FOTO VIDEO Catedrala Mântuirii Neamului, punctul de plecare în pelerinajul de Florii: 700 de preoţi şi 3.000 de credincioşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelerinajul tradiţional de Florii din Capitală, care a avut loc sâmbătă după-amiază, s-a desfăşurat într-un mod deosebit anul acesta şi asta pentru că soborul de preoţi şi câteva sute de credincioşi au pornit, de data aceasta, de la şantierul unde se construieşte cel mai mare lăcaş de cult din România, Catedrala Mântuirii Neamului.

700 de preoţi şi circa 3.000 de credincioşi au participat, ieri, la tradiţionalul pelerinaj organizat cu ocazia sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim, adică de Florii. Acesta a început cu Slujba Vecerniei unită cu Litia oficiată pe platforma Catedralei Mântuirii Neamului din Bucureşti, de către Patriarhul României. Sutele de oameni prezenţi la începutul slujbei ţinută la şantierul catedralei s-au transformat în mii de enoriaşi pe parcursul pelerinajului care s-a terminat la Patrarhia Română de pe Dealul Mitropoliei.

Alături de Preafericitul Părinte Daniel a slujit şi Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, aceştia fiind înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a sute de credincioşi.

Cum infrastructura catedralei tocmai a fost finalizată, după slujbă, Părintele Patriarh a rostit rugăciunea de mulţumire pentru lucrările realizate şi rugăciunea pentru binecuvântarea stâlpărilor.

Pelerinajul a fost deschis de toacă, urmată de prapuri (steaguri bisericeşti), ripide şi Sfânta Cruce, diaconii cu cădelniţe, apoi a urmat soborul de preoţi împărţiţi pe Protoierii. În continuarea procesiunii, icoana Sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim a fost purtată pe umeri de către clerici din cadrul Protoieriei Ilfov Sud. Apoi, a urmat Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor,  Corul Seminarului Teologic Ortodox din Bucureşti, elevii seminarişti şi de credincioşii care au ţinut în mâini ramuri de finic şi stâlpări, încheind astfel procesiunea.

Pelerinajul tradiţional de Florii a pornit anul acesta de la şantierul Catedralei Mântuirii Neamului

Vremea extrem de frumoasă a făcut ca evenimentul să fie urmărit de o mulţime de credincioşi care au venit să vadă totodată şi care este stadiul lucrărilor la cel mai mare lăcaş de cult din România.

În doi ani şi jumătate de lucrări la Catedrala Mântuirii Neamului s-au construit 20 de metri în înălţime, 16 metri în pământ şi 4 afară, astfel s-a ajuns la această platformă de la care începe propriu-zis construirea viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului.

„A fost o lucrare costisitoare, sperăm că de acum încolo lucrările să fie mai uşoare şi mai puţin costisitoare, deşi mai trebuie construiţi încă vreo 40-50 de metri pentru a ne apropia de acoperiş”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, după slujba oficiată la platforma Catedralei Mântuirii Neamului.     

Întrebaţi de jurnaliştii adevarul.ro despre finanţarea catedralei, enoriaşii prezenţi la slujbă au spus că ridicarea unei catedrale în Bucureşti nu este o idee rea şi că au donat de multe ori bani pentru lucrări. Cei mai mulţi sunt de părere că este normal să se facă şi spitale şi şcoli, dar şi acest lăcaş de cult.

„Trebuie şi acolo, şi acolo. Donez în fiecare duminică, puţin. Ne dă chitanţă, pentru oricât dăm. 10-20 lei, cam aşa dau oamenii, chiar şi bătrânii. Chiar şi la sume mici, la foarte puţini, nu ne lasă fără să ne dea chitanţă”, a explicat una dintre femeile venite la pelerinaj.

Până la stadiul actual al lucrărilor s-au folosit 55.000 de metri cub de beton şi 13.000 de tone de armătură. Momentan se mai fac retuşări şi se demontează cofrajele din zona Sălii Polivalente.

La finalizarea lucrărilor ansamblul va fi compus din:

Catedrala Mântuirii Neamului, Casa Sfântul Apostol Andrei (pentru pelerinii clerici), Casa Sfântul Apostol Petru (pentru pelerinii mireni), Casa Sfântul Apostol Pavel (centrul cultural misionar), Casa Sfântul Apostol Luca (centru social medical).

Specificaţii tehnice despre Ansambul Catedrala Mântuirii Neamului

Potrivit clipului de prezentare virtuală a proiectului lăcaşului de cult, Catedrala Mântuirii Neamului va avea 120 de metri în lungime, 70 de metri în lăţime şi 120 de metri în înălţime, capacitatea maximă fiind de 5.000 de persoane.

Spaţiul liturgic principal va fi la parter, două săli polivalente fiind amenajate la subsol. La nivelele superioare se vor afla galerii, spaţii expoziţionale, circuite de vizitare.

Ştiri pe aceeaşi temă


Unul dintre arhitecţii care au participat la concursul de proiecte pentru construirea celui mai mare lăcaş de cult din România şi-a expus lucrarea în cadrul vernisajului unei expoziţii de arhitectură ortodoxă ce a avut loc astăzi, la galeriile Galateca. Arhitectul a prezentat o propunere izvorâtă din nevoia de a da o replică la ceea ce se construieşte acum, „un proiect kitsch, ale cărui performanţe sunt doar mărimea şi numărul de turle”.

proiect catedrala mantuirii neamului

Catedrala Mântuirii Neamului FOTO Adevărul
Catedrala Mântuirii Neamului FOTO Mediafax
Catedrala Mântuirii Neamului FOTO Mediafax
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite