FOTO Tu ţi-ai cumpăra casa viitorului? Locuinţa-eco, controlată prin telefon,  independentă energetic, este invenţia unor români. Preţ: 28.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
casa eco

Coordonatorul celui mai nou proiect al Fundaţiei pentru Inventică şi Tehnologii Sustenabile „Justin Capra” (FITS) - casa Soleta Zero Energy One - a explicat care sunt elementele care definesc casa ca un concept modern de locuinţă şi ce principii o fac să fie unică în lume.

Cătălin Butmălai este membru fondator al fundaţiei şi totodată cel care coordonat construirea noului proiect. Butmălai a explicat reporterilor Adevărul care sunt cele patru principii care fac din casa Soleta Zero Energy One o locuinţă ieftină, eficientă energetic şi cu funcţii unice în lume.

Casa, cu un design modern bazat pe o construcţie avangardistă din lemn lamenar, este expusă în cadrul sediului Euro Gardens din Şoseaua Bucureşti-Ploieşti numărul 42-44 (vizavi de ambasada SUA).   

”În ianuarie anul trecut am început tema de inventică, care întâmplător, de această dată, a fost una sugerată de mine. Scopul fundaţiei noastre este de a face o legătură între inventică şi piaţă. Sunt mulţi inventatori în România, mulţi oameni de afaceri, dar extrem de greu găseşti idei de succes care să se transforme în produse de succes. Asta se întâmplă pentru că inventatorii de regulă sunt temători, nu prea se pricep la afaceri, văd lucrurile în felul lor, iar oamenii de afaceri nu au răbdare. Exact aici apărem noi. ”Facem rost” de idei de inventică şi le punem într-o bază de dată şi apoi an de an, în funcţie de buget, de soluţii, de parteneri hotărâm ce facem anul în curs”, explică Butmălai.

Coordonatorul proiectului are o firmă care activează în domeniul lemnului lamenar de 15 ani de zile şi sa declară a fi profesionist în acest domeniu.  

casa eco

Casa Soleta Zero Energy One a ajuns în stadiul actual în ianuarie şi a început să fie prezentată publicului acum circa o săptămână. Există patru principii care au stat la baza conceptului final.

Cele patru principii câştigătoare

Cei care au conceput-o au spus că produsul trebuie să fie unul pentru piaţă, deci unul foarte frumos. „Am vrut să rupem barierele obişnuite ale arhitecturii. Am ales căldura lemnului, combinaţia de alb, cu negru şi crem. De regulă, produsele de lux au aceste culori. Este un mesaj important care poate intra în subconştientul fiecăruia. Oameni cu asftel de bani au oprit de multe ori aici pentru a afla detalii despre casă. Desigur, şi mediul înconjurator este important. Sunt 160 de plante care cresc în curte, periodic înfloresc plante diferite. Este creat ambientul perfect pentru o astfel de casă”, detaliază Butmălai.

În al doilea rând, potrvit celui care a coordonat proiectul, casa a fost construită pentru a fi cât se poate de bine izolată, cât mai eficientă energetic.

Cu toate astea, designul a fost cel puţin la fel de important. Suprafeţele vitrate au pierderi mai mari decât pereţii, deci au existat şi compromisuri însă doar pentru ordinul estetic.

Butmălai susţine că acest tip de case trebuie făcute pentru a putea primi orice dotare energetică. Cea expusă aici, oferă o variantă independentă energetic. Cu toatea astea, în funcţie de consum, clientul poate opta pentru tipul de construcţie.  „Un frigider şi câteva becuri, un consum eco, este acoperit de varianta de casă pe care am expus-o noi, dar dacă omul vrea şi cuptor electric şi poate şi alte electrocasnice atunci va avea nevoie de un loc de panouri electrice în plus. Dacă are un râu la munte, are o mică hidorcentrală care îl costă 1.500 de euro şi este independent complet”, a mai spus coordonatorul.  

Al treilea principiu este pregătirea casei pentru a fi dotată, chiar ulterior vânzării, cu surse suplimentare de alimentare cu energie electrică. Dacă proprietarul o va echipa mai târziu cu panouri de solar, bifează opţiunea şi pentru solar şi asta înseamnă că întregul circuit va fi conectat de dinainte.

O casă unică un lume

Ultimul principiu, dar şi cel care face ca această casă să fie unic, potrivit celor care au construit-o, este modularitatea.

„Am creat un concept de case ultramodulabil, a apărut un concept foarte la modă şi pe care nu l-am mai văzut nicăieri în lume. Aceste case pot fi dotate ulterior vânzării cu o listă destul de lungă cu opţionale, de genul: piscină, seră, cameră suplimentară, terase, pergole, magazii, o sumedenie de lucruri. Iar totul se adaugă  fără ca nimic să fie strictat, fără să se demoleze nimic. Noi am numit structura exoschelet. Ne dorim să funcţioneaze pe principiul telefoanelor mobile: mai apare un gadget pe care noi să-l anunţăm prin newsletter şi oamenii adaugă tot felul de utilităţi suplimentare”, spune membrul fondator al fundaţiei.

Soleta ZeroEnergy One este alimentată de energii regenerabile - 45% din eficienţa energetică este obţinută printr-o monitorizare inteligentă a energiei, climei şi ventilaţiei. De asemenea, potrivit coordonatorului de proiect, prin opţiunile de automatizare, se poate controla în timp real temperatura, iluminarea naturală şi artificială, ventilaţia, consumul de energie şi nivelul de securitate al casei prin smartphone.

Costul unei case eco

Preţul unei case de bază este 25.000 de euro, la care se adaugă, în cazul celei expuse, treptele şi pergolele. Preţul total al imobilului este de 28.200 de euro. Un sistem de energie pentru un minim de consum ar putea costa de la 5.000 de euro în sus, dar, potrivit lui Butmălai, depinde foarte mult de proprietar, de ce fel consum are casa. Instalaţia de energie solară poate costa în unele cazuri şi dublul casei.

casa eco

În casa asta pot intra doi oameni, dar există şi modele care ajung până la 1.000 de metri pătraţi.

Cereri din Filipine

Faptul că este o casă care a atras atenţia o dovedesc cererile pe care grupul de inventică l-a primit o dată ce casa a a fost prezentată publicului. Astfel, potrivit coordonatorului proiectului ecologic există cereri din America, din Filipine, din Brazilia, dar şi vizitatori foarte mulţi. „Cred că vin 30 de oameni zilnic pe-aici, muţi spun că vor să cumpere. Dar o casă nu o faci de pe o zi pe alta, cred că cu un client oricât de hotărât ar fi el mai repede de trei luni nu ajungi la o finalizare”, conchide Butmălai.

Cum se construiesc proiectele fundaţiei

Poate cel mai inedit aspect în funcţionarea fundaţiei este colaborarea voluntarilor cu copii pentru dezvoltarea anumitor proiecte: „strângem copii cu vârste de la 10 ani în sus. Se trimit în şcoli teme de la fundaţie. De exemplu, le spunem că vrem să formăm un grup de inventică pentru tema desfăcător de sticlă şi aşteptăm referate din partea copiilor interesaţi care-şi spun o părere”.

După de propunerile sunt adunate şi oamenii sunt selectaţi, se fac grupuri cu câte un specialist pentru fiecare material sau domeniu. Se alege un coordonator sau mai mulţi, şi parteneri.

„Ce este important este că noi nu facem decât produse care au ataşat la final un plan de afaceri, orice pachet de-al nostru are un produs funcţional complet. Vreau să facem inventică aplicată totală”, spune Cătălin Butmălai.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite