Capitala, pregătită de Sărbători. Ce sectoare s-au împodobit pentru Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ornamente de Crăciun din Parcul IOR. FOTO Adevărul/ Bogdan Păvăloi
Ornamente de Crăciun din Parcul IOR. FOTO Adevărul/ Bogdan Păvăloi

Primăriile de Sector se întrec în decoraţiuni şi târguri de Crăciun. Încet, încet brazii sunt împodobiţi, iar ornamentele ce aduc spiritul Sărbătorilor de Crăciun sunt pregătite pentru a fi aprinse.

În aceste zile sute de oameni aleargă din magazin în magazin în căutarea cadoului perfect pentru cei dragi. Cozile devin interminabile, iar mirosurile preparatelor tradiţionale îi întâmpină pe vizitatorii târgurilor organizate în toate colţurile Capitalei.

Între timp, şi oraşul se pregăteşte de sărbătoare. Miercuri seară, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, va aprinde beculeţele pe marilşe bulevarde din oraş şi, totodată, va da startul la Piaţa de Crăciun din Piaţa Universităţii. Până acum, mai multe sectorare s-au gospodărit, fiecare în parte, după posibilităţi.

Parcul IOR, luminat de 2 milioane de beculeţe

În Parcul Alexandru Ioan Cuza din Sectorul 3 al Capitalei, aproximativ două milioane de beculeţe luminează plasele ornamentale montate pe aleile principale ale parcului. Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, pe acorduri de fanfară, primarul Robert Negoiţă a deschis oficial sezonul Sărbătorilor în Sectorul 3.

Totodată, la intrarea în parc, pe toată perioada lunii decembrie va fi deschis „Târgul de Crăciun” de unde locuitorii sectorului pot cumpăra produse de sezon. Robert Negoiţă i-a asigurat pe locuitorii sectorului că până în data de 6 decembrie vor avea un brad de Crăciun, înalt de 20 de metri, care de asemenea va fi împodobit cu sute de ornamente luminoase.

Cei care vin să se plimbe în parcul IOR sunt întâmpinaţi de mirosul puternic al vinului fiert cu scorţişoară. De jur împrejurul târgului se aud colinde şi cântece de Crăciun. „Domne’, ce să spun, este frumos, dar cum să îţi explic eu, fără zăpadă parcă nu are niciun farmec”, spune un domn cu paharul de vin fiert în mână, prin parc.

Târg de Crăciun şi patinoar pentru Sectorul 4

Nici primarul Cristian Popescu Piedone nu s-a lăsat mai prejos şi a împodobit străzile şi bulevardele în acest an cu 800 de figurine şi panouri luminoase, peste 1.000 de instalaţii luminoase şi cinci kilometri de furtun cu leduri care vor lumina inclusiv aleile dintre blocuri şi accesul în imobilele de locuit.

Pentru bulevardul Dimitrie Cantemir au fost aduse ornamente speciale. Aproape 36 de candelabre, 250 de instalaţii de diverse forme şi 190 de figurine din gheaţă căzătoare îi vor lumina pe şoferii şi pietonii care străbat bulevardul.

Luminile au fost inaugurate cu ocazia Zilei Naţionale printr-un gest simbolic. Primarul Sectorului 4 a bătut din palme, iar întregul sector a fost luminat sub privirile celor prezenţi la eveniment.

În perioada 1 – 24 decembrie, pe platoul Parcului Lumea Copiilor se va desfăşura ediţia din acest an a Târgului de Crăciun din Sectorul 4. În cadrul acestuia, vor fi amenajate 24 de standuri de unde vor putea fi cumpărate preparate tradiţionale din carne, dulciuri, jucării, ornamente pentru brad, dar şi cadouri pentru cei dragi.

Standurile au fost montate, iar vânzătorii îşi aşteaptă clienţii. Dacă în parcul IOR miroase a vin fiert, în Parcul Copiilor primează mirosul de şorici, produse afumate şi brânzeturi. Vizitatorii se opresc măsoară preţurile din ochi şi cu greu se pot abţine să nu guste din bunătăţile aduse de comercianţi tocmai din Harghita sau îndepărtatele regiuni ale Ardealului.

În curând, primarul Cristian Popescu Piedone va inaugura un patinoar cu suprafaţa de 600 de metri pătraţi, de jur împrejurul căruia vor fi montate standuri cu ceai, vin fiert sau dulciuri, precum, turtă dulce cu nuci sau bomboane cu marţipan.

Luminile speranţei în Sectorul 6

Pentru al doilea an consecutiv Sectorul 6 a dedicat evenimentul de deschidere al Sărbătorilor de iarnă persoanelor cu handicap. În parcul Drumul Taberei, în semn de solidaritate a fost amplasat un brad uriaş luminat de 10.417 beculeţe.

Beculeţele care vor lumina parcul pe toată durata lunii decembrie, au fost aprinse, luni 3 Decembrie, de primarul Sectorului 6, Rareş Mănescu,cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Handicap.

„Handicapul încă mai reprezintă o sursă de stigmatizare. Cei care suferă din cauza lui se confruntă atât cu boala propriu-zisă, cât şi cu discriminarea. Prin gestul nostru, aprindem o rază de speranţă în sufletele persoanelor cu dizabilităţi. Pentru că procesul de incluziune socială pe care îl susţinem vizează schimbarea mentalităţii societăţii în care trăim, procesul este de durată şi trebuie abordat prin activităţi constante şi consecvente”, a declarat primarul Sectorului 6, Rareş Mănescu.

22 de kilometri de ornamente în Centrul Capitalei

Marile bulevarde ale Capitalei se vor lumina de Sfântul Nicolae. De la intersecţia Piaţa Romană şi până pe bulevardul Nicolae Bălcescu, deasupra carosabilului au fost atârnaţi sute de brăduţi de hârtie.

În Piaţa Universităţii şi Piaţa Unirii împodobirile brazilor sunt în toi, iar ca în fiecare an în Parcul Cişmigiu vor fi organizate târguri specifice Sărbătorilor de iarnă. În rondul de la Universitate tronează mândru un brad construit numai din lumini.

Aproximativ 22 de kilometri de ornamente, care au 2,7 milioane de leduri, sunt pregătite de municipalitate pentru Sărbătorile de Iarnă din acest an.

Primarul Sorin Oprescu va aprinde luminiţele pentru Sărbătorile de Iarnă din Bucharest Christmas Market, în 5 decembrie, la ora 19.00, tot atunci fiind deschis şi Târgul de Crăciun ce va avea 65 de căsuţe.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite