Catedrala Mântuirii Neamului, gata în 2016. BOR: Sute de muncitorii lucrează la foc continuu pe şantier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala Mântuirii Neamului va fi gata în 2016 FOTO Adevărul
Catedrala Mântuirii Neamului va fi gata în 2016 FOTO Adevărul

Catedrala Măntuirii Neamului începe să capete contur, iar sute de muncitori lucrează la foc continuu pentru a ridica lăcaşul de cult, după ce infrastructura a fost finalizată în luna aprilie a anului trecut. Potrivit reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Catedrala Mântuirii Neamului ar urma să fie gata la începutul anului 2016.

Purtătorul de cuvânt al BOR, Constantin Stoica, a declarat, pentru „Adevărul“, că în acest moment sute de muncitori lucrează la a doua etapă a ridicării Catedralei Mântuirii Neamului, pentru că temperaturile ridicate le permit muncitorilor să avanseze destul de repede. 

De asemenea, reprezentantul Patriarhiei a ţinut să precizeze că finalizarea lucrărilor pentru construirea lăcaşului de cult nu vor fi întârziate, acestea urmând să se încheie peste aproximativ doi ani. 

image

„Lucrările se desfăşoară conform unui grafic stabilit şi noul constructor şi-a făcut calculele şi a stabilit că lucrarea la suprastructură va fi gata la începutul anului 2016. Având în vedere şi complexitatea lucrării datorită deschiderilor mari. De obicei, în timpul construcţiei apar anumite probleme, aşa cum s-a întâmplat în momentul în care se lucra la infrastructură: au fost descoperite nişte izvoare subterane şi a fost nevoie de realizarea unei membrane de protejare din plumb pentru hidroizolaţie. Acest lucru a întârziat puţin lucrările, dar toate acest probleme sunt rezolvate“, după cum susţine Stoica.

BOR: Costurile de la prima etapă au scăzut

În ceea ce priveşte prima etapă a lucrărilor, cele care au vizat realizarea  infrastructurii, acestea s-au încheiat în primăvara anului trecut. 

„Termenul de finalizare pentru infrastructură a fost 2013, aşa cum s-a şi întâmplat în luna aprilie. Cei care au realizat infrastructura Catedralei şi-au încheiat mandatul, iar noul constructor estimează terminarea lucrărilor la suprastructură până la începutul anului 2016, având în vedere complexitatea lucrării. Sunt câteva sute de muncitori care lucrează susţinut având în vedere şi vremea foarte bună“, a ţinut să precizeze Constantin Stoica.

Costurile pentru realizarea Catedralei Mântuirii Neamului, într-o primă fază, au fost estimate la 100 de milioane de euro, dar după realizarea infrastructurii Catedralei acestea au scăzut cu 20% pentru că materialele de construcţii s-au ieftinit datorită crizei, potrivit lui Constantin Stoica.

Pe aceeaşi temă:

Cât a costat Catedrala Mântuirii Neamului şi de unde vin banii pentru lucrări

FOTO Catedrala Neamului este mai aproape de finalizare: structura de rezistenţă, gata la sfârşitul lui aprilie. Imagini din interior

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite