Vremea caldă a dus la apariţia prematură a căpuşelor în parcuri: 45 de persoane, înţepate în weekend, pericolul rămâne până la deratizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deratizarea din parcuri se face în general în perioada mai-iunie, perioada în care căpuşele se manifestă FOTO Adevărul
Deratizarea din parcuri se face în general în perioada mai-iunie, perioada în care căpuşele se manifestă FOTO Adevărul

Directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel a anunţat la începutul săptămânii că 45 de persoane au ajuns la medic în urma unor înţepături de căpuşe în weekendul trecut. Căldura ar fi unul din motivele pentru care insectele au apărut deja în Bucureşti.

Vremea frumoasă şi temperaturile ridicate, peste valoarea medie pentru această perioadă, au scos oamenii din stradă, dar au creat şi climatul propice apariţiei premature a insectelor de care bucureştenii sunt cel mai speriaţi: căpuşele.

Din păcate însă, 45 bucureşteni şi-au încheiat ziua la spital numai în acest weekend, după ce au fost muşcaţi de căpuşe. Muşcătura nu dă decât o iritaţie puternică, problema este însă că aceste insecte pot fi purtătoare ale virusului care poate da boala Lyme, o boală extreme de periculoasă care provoacă severe tulburări cardiace sau neurologice.

Simptomele apar la câteva zile de la muşcătură şi sunt asemănătoare cu cele ale gripei, dar pot fi asimiliate şi cu multe alte boli, motiv pentru care maladia este de multe ori foarte greu de depistat.

Profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Matei Balş", a fost cel care a făcut anunţul oficial luni, ocazie cu care i-a atenţionat pe oameni că este foarte important să reacţioneze foarte rapid în cazul în care sesizează că au fost muşcaţi. Potrivit specialistului, înţepăturile de căpuşă pot da boala Lyme, dar şi febră butunoasă, care se manifestă prin apariţia unor aşa-zise butoane pe piele, cu dureri de cap şi febră.

Perioada căpuşelor: mai-iunie

În mod normal, perioada în care căpuşele se manifestă este mai-iunie, dar căldurile ridicate din ultima perioadă au făcut ca ele să apară înainte ca autorităţile să apuce să deratizeze spaţiile verzi.

Anul trecut, s-au înregistrat mai multe probleme, începând cu lunile mai-iunie vorbindu-se deja de o posibilă „invazie a căpuşelor”. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat în 2012 în luna martie, tocmai pentru a preîntâmpina evoluţia necontrolată a apariţiei căpuşelor, o hotărâre prin care toţi deţinătorii, proprietarii ori administratorii spaţiilor verzi sunt obligaţi să aplice tratamente împotriva căpuşelor anual, în lunile mai-iunie şi septembrie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite