Câinele „Robocop“ iese afară o dată pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu aproape trei săptămâni, medicul veterinar Nicolae Bercaru, şeful echipei de chirurgie din cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară „Spiru Haret“ din Bucureşti, a implantat, în premieră în România, în inima unui câine un stimulator cardiac de uz uman, în valoare de 1.000 de euro.

Sâmbătă, patrupedul Boxy, care are 12 ani, a ieşit din spital, după ce a stat sub observaţie medicală. Animalul avea grave probleme cardiace, înainte de operaţie obosind foarte repede. „Dacă nu îl operam, putea să moară într-o lună. Avea stări de leşin, era obosit, se mişca foarte greu şi refuza să iasă la plimbare. Era într-o stare foarte proastă“, a spus doctorul.

Recuperarea, peste aşteptări

Boxy este o boxeriţă foarte cuminte, a cărei recuperare decurge excelent. Cea mai mare realizare este că a reuşit din nou să se deplaseze singură. „Câinele a contribuit la succesul nostru. S-a recuperat bine şi i-am dat drumul după ce s-a vindecat complet“, a adăugat Nicolae Bercaru.

Imediat după intervenţia chirurgicală, căţeaua a fost foarte agitată, deoarece nu era obişnuită cu ritmul de bătăi ale inimii. Aparatul implantat este valabil cinci ani, acesta neavând legătură cu durata vieţii animalului.

Deocamdată n-are voie să obosească

Acum, după operaţie, câinele se simte excelent, singurele lui probleme fiind acelea de adaptare la o viaţă normală. Boxy trebuie să se obişnuiască din nou cu mâncatul şi cu mersul, înainte obosind foarte repede. „Mâncarea este specială, hepatică, deoarece nu poate mânca orice. Oricum, după operaţie a început să mănânce mai mult ca înainte, se simte excelent“, a spus Ileana Strugariu, stăpâna câinelui.

De asemenea, programul de recuperare al câinelui este foarte riguros, acesta neavând voie să facă foarte mult efort. Marea problemă a lui Boxy este că apartamentul stăpânilor este la etajul al treilea al unui bloc de patru etaje, ceea ce înseamnă că nu are lift. „Dacă aveam lift, puteam să-l scoatem de mai multe ori afară. Aşa, îl scoatem doar o dată, de maximum două ori pe zi, ca să nu-l obosim prea rău“, a adăugat stăpâna câinelui.

Boxy era un câine foarte sensibil, acesta suferind de-a lungul timpului mai multe operaţii. Totodată, peste două săptămâni, stimulatorul cardiac va fi setat din nou.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite