Care este legătura dintre studentele virgine şi momentul în care va cădea bila de pe ASE din Bucureşti - legenda unei poveşti urbane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legenda bilei de pe ASE este una dintre cele mai cunoscute în rândul studenţilor FOTO Arhivă
Legenda bilei de pe ASE este una dintre cele mai cunoscute în rândul studenţilor FOTO Arhivă

Bucureştiul este un oraş plin de mituri şi legende urbane, dar studenţii au ţesut una dintre cele mai interesante legende în jurul bilei care stă de ani buni pe clădire care găzduieşte Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti. „Adevărul“ prezintă legătura dintre bila de pe clădire şi studentele care nu şi-au început încă viaţa sexuală.

Unii bucureşteni care trec prin Piaţa Romană, pe lângă celebra clădire a ASE-ului, ridică privirea şi confirmă prin acest gest faptul că şi ei cunosc legenda urbană care de-a lungul timpului s-a ţesut în jurul bilei care se află pe ASE.

Mai exact, pe clădirea din Piaţa Romană se află o bilă despre care se spune că în momentul în care o să cadă de acolo, tocmai o să termine facultatea prima tânără virgină. 

„Ce ştiu eu e că prima dată bila asta a fost pe Universitatea Bucuresti şi tot aşa se spunea: că o să cadă când o să iasă prima virgină, dar cei care au construit-o, au dat-o jos ca să spulbere mitul. Apoi a apărut pe ASE şi înainte se zicea că atunci când o sa intre prima virgină o să cadă. După Revoluţie - sau pe acolo -  au schimbat mitul şi a început să se spună că o să cadă atunci când o să iasă“, povesteşte Andreea, o fostă studentă.

   

ase bila

La un moment dat, în timpul lucrărilor de modernizare, bila a fost dată jos de pe clădire şi toţi cei care cunosc legenda urbană şi care vedeau acest lucru se tot întrebau dacă nu cumva cineva a dat-o jos intenţionat pentru a spulbera mitul sau dacă într-adevăr s-a adeverit. „Noi toţi am auzit de gluma asta şi tot facem mişto. Nu prea credem că o să cadă în scurt timp“, povesteşte amuzat George, un student din ASE. 

Despre ASE

Înfiinţată prin Decret Regal, la 6 aprilie 1913, din iniţiativa lui Nicolae D. Xenopol, ministrul Industriei şi Comerţului, sprijinit de un grup de tineri economişti şcoliţi la universităţi prestigioase din Germania, Franţa şi Anglia, Academia de Înalte Studii Comerciale si Industriale a fost prima instituţie de învăţământ economic superior din România, după cum susţin reprezentanţii ASE pe site.

Problemele financiare au fost mari încă de la început şi pe lângă acestea au mai existat şi alte obstacole, printre care recunoaştea din partea instituţiile universitare:

„În primele două decenii, A.I.S.C.I. s-a subordonat Ministerului Industriei şi Comerţului, perioadă în care a depăşit toate obstacolele materiale, precum şi pe cele privind recunoaşterea sa ca instituţie de învăţământ superior: construcţia Palatului Academiei din Piaţa Lascăr Catargiu, astăzi Piaţa Romană (1924-1926); organizarea doctoratului (1921); un corp profesoral format din personalităţi de prestigiu: Anton Davidoglu, Stanislas Cihoski, I. N. Angelescu, Ion Raducanu, Virgil Madgearu, Victor Slăvescu, Constantin Bungetianu, Andrei Rădulescu, Gheorghe Tasca, Nicolae Iorga (din 1931), Gromoslav Mladenatz. Modificările aduse în aprilie 1935 la legea privind funcţionarea A.I.S.C.I.  (Academiei de Înalte Studii Comerciale si Industriale) au consfinţit trecerea Academiei în subordinea Ministerului Instrucţiunii Publice“.

Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Legea nr. 299 din 18 august 1947 privind reorganizarea şi transformarea Academiei de Înalte Studii Comerciale si Industriale şi a Academiei de Studii Cooperatiste din Bucureşti în Academia de Ştiinţe Comerciale şi Cooperatiste, face primul pas în vederea schimbărilor pe care le-a cunoscut fosta Academie Comercială.

În timpul regimului communist se realizează reforma învăţământului şi Academia de Ştiinţe Comerciale şi Cooperatiste se transformă în Institutul de Ştiinţe Economice şi Planificare (I.S.E.P.), urmând modelul instituţiilor de învăţământ superior sovietic.

„Începând cu anul universitar 1967-1968, învăţământul economic din România îţi redescoperă vocaţia europeană, I.S.E.P. este reorganizat si transformat în Academia de Studii Economice din Bucureşti, denumire care s-a păstrat până astăzi“, se mai arată pe site-ul instituţiei.

Pe aceeaşi temă:

Raport SAR: Universitatea Politehnică din Timişoara şi Universitatea Babeş-Bolyai, cele mai transparente instituţiii de învăţământ superior

Universitatea Oxford va fi condusă de o femeie pentru prima dată de la înfiinţare, acum 800 de ani

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite