Cât a costat Catedrala Mântuirii Neamului şi de unde vin banii pentru lucrări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al BOR, a explicat cât au costat lucrările şi de unde vin banii FOTO Adevărul
Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al BOR, a explicat cât au costat lucrările şi de unde vin banii FOTO Adevărul

Pelerinajul tradiţional de Florii din Bucureşti a pornit anul acesta de la şantierul de lângă Casa Poporului şi asta pentru că infrastructura celui mai mare lăcaş de cult din România a fost finalizată în urmă cu câteva zile. Cu această ocazie, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a detaliat jurnaliştilor ”Adevărul” care au fost costurile lucrărilor, dar şi de unde provin banii.

Costul lucrărilor, până la etapa roşu-gri (fără finisaje), a fost estimat, în 2010, la 100 de milioane de euro cu TVA. Potrivit purtătorului de cuvânt al BOR, Constantin Stoica, între timp, s-a obţinut o reducere a costurilor cu 20%, ajungându-se la suma toatală de 80 de milioane de euro.

Până în prezent, totalul  cheltuielilor însumează până în 30 de milioane de euro. Jumătate din aceşti bani vin din ajutorul bugetului de stat, iar cealaltă jumătate din donaţiile credincioşilor, din ţară şi din afară. O parte importantă a donaţiilor vine dinspe Arhiepiscopia Bucureştiului, ce include Bucureştiul şi judeţele Ilfov şi Prahova“, a declarat, pentru „Adevărul“, purtătorul de cuvânt al BOR.

Acesta a remintit că donaţiile se fac sub forma unui sistem aplicat tuturor bisericilor din Patriarhia Română. Fiecare donator primeşte o chitanţă în schimbul banilor şi poate verifica prin telefon sau prin email dacă banii au ajuns în conturile Patriarhiei.

Banii de la stat, înapoiaţi prin impozite

Reprezentanţii BOR susţin că au returnat deja, prin impozitele şi contribuţiile sociale plătite pentru angajaţii de pe şantierul catedralei, o bună parte din banii daţi de stat. Suma acestor taxe a ajuns, pentru perioada ianuarie 2010-ianuarie 2013, la aproximativ 35 de milioane de lei.

700 de preoţi au blagoslovit subsolul Catedralei Neamului

Slujba de Florii de anul acesta a fost oficiată, sâmbătă după-amiază, pe platforma de beton a Catedralei Mântuirii

Neamului, care măsoară 20 de metri: 16 metri sub pământ şi patru metri la suprafaţă. Astfel, a fost marcată finalizarea primei etape a şantierului celui mai mare lăcaş de cult din România.

Ceremonia a fost ţinută de prelaţii Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarhul Daniel, în total fiind circa 700 de preoţi din Bucureşti şi din judeţul Ilfov.

Chiar dacă sâmbătă temperatura de afară a fost de aproape 30 de grade Celsius, aproape 3.000 de enoriaşi s-au adunat în jurul şantierului de pe Dealul Arsenalului, din spatele Casei Poporului.

Ştiri pe aceeaşi temă


Unul dintre arhitecţii care au participat la concursul de proiecte pentru construirea celui mai mare lăcaş de cult din România şi-a expus lucrarea în cadrul vernisajului unei expoziţii de arhitectură ortodoxă ce a avut loc astăzi, la galeriile Galateca. Arhitectul a prezentat o propunere izvorâtă din nevoia de a da o replică la ceea ce se construieşte acum, „un proiect kitsch, ale cărui performanţe sunt doar mărimea şi numărul de turle”.

proiect catedrala mantuirii neamului

Catedrala Mântuirii Neamului FOTO Adevărul
Catedrala Mântuirii Neamului FOTO Mediafax
Catedrala Mântuirii Neamului FOTO Mediafax
image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite