Câtă puşcărie a făcut Taximetristul Morţii, criminalul în serie care a terorizat Bucureştiul în anii '90. Bărbatul a fost, teoretic, condamnat pe viaţă în 1999

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul criminal în serie de după Revoluţie care a îngrozit Bucureştiul a fost Adrian Stroe, absolvent al Universităţii de Construcţii Bucureşti. Numit de presa vremii Taximetristul Morţii, Stroe a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Crimele săvârşite de acesta seamănă foarte mult cu ororile petrecute la Caracal.

“Un alt caz şocant, tot de la începutul anilor '90, este cel al tânărului ucigaş Adrian Stroe, un inginer transformat pe parcurs în taximetrist şi care a ucis cu bestialitate trei tinere, iar pe una dintre ele a incendiat-o. La fel ca Pascu Nicolae, sau ca Dincă de la Caracal, criminalul a sustras de la victime bijuteriile. Stroe, faţă de Pascu, avea un al mod de operare. Se pare că acesta reuşea să se împrietenească cu victimele sale. Şi acesta a fost un caz complex, însă poliţiştii şi anchetatorii l-au dus la capăt”, a declarat pentru Mediafax Lucian Guran, fost şef la Serviciul Omoruri din cadrul Poliţei Capitalei.

Adrian Stroe a fost condamnat, după 7 ani de proces, de Curtea Supremă, la închisoare pe viaţă.

Adrian Stroe, cunoscut drept „Taximetristul morţii”, a omorât cu sânge rece trei femei în anii ‘90. El le lua pe femei cu maşina şi le ucidea, în cazul în care acestea îi refuzau avansurile. Printre victime se află şi o rusoaică. În 1999, el a fost condamnat, teoretic, la închisoare pe viaţă.

Intervievat de Adevărul în 2010

În 2010, într-un interviu pentru cotidianul Adevărul, condamnatul a povestit că l-a descoperit pe Dumnezeu în Penitenciarul Rahova. Stroe, care a sugrumat trei tinere între februarie şi august 1992, pe când era taximetrist, şi le-a abandonat cadavrele, ajunsese în închisoare coordonatorul unei reviste de îndrumare creştină şi publică materiale religioase.

Inginerul devenit taximetrist, Adrian Stroe, a fost condamnat definitiv la închisoare pe viaţă de Curtea Supremă de Justiţie, sentinţă decretată în 1999, la şapte ani şi jumătate de la comiterea odioaselor crime care au creat panică printre bucureşteni. În 2018, după executarea a 19 de ani de închisoare, acesta a fost eliberat condiţionat. Surse judiciare au precizat pentru Adevărul că Stroe nu mai figurează în niciun penitenciar din ţară, iar în baza de date, în dreptul său se află menţiunea: liberat în 2018. „Probabil, aşa cum prevede legea, a putut cere eliberarea condiţionată, ceea ce s-a şi întâmplat“, au menţionat aceleaşi surse.

“N-au avut nici martori, nici dovezi”

Stroe a povestit în acelaşi interviu că ştia dinainte că sentinţa va fi de condamnare pe viaţă. 

„M-a judecat opinia publică imediat după ce a fost prezentat cazul în presă. Procesul a fost doar o formalitate, oricum n-au avut nici martori, nici dovezi“, spunea în 2010, în cadrul interviului Adrian Stroe, pe când se afla încarcerat la Penitenciarul Giurgiu.

Toate trei au fost sugrumate

Poliţia şi procurorii din Bucureşti au fost puşi pe jar pe 16 martie 1992, când din lacul Pantelimon a fost scos cadavrul unei femei goale, aflat în stare de putrefacţie, despre care legistii au apreciat că se afla în apă încă din iarnă. Două săptămâni mai târziu, din acelaşi lac, a fost scoasă o a doua femeie, care avea doar o bluză pe ea.

Procurorul Marian Nazat a coordonat ancheta

Anchetatorii au reuşit în luna aprilie 1992 să facă identificarea primei victime. Era vorba despre Lavinia Stoian, în vârstă de 26 de ani. Ancheta însă nu a avansat prea mult. În septembrie 1992, într-un canal de irigaţii secat din localitatea Glina, periferică Bucureştiului, a fost descoperit un al treilea cadavru.

Criminalul turnase benzină peste trupul fetei şi o arsese încercând să-şi şteargă urmele. Modul de operare era acelaşi la toate cele trei victime: fuseseră sugrumate, lucru care i-a făcut pe anchetatori să meargă pe ideea unui criminal în serie. Autorul le luase bijuteriile, obiectele personale şi hainele. 

Pas cu pas, anchetatorii bucureşteni au reuşit să pună toate pistele cap la cap. Ultima victimă a fost identificată, după amprente, două degete fuseseră găsite lângă cadavru, şi aşa s-a ajuns la cercul de cunoscuţi ale acesteia, printre care se afla şi Adrian Stroe. Deşi la început a negat orice legătură, într-un final s-a dovedit că el este autorul. Procurorul Marian Nazat, care a coordonat ancheta, a dispus percheziţionarea locuinţei suspectului, unde mai întâi s-au găsit pantofii Marianei, ultima victimă, după care au fost descoperite şi obiecte personale ale celorlalte două fete.

Pus în faţa faptului împlinit, Adrian Stroe a mărturisit. Declaraţia lui a fost una care bate orice film şi orice poveste. A spus că uneori, când lua în taxi femei tinere şi frumoase, le propunea să faca sex în maşină. Atunci când le auzea refuzând, intra într-un fel de transă şi le sugruma fără milă, cu mintea goală, fără să se gândească la nimic. Îşi revenea abia după ce storcea din ele şi ultima picătură de viaţă. Apoi, după comiterea faptei, se gândea numai cum să facă să scape de cadavre.

„Le-am omorât pentru că m-am simţit trădat“

El susţine că le-a ucis pe tinere pentru că s-a simţit trădat. „Eu le-am ajutat şi ele au furat de la mine. M-am simţit folosit şi umilit şi de aceea le-am omorât“, spune Taximetristul Morţii.

Anchetatorii au descoperit însă că Adrian Stroe îşi seducea victimele şi le ducea în pădurea Cernica, unde le propunea să întreţină relaţii sexuale. Lavinia (22 de ani), Svetlana (25 de ani) şi Mariana (23 de ani) l-au refuzat. Pe primele două le-a aruncat în lacul Cernica după ce le-a sugrumat, iar pe Mariana, ultima victimă, a dus-o într-un şanţ şi i-a dat foc ca să nu poată fi recunoscută.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite