Buluc de credincioşi la Ziua Ortodoxiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de credincioşi s-au închinat ieri la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Biserica Icoanei. Adusă de la Mănăstirea Ghighiu, din judeţul Prahova, icoana va sta şi astăzi în faţa bisericii, iar diseară va fi purtată în jurul Parcului Gradina Icoanei.

A patra ediţie a ceremoniei intitulate ,,Lumina Ortodoxiei: Icoana-fereastră spre Dumnezeu“ a început ieri şi se va încheia în această seară la Biserica Icoanei din Capitală.

image

Foto: Marian Iliescu

Astăzi, sfânta Liturghie de la Biserica Icoanei va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar patriarhal, începând cu ora 10.00. După slujbă, în jurul orei 13.00, 80 de preoţi, alături de părintele Stoica Iustinian, venit de la Muntele Athos, şi Preafericitul Patriarh Daniel, dar şi credincioşii de la parohiile bucureştene şi din alte oraşe, vor merge în procesiune în jurul Parcului Grădina Icoanei.

image

Foto: Marian Iliescu

Manifestarea se va încheia diseară, în jurul orei 19.00, cu citirea rugăciunii pentru sfinţirea icoanelor, Crezul.
„Duminica Ortodoxiei, prima duminică din postul Sfintelor Paşti, a fost instituită de către Sinodul de la Constantinopol în anul 843 pentru a marca biruinţa asupra iconoclasmului, care susţinea că sfintele icoane nu trebuie cinstite“, a mai spus Constantin Stoica.
Reprezentanţii Patriarhiei mai spun că se aşteaptă la o prezenţă mai mare a credincioşilor faţă de anii anteriori.


Premieră la Biserica Icoanei

Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Bucureştilor, în colaborare cu Primăria Sectorului 2, are ca noutate aducerea unei icoane făcătoare de minuni de la mănăstirea Ghighiu, judeţul Prahova.

image

Foto: Marian Iliescu

Acesta a fost un motiv în plus pentru credincioşi să se adune în număr mare în curtea Bisericii Icoanei. „Este pentru prima dată când aici se aduce o icoană făcătoare de minuni din altă parte. De obicei, în fiecare an de Ziua Ortodoxiei, se făcea procesiune cu icoanele bisericii. Şi aici există o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului“, a spus Elisabeta Grecu, o bucureşteancă care a venit ieri să se închine la icona făcătoare de minuni.

image

La procesiune au participat 80 de preoţi şi câteva mii de credincioşi. Foto: Marian Iliescu

După aducerea şi depunerea icoanei făcătoare de minuni la care credincioaşii s-au închinat toată ziua, seara, în Parcul Grădina Icoanei, s-a ţinut slujba Vecerniei. În jurul orei 18.00 a avut loc ceremonia de binecuvântare cu Sfânta Cruce, urmată de prezentarea steagurilor şi icoanelor mari. Cortegiul a fost înconjurat de torţe aprinse, purtate de militari în uniforme de gală, iar preoţii şi credincioşii au însoţit cortegiul, cu lumânări.

image

Foto: Marian Iliescu

Icoana izgonitoare de duhuri rele

În rândul credincioşilor din toată ţara icoana „Maica Domnului cu pruncul“ de la Ghiughiu este cunoscută ca fiind vindecătoare de boli şi izgonitoare de duhuri rele.
Icoana datează din secolul al XVI-lea şi în anul 1958 a fost adusă din Siria, de către episcopul Vasile Samaha şi dăruită Patriarhului Justinian Marina.
Se spune că icoana săvârşise deja prima minune, cerând în vis Prea Fericitului Patriarh Teoctist să fie dusă la mănăstirea Ghighiu.

image

Foto: Marian Iliescu

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite