan Lucaciu, despre cazul Iuliei Ionescu: „Este o poveste de mică patologie, care trece“. Ce le recomandă părinţilor

Psihologul clinician şi psihoterapeut Bogdan Lucaciu crede că problemele întâmpinate de Iulia Ionescu, adolescenta din Bucureşti care a fugit la mânăstire stârnind o agitaţie naţională, sunt tipice vârstei. Cu toate acestea, îndeamnă părinţii să aibă mai multă încredere în copiii lor.

Preot de la Sihăstria Rarăului: Iulia şi tatăl ei au spus că se mai întorc la mănăstire

Unul dintre preoţii de la Mănăstirea Sihăstria Rarăului, acolo unde a ajuns Iulia Ionescu să se spovedească, a povestit, pentru „Adevărul“, că fata şi tatăl acesteia, Daniel Ionescu, s-au reîntors „să ceară iertare părintelui pentru toate cele întâmplate“. Acesta a mai spus că Iulia şi tatăl său vor să îl mai viziteze pe stareţul Ioan Larion Neagoe.

Visarion Alexa, duhovnicul Iuliei Ionescu, cunoscut printre credincioşi ca un preot dedicat

Preotul Visarion Alexa, duhovnicul Iuliei Ionescu, tânăra în vârstă de 15 ani dispărută timp de patru zile, spune că nu mai vrea să discute pe marginea acestui subiect. Părintele Visarion spune că are două fiice şi că, în momentul în care a dispărut Iulia, tânăra pe care o considera fiica lui spirituală, a trăit intens fiecare clipă în care nu a ştiut unde se afla copila.

Protecţia Copilului Sector 6 s-a autosesizat în cazul Iuliei Ionescu: Realizăm o evaluare psihologică a fetei

Protecţia Copilului Sector 6 s-a autosesizat în cazul Iuliei Ionescu, iar reprezentanţii instituţiei au anunţat că realizează o evaluare psihologică a fetei, dar şi a familiei acesteia, ajutându-i să depăşească situaţia cu care se confruntă.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite