UPDATE Bucureştiul ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură. ELCEN: Romgaz nu a întrerupt livrările, problema va fi rezolvată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii RADET au anunţat că toţi bucureştenii ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură, după ce Romgaz a anunţat ELCEN că opreşte furnizarea gazelor naturale. ELCEN a anunţat că Romgaz nu a întreruput livrările de gaze naturale, iar contractul de furnizare rămâne în vigoare până la 15 noiembrie, dată la care părţile ar urma să semneze o nouă înţelegere.

UPDATE Directorul ELCEN, Marcel Nicolaescu, a declarat, vineri seară, că Romgaz nu a întreruput livrările de gaze naturale către ELCEN, fiind vorba doar despre un avertisment. "Avem căldură şi apă caldă la nivelul solicitărilor făcute de RADET. Romgaz a notificat că dacă nu plătim astăzi ne întrerupe gazele. A fost doar un avertisment", a afirmat Nicolaescu.

El a spus că ELCEN va semna un nou contract cu Romgaz în continuarea celui actual. În prezent, Romgaz furnizează ELCEN gaze naturale în baza unui act adiţional care expiră la 15 noiembrie. Prin acest act adiţional, ELCEN plăteşte consumul curent, de aproximativ 3-3,5 milioane de lei pe zi, iar încasările la RADET sunt infime. "Contractul este în derulare şi se va semna unul nou începând cu data de 15 noiembrie, când facem în paralel şi eşalonarea datoriilor, ca să scăpăm de calvarul ăsta al datoriilor", a declarat el.

UPDATE „Vreau să repet un mesaj pe care l-am transmis şi până acum: dau asigăruri bucureştenilor că nu va fi oprit agentul termic în această iarnă. Avem consultări permanente, sunt discuţii, toată lumea a înţeles, de la furnizorii de gaze până la furnizorii de agent termic, că trebuie făcut un efort pentru ca bucureştenii să nu sufere din cauza unor datorii istorice acumulate de RADET.

Respingem cu fermitate orice încercări de manipulare sau de politizare a acestui subiect, mai ales în această perioadă de efervescenţă socială, şi facem apel la responsabilitate din partea tuturor părţilor. Respingem orice fel de tentativă de alarmare gratuită a populaţiei. Ne vom face datoria până când vom preda mandatul la ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, în aşa fel încât să nu existe, cel puţin din punctul de vedere al furnizării agentului termic, probleme în această iarnă. Sperăm în continuare la o atitudine responsabilă şi de colaborare din partea RADET şi a Consiliului Municipal“, a anunţat ministrul Energiei, Andrei Gerea. 

UPDATE Primarul interimar al Capitalei, Ştefănel Marin, a anunţat că problema furnizării căldurii şi apei calde este rezolvată momentan, după ce, împreună cu ministrul Energiei, a convenit alocarea subvenţiei pentru decembrie şi plata banilor către Romgaz, sumă care ar ajunge pentru două săptămâni, scrie Mediafax.

Ştefănel Marin a spus că a semnat actele pentru alocarea subvenţiei pe decembrie, de 80 de milioane lei, în luna noiembrie, cu aceşti bani urmând să fie plătită datoria ELCEN către Romgaz. Primarul interimar a precizat, într-o intervenţie la un post de televiziune, că această suma ar ajunge pentru două săptămâni, după care trebuie luată o decizie, deoarece nu mai sunt alţi bani în buget pentru subvenţii.

„Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti, prestator de servicii de interes local, anunţă, vineri, iminenta sistare a activităţii, care va avea drept primă consecinţă directă oprirea furnizării energiei termice pentru apă caldă şi căldură consumatorilor racordaţi la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică din Municipiul Bucureşti, ca urmare a nefurnizării agentului termic de către ELCEN.  Sistarea activităţii este generată de notificarea primită de la SC Electrocentrale Bucureşti SA, prin care ni s-a comunicat faptul că începând de vineri, 6 noiembrie, ora 12.00, SNGN ROMGAZ SA  va întrerupe furnizarea gazelor naturale către ELCEN“, anunţă reprezentanţii RADET Bucureşti.

Când râmân bucureştenii fără apă şi căldură

Chiar şi aşa, explică aceştia, până în acest moment nu au fost întrerupte apa caldă şi căldură, pentru că până la ora 16.40, Romgaz nu a sistat furnizarea gazelor naturale.

 „Noi trebuia oricum să comunicăm acest lucru, chiar dacă nu au tăiat încă gazele, pentru că pot sista furnizarea în orice moment şi oamenii se trezesc în frig“, au explicat reprezentanţii RADET Bucureşti. 

Concret, nu se ştie clar când vor rămâne bucureştenii fără apă caldă şi căldură, dar cu siguranţă acest lucru se va întâmpla în momentul în care Romgaz va sista furnizarea gazelor naturale.

„Am făcut numeroase apeluri, atât în spaţiul public, cât şi către toate instituţiile administrative implicate, pentru conştientizarea situaţiei, astfel încât factorii responsabili să poată lua deciziile necesare sprijinirii sistemului de termoficare. Foarte multe dintre aceste demersuri au rămas însă fără răspuns. Tocmai de aceea, situaţia în care ne aflăm azi, este foarte gravă şi afectează bucureştenii în mod direct. Vă asigur că vom face tot ce depinde de noi din punct de vedere uman şi profesional pentru deblocarea situaţiei actuale”, a declarat Valentin Viţalariu, directorul general RADET.

Redăm mai jos motivele prezentate de RADET care au condus la o asemenea situaţie: 

  • Nerealizarea procesului de transfer al Electrocentrale Bucureşti de la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri către Municipiul Bucureşti şi fuziunea de creare a Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică, încălcând Memorandumul adoptat de Guvernul României în data de 23 martie 2013
  • Datoriile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice către regia autonomă, în sumă de aproximativ 715 milioane de lei (715.352.764 lei), conform prevederilor OG nr.36/2006
  • Datoriile Primăriei Municipiului Bucureşti către regia autonomă care sunt în valoare de aproximativ 260 de milioane de lei (258.969.243 lei). Aceste datorii sunt înregistrate ca urmare a nerespectării protocolului încheiat între Primăria Municipiului Bucureşti, ELCEN şi RADET, protocol aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 424 / 2008
  • Neachitarea la termen a deconturilor Primăriei Municipiului Bucureşti către RADET privind subvenţia la încălzire. În prezent, suma totală este de aproximativ 250 de milioane de lei (249.978.156 lei), aferentă perioadei februarie – august 2015
  • Datoriile acumulate de RADET Bucureşti către furnizori, în special ENEL  (22.250.124 lei), Apa Nova Bucureşti (8.468.586 lei) şi  GDF Suez (5.100.000 lei)
  • Imposibilitatea efectuării investiţiilor în ultimii zece ani din cauza nealocării de fonduri privind modernizarea instalaţiilor care aparţin patrimoniului public al Municipiului Bucureşti. Pentru normalizarea furnizării de apă caldă şi căldură sunt necesare investiţii de aproximativ 100 de milioane de euro anual, timp de 10-12 ani, în reţelele şi centralele aparţinând Municipiului Bucureşti
  • Refuzul Primăriei Municipiului Bucureşti  de a înainta spre aprobare Consiliului General al Municipiului Bucureşti actualizarea tarifului din anul 2011 până în prezent. Ceilalţi furnizori de servicii au preţuri majorate cu peste 40 de procente
  • De asemenea, neaprobarea bugetului rectificat pe anul 2014 şi a celui pentru anul în curs va avea drept rezultat, începând cu data de 15 noiembrie 2015, blocarea din punct de vedere economic a activităţii regiei. După această dată regia nu mai poate angaja nicio cheltuială, conform prevederilor Ordonanţei nr.26/2013.  

ELCEN: „N-o să se întâmple niciodată aşa ceva“

Contactat de reporterii „Adevărul“, directorul ELCEN, Marcel Nicolaescu, a spus că Electrocentrale Bucureşti face în fiecare zi un efort financiar uriaş pentru a putea să plătească gazele. 

„Este un efort susţinut, în fiecare zi plătim pentru gaze 3,5 milioane de lei, asta în condiţiile în care de la RADET primim zilnic 200-220.000 de lei. Nu mai putem să plătim atât, am ajuns la fundul sacului. Pentru că nu mai avem bani, ne-au anunţat cei de la Romgaz că opresc furnizarea gazelor“, a precizat Marcel Nicolaescu. 

Întrebat când vor râmâne bucureştenii fără apă caldă şi căldură, acesta a precizat că „n-o să se întâmple niciodată aşa ceva“.

Marcel Nicolaescu a precizat, pentru „Adevărul“, că această situaţie se va rezolva cu ajutorul unui împrumut în valoare de 350 de milioane de lei, sumă pe care Primăria o va împrumuta.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite