Capitala, lăsată fără bani de Primărie. ONG-uri: Finanţele Publice pot sista alocarea banilor de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Oprescu FOTO Adevărul

Direcţia Finanţelor Publice Bucureşti poate dispune, începând de ieri, sistarea alimentării cu cote şi unele sume defalcate din bugetul de stat, ceea ce înseamnă că Bucureştiul ar putea rămâne fără bani de la bugetul de stat, conform legii.

ActiveWatch, Funky Citizens, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta Ecopolis – Centrul pentru Politici Durabile, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni şi Centrul de Resurse pentru participare publică au adresat o scrisoare deschisă primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, în care solicită transparenţa şi participarea cetăţenilor la dezbaterea privind bugetul local.

Potrivit celor care au semnat scrisoarea, conform Legii 273/2006 privind finanţele publice locale, Direcţia Finanţelor Publice Bucureşti poate dispune, începând cu 8 aprilie, sistarea alimentării cu cote şi unele sume defalcate din bugetul de stat. Astfel că, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti va fi nevoită să cheltuiască sumele pe care reuseşte să le colecteze direct, print taxe şi impozite.

Bugetul adoptat târziu afectează funcţionarea întregului oraş

Reprezentanţii organizaţiilor mai sus menţionate inidică neregulile la nivelul adoptării bugetului Primăriei Capitalei, care trebuie să fie deja votat. Consiliile locale au aprobat, luni, bugetele primăriilor de sector pe anul 2013, chiar dacă bugetul Primăriei Capitalei nu a fost încă aprobat.

Legea spune că luni ar fi fost ultima zi în care administraţiile locale îşi puteau aproba bugetele, motiv pentru care administraţiile de sector au preferat să respecte regula, chiar dacă în mod normal bugetul Primăriei Capitalei ar fi trebuit să fie primul aprobat.

În cadrul bugetului Municipalităţii s-ar fi stabilit sumele defalcate din TVA care revin primăriilor de sector. Cu toatea astea însă, reprezentanţii celor şase administraţii susţin că au vrut să respecte legea şi să aprobe bugetele la timp asa că au estimat cât le revine. În situaţia în care cifrelele nu vor coincide, după aprobarea bugetului general, se vor face rectificări.

Practic, această întârziere care are repercursiuni asupra tuturor bugetelor, şi, deci, asupra funcţionării întregului oraş este acuzată şi de către cei care semnează scrisoarea deschisă emisă astăzi.

Redăm mai jos motivaţia organizaţiilor pentru acţiunea întreprinsă:

Teoretic, autorităţile publice locale au la dispoziţie 15 zile de la Publicarea în Monitorul Oficial a bugetului de stat (bugetul a fost publicat în Monitorul Oficial în 22 februarie), urmat de alte 15 zile de dezbatere publică a bugetului local propus. Având în vedere că bugetul naţional a fost publicat în data de 22 februarie, termenul legal limită a fost 8 martie pentru publicarea spre dezbatere publică a bugetului Bucureştiului, urmând ca acesta să fie în dezbatere publică până pe 23 martie. În maxim 5 zile de la expirarea acestui termen, deci până pe 28 martie, bugetul local ar fi trebuit să fie dezbătut şi votat în cadrul Consiliului General.
 
Conform Legii 273/2006 a Finanţelor Publice Locale, dacă în termen de 10 zile de la dezbaterea publică a bugetului, deci 8 aprilie, nu există un buget aprobat, “directiile generale ale finantelor publice dispun sistarea alimentarii cu cote, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat si cu transferuri consolidabile, pana la aprobarea acestora de catre autoritatile deliberative. In aceasta situatie, din bugetele locale se pot efectua plati numai in limita celorlalte venituri incasate”.
 
Primarul General al Municipiului Bucureşti nu a supus dezbaterii publice nici până azi, 9 aprilie, un proiect de buget local. Îi solicităm primarului general Sorin Oprescu şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti să dea dovadă de responsabilitate în planificarea finanţelor capitalei, respectând legislaţia naţională şi asigurând transparenţa şi participarea cetăţenilor la dezbaterea privind bugetul local. Ne afirmăm disponibilitatea de a facilita această dezbatere publică, într-un domeniu care are nevoie mai mult decât oricând de responsabilitate şi prioritizare pentru a răspunde nevoilor bucureştenilor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite