Cathedral Plaza, la un pas de demolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intabularea turnului construit lângă Catedrala Sfântul Iosif din Capitală a fost anulată la cererea Primarului General Sorin Oprescu, scrie site-ul Lumea Justiţiei, citat de Realitatea tv.

Millennium Building Development, dezvoltatorul turnului de 22 de etaje au reuşit în luna iunie a acestui an să intabuleze clădirea fără a deţine o autorizaţie de construire.

, admiţând astfel cererea primarului general Sorin Oprescu de a radia intabularea dreptului de proprietate asupra turnului din strada General Berthelot.

Măsura constituie o premieră şi dă o lovitură fatală proprietarilor celui mai controversat turn din Capitală, care au investit sume colosale în această afacere. În plus,



La al 70-lea proces
Cea mai recentă decizie a unei instanţe cu privire la cazul Cathedral Plaza a fost dată de Tribunalul Neamţ la sfârşitul săptămânii trecute. Judecătorii de aici au respins ca nefondată cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de a constata că a expirat autorizaţia de construire a imobilului gigant din coasta lăcaşului de cult. Cererea a fost făcută anul trecut, înainte de a se pronunţa Curtea de Apel Suceava, care a decis că autorizaţia de construcţie a lost ilegală încă din momentul semnării ei.
“Această decizie a Tribunalului Neamţ nu schimbă cu nimic situaţia. Clădirea este ilegală. Noi, de-a lungul timpului, am deschis în jur de 70 de dosare în acest caz. Unele dintre ele se închid acum şi pot avea diverse rezoluţii, însă nu pot modifica decizia de la Suceava”, a explicat Ofelia Bârsan, avocatul Arhiepiscopiei.
Pentru dezvoltator, Millennium Building Development, decizia Tribunalului Neamţ este „un prim pas pentru clarificarea situaţiei”. “Ne exprimăm speranţa că, în cele din urmă, justiţia din România va face dreptate în acest caz”, se arată într-un comunicat al companiei.

Scandal vechi de cinci ani
Clădirea Cathedral Plaza, ridicată la câţiva metri de Catedrala Sf. Iosif, este motivul unui scandal vechi de cinci ani între Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti şi dezvoltatorul proiectului imobiliar, Millennium Building Development.
Pentru această lucrare, Primăria Sectorului 1 a emis o autorizaţie de construcţie la 24 februarie 2006, iar lucrările au început la 9 martie 2006. La scurt timp, au început însă acţiunile în instanţă, pentru că imobilul fusese ridicat foarte aproape de catedrala considerată monument istoric.
Iniţial, arhiepiscopul Ioan Robu şi-a dat un accept de principiu pentru realizarea construcţiei, ca apoi să-şi retragă ferm acordul. Au urmat mai bine de 70 de procese care au fost judecate de nouă curţi de apel şi 15 instanţe din Constanţa, Dolj, Piteşti, Ploieşti, Suceava, Alba Iulia, Bacău, Iaşi, Piatra Neamţ. „Aproape de fiecare dată, Millennium a cerut strămutarea dosarului pentru a câştiga timp şi a finaliza construcţia”, a mai declarat Bârsan.
Seria de procese a culminat anul acesta cu decizia din iulie a Curţii de Apel Suceava, potrivit căreia autorizaţia de construcţie este ilegală. Imobilul a fost ridicat într-o zonă protejată istoric, drept care ar fi avut nevoie de autorizaţie emisă de primarul general şi nu de cel de sector.

Demolarea, amânată
Acum, clădirea ilegală ar trebui pusă la pământ, însă nimeni nu îndrăzneşte să se atingă de ea. Abia după două luni de la decizia Curţii de Apel Suceava, adică la 5 septembrie, primarul Capitalei Sorin Oprescu a somat proprietarul ca, în termen de 10 zile, să demonteze imobilul.
Termenul a expirat de o săptămână, iar construcţia este încă în picioare.

, preciza, la momentul emiterii somaţiei, Antonie Popescu, avocatul Primăriei Capitalei. Ieri, avocatul a refuzat să mai comenteze situaţia.

Zgârie-nori nelocuibil

Cathedral Plaza are 19 etaje şi o suprafaţă construită de circa 25.000 de metri pătraţi, din care 15.000 închiriabili. Investiţia în imobil se ridică la aproximativ 45 de milioane de euro, însă proprietarul nu a scos până acum niciun euro profit, deoarece chiriaşii fug de o clădire care ar putea fi dărâmată.
 „Clădirea este goală din cauza statutului juridic incert. Nimeni nu ar putea plăti chirie sau ar cumpăra un imobil care face parte dintr-un litigiu. Din această situaţie are de pierdut oraşul, pentru că în centrul lui se află clădiri de birouri înalte însă goale”, a declarat dr. Radu Zilişteanu, analist imobiliar.
Oficialii Millennium Building au declarat că până la sfârşitul acestui an clădirea ar putea fi vândută pentru 70 de milioane de euro unui fond britanic de investiţii,  client de-al Willbrook International, tranzacţia urmînd să se facă doar dacă se rezolvă situaţia juridică a imobilului. În cazul în care afacerea nu se încheie, proprietarul are de gând să dea în judecată Primăria Capitalei şi să ceară daune în valoare de 70 de milioane de euro. La această sumă se vor adăuga taxele şi impozitele plătite la bugetul local şi de stat, costurile pentru conservarea Cathedral Plaza şi alte sume pentru acoperirea integrală a prejudiciilor suferite.
Anterior, oficialii companiei au spus că litigiul cu Arhiepiscopia Romano-Catolică a adus un prejudiciu de 25 milioane euro sub forma chiriilor neîncasate, cheltuielile din tribunale şi dobânzile la credite

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite