Casa prinţului Gheorghe Cantacuzino, demolată ilegal. Asociaţia Salvaţi Bucureştiul va cere reconstruirea imobilului

Casa prinţului Gheorghe Cantacuzino, demolată ilegal. Asociaţia Salvaţi Bucureştiul va cere reconstruirea imobilului

Casa din Gutenberg, nr.3, ce a aparţinut prinţului Gheorghe Cantacuzino , demolată în anul 2010.

Casa care a aparţinut prinţului Gheorghe Cantacuzino a fost demolată ilegal, au stabilit judecătorii Curţii de Apel Bucureşti care au dat astfel câştig de cauză Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. Organizaţia va iniţia şi un proces civil prin care va solicita reconstrucţia clădirii monument istoric, urmând a fi chemate în instanţă Primăria Sectorului 5, Direcţia de Cultură a Primăriei Capitalei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Clădirea din strada Gutenberg nr. 3, care a aparţinut prinţului Gheorghe Cantacuzino, erou al Primului război mondial, a fost demolată ilegal, iar în urma procesului, intentat de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Curtea de Apel Bucureşti a anulat avizul de demolare dat de Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti si autorizaţia de desfiinţare a clădirii, dată de Primăria Sectorului 5, condusă la vremea aceea de Marian Vanghelie.

În iulie 2008, Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti a emis avizul pentru desfiinţarea clădirii, iar după trei luni, în noiembrie 2008, a comandat şi un studiu istoric pentru a evalua valoarea istorică a imobilului. Studiul istoric atestă, o lună mai târziu, în decembrie 2008, calitatea de monument istoric a imobilului. Clădirea a funcţionat o perioadă şi ca sediu al Mişcării Legionare, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. 

Cu toate că Direcţia pentru Cultură a comandat studiul pentru a vedea dacă e vorba de un monument istoric, în mod inexplicabil, aceeaşi instituţie şi-a menţinut avizul de demolare a clădirii.

Câteva luni mai târziu, în iunie 2009, Primarul Sectorului 5 a emis autorizaţia de desfiinţare, iar lucrările de demolare au început în mai 2010. În aceeaşi lună, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice s-a pronunţat pentru clasarea imobilului ca monument istoric, dar ministrul Culturii de atunci Kelemen Hunor nu a declanşat procedura de clasare şi, prin urmare, imobilul a fost demolat în totalitate.

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a depus încă din 2014 o plângere penală care vizează modul în care au fost emise avizul Direcţiei de Cultură şi autorizaţia de desfiinţare a clădirii.

„În urma procesului intentat de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Curtea de Apel Bucureşti a anulat avizul de demolare dat de Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti si autorizaţia de desfiinţare a clădirii, dată de Primăria Sectorului 5, condusă la vremea aceea de Marian Vanghelie. Şi în acest caz, la fel ca în multe altele, povestea demolării unei clădiri monument istoric implică funcţionari din primărie şi din Direcţia de Cultură, care răspund prompt la comenzile unor samsari imobiliari, ignorând patrimonial cultural al Capitalei”, se arată într-un comunicat de presă al vicepreşedintelui Asociaţiei, Nicuşor Dan.

În iulie 2008, Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti a emis avizul pentru desfiinţarea clădirii, iar după trei luni, în noiembrie 2008, a comandat şi un studiu istoric pentru a evalua valoarea istorică a imobilului. Studiul istoric atestă, o lună mai târziu, în decembrie 2008, calitatea de monument istoric a imobilului. 

Clădirea a funcţionat o perioadă şi ca sediu al Mişcării Legionare, potrivit sursei citate. Cu toate că Direcţia pentru Cultură a comandat studiul pentru a vedea dacă e vorba de un monument istoric, în mod inexplicabil, aceeaşi instituţie şi-a menţinut avizul de demolare a clădirii. Câteva luni mai târziu, în iunie 2009, Primarul Sectorului 5 a emis autorizaţia de desfiinţare, iar lucrările de demolare au început în mai 2010. În aceeaşi lună, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice s-a pronunţat pentru clasarea imobilului ca monument istoric, dar Ministrul Culturii Kelemen Hunor nu a declanşat procedura de clasare şi, prin urmare, imobilul a fost demolat în totalitate. 

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a depus încă din 2014 o plângere penală care vizează modul în care au fost emise avizul Direcţiei de Cultură şi autorizaţia de desfiinţare a clădirii. După decizia definitivă a Curţii de Apel Bucureşti în acest caz, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul va iniţia şi un litigiu civil prin care va solicita reconstrucţia imobilului care făcea parte din patrimonial istoric al Capitalei. 

În acest litigiu vor fi chemaţi în instanţă Primăria Sectorului 5, Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti şi noul proprietar al terenului, Metrorex , care trebuie să-şi dea acordul pentru reconstrucţia clădirii de către cei vinovaţi de demolarea ileglă a acesteia.

Gheorghe Zizi Cantacuzino-supranumit "Grănicerul" a fost un prinţ din nobila familie a Cantacuzinilor. El s-a născut în 1869, la Paris, a fost combatant şi erou în Primul Război Mondial, deputat de Vâlcea din partea Partidului Averescan (1920) şi de Tulcea din partea Partidului Conservator (în 1922 şi 1926).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: