Cătălina Ion Dănilă se inspiră din arta oamenilor preistorici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasiunea pentru ceramica neolitică şi arheologia experimentală au ajutat-o să descopere modele de viaţă ale unor civilizaţii străvechi.

Cătălina Ion Dănilă a pictat pe vase de ceramică sau de lemn, de când era mică. Şi totuşi, când s-a făcut mare, visa să devină pictoriţă, nu ceramistă. „Cel care m-a îndrumat către arta ceramicii a fost sculptorul Vlad Ciobanu, care mi-a apreciat corect talentul şi m-a pregătit pentru facultate“, spune artista.

A trăit trei veri ca în neolitic

Printre oamenii care i-au marcat destinul s-a aflat şi maestrul Ernest Budeş, a cărui studentă a fost. „Trei veri la rând, domnul Budeş ne-a luat la Cetate, pe Dunăre, la un proiect creativ inspirat de viaţa şi arta neoliticului.

Construise acolo cinci case acoperite cu stuf, pe care ne-a pus să le pictăm cu modele pe care le studiasem la arta preistorică. În acele tabere de creaţie din vacanţele de vară, care au avut loc în anii, 2000, 2001 şi 2002, am avut ocazia să trăim foarte aproape de pământ şi de natură, ca în neolitic“, îşi aminteşte Cătălina.

Ea spune că de atunci a devenit conştientă de existenţa în paralel  a unui infinit de feluri de viaţă. Şi a reflectat această idee în creaţiile sale. De asemenea, într-o lucrare intitulată „Arheologica“, alcătuită din sfere modelate cu mâna, artista exprimă puterea benefică a pământului, care îl poate lecui pe om de „toate spaimele necunoscutului“.

O atrag lumile noi

Cătălina a desenat sute de cioburi de ceramică descoperite pe şantierele de arheologie şi sute de obiecte de artă neolitică care se află în patrimoniul muzeelor de istorie din Bucureşti şi Alexandria.

„Mă fascinează ceramica de acum 4-5 mii de ani. Prin ea se reflectă o civilizaţie extraordinară. Unele vase erau pictate chiar cu aur, iar modelele sunt foarte rafinate. Am învăţat să identific şi să deosebesc, doar după un ciob de vas, ceramica de Vădastra de cea de Boian, de Crişu sau de Gumelniţa“. 

Recent, la Alexandria, Cătălina a iniţiat vreo 30 de elevi din clasele V-Vlll, de la şcoala din Măgura, în arta prelucrării lutului. „Am copt vasele făcute de copiii timp de 16 ore, la sute de grade Celsius. Copiii s-au pasionat atât de mult de modelarea lutului încât au stat cu mine în tot acest timp“, spune tânăra artistă. 

În calitate de manager al Galeriei de Artă „418“, Cătălina promovează mai mulţi artişti, în ţară şi în străinătate. Iar vara, de trei ani, consecutivi, organizează, la  conacul „Barbu Drugă“, de la Cetate, work-shopuri de creaţie pentru artişti. „Îmi place să descopăr lumi noi, în diferitele acţiuni pe care le organizez, sau în călătoriile în ţară sau în străinătate, pe care le fac“, spune artista.

Întrebări şi răspunsuri

- Ai călătorit prin mai toată Europa. Unde ţi-a plăcut cel mai mult?
- Nicăieri nu m-am simţit „mai acasă” ca în Malta şi, de vreo doi ani, împreună cu prietenul meu, Jean, care are rezidenţă în Canada, ne gândim să  ne mutăm în Malta.
- Ce îţi place în mod deosebit acolo?
- Atmosfera, culoarea cerului, marea. Malta este supranumită „insula de miere”, din cauza unei roci specifice, gălbuie ca mierea, din care sunt construite casele. Este un loc cosmopolit şi foarte civilizat.
- Ce te gândeşti să faci acolo?
- Voi continua ca artist ceramist. Dar mă gândesc şi la o galerie de artă proprie. Am experienţă în ambele domenii.

Profil:
Născută: 25 aprilie 1974, la Oneşti
Profesie: Artist plastic ceramist, manager la Galeria de Artă „418”
Familie: Necăsătorită

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite