Bucureşti: Vlad Petri, artistul din spatele fotografiei-puzzle

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De Crăciun, Vlad a dat aparate de unică folosinţă unor copii să facă poze. Acestea au fost apoi prezentate în cadrul unei expoziţii. În prezent, lucrează la o fotografie-puzzle gigant.

Vlad a fost pasionat de arta fotografică încă din perioada liceului şi de fiecare dată când i s-a dat ocazia a încercat să pună în practică tot ce ştie în acest domeniu. „Mi-a plăcut de mult timp fotografia. Prin clasa a X-a am început să merg la diferite petreceri, la cunoştinţe, să fac poze“, povesteşte Vlad. De asemenea, bunicul lui era vânător şi fotograf şi îşi aminteşte şi acum fotografiile de familie făcute de acesta.

În Bucureşti a ajuns în urmă cu 12 ani. Venise special pentru Academia de Studii Economice. La scurt timp, şi-a dat seama însă că alegerea nu a fost una tocmai potrivită pentru el.

„Stăteam mai mult pe la cinema decât la şcoală. Mi-am dat seama că nu este pentru mine acea facultate şi vroiam să mă îndrept către arta fotografică. Cred că şansa mea a fost să ajung într-un oraş mai mare, să am acces la informaţie şi să pot face ce-mi place“, îşi aminteşte tânărul. Astfel, a hotărât să lucreze doar pentru propriile proiecte şi le duce la capăt cu succes.

„Îmi place să implic oamenii în proiectele mele“

Vlad povesteşte cum prima fotografie pe care a mărit-o i-a dat senzatia că poza este un mod prin care poţi transmite poveşti. La scurt timp, a început să lucreze cât mai mult pe proiecte de film şi fotografie, a avut diferite expoziţii, iar apoi s-a axat pe fotografia socială şi documentară.

„Am mers în deltă, în Macedonia, Iordania, Afganistan şi multe alte zone. Mă pasionează călătoriile care se leagă cu fotografia, cunosc oameni şi prin poze transmit poveştile lor“, explică fotograful.

Cel mai mult îi place ca în proiectele lui să implice oamenii din jur, îl interesează tirajele mici în fotografie, cele unicat.

„Acum lucrez la un proiect, un fel de fotografie puzzle de dimensiune mai mare. Voi da la fiecare colaborator în parte câte o bucată din ea. Ne vom întâlni la expoziţie şi vom rezolva puzzle-ul. De asemenea, un alt proiect desfăşurat de curând a fost să dau aparate de unică folosinţă unor copii să facă poze de Crăciun. Vom face o expoziţie cu ele în curând“, povesteşte Vlad despre proiectele sale.

De 2 ani ţine cursuri de fotografie

Vlad nu a fost angajat până în prezent la nicio firmă şi nici nu intenţionează. Pentru el este mult mai important să îşi dedice timpul proiectelor inedite pe care le desfăşoară.

Pentru că a vrut să-i înveţe şi pe alţii arta fotografiei, în urmă cu doi ani, acesta şi-a înfiinţat propriul studio foto. Preţul cursului de fotografie la „cursfphoton“ este de 500 de lei pentru toate cele şase sesiuni. Acestea sunt şi teoretice şi practice, iar la final are loc o expoziţie cu cele mai bune fotografii făcute de cursanţi.

PROFIL

NĂSCUT 28 iulie 1979, Bistriţa.

STUDII Academia de Teatru şi Film din Bucureşti.

PROFESIE fotograf.

Ce-i place

„Îmi place tot ceea ce înseamnă artă, de la pictură şi muzică până la fotografie. De asemenea, îmi plac foarte mult călătoriile, aventura şi mersul pe jos şi încerc să le combin cât mai bine cu proiectele mele“, spune Vlad.

Ce nu-i place

„Neprofesionalismul cu care se lucrează în România. Eu sunt foarte legat de timp şi nu îmi place când cineva întârzie sau nu îşi duce până la capăt promisiunile. De asemenea, nu suport traficul din Bucureşti“, mai spune fotograful.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cel mai frumos proiect pe care l-ai realizat până acum?
Am mai multe care îmi plac, dar cel mai interesant cred că este filmul documentar despre un drum cu trenul, în noaptea de revelion.

Ce proiecte vrei să mai începi?
Mai am în plan un proiect de întoarcere acasă, pe jos, de la Bistriţa la Bucureşti. Consider că este un mod de a cunoaşte lumea, de a cunoaşte poveşti şi vreau să-l îmbin cu fotografia.

Când vei avea următoarea expoziţie?
Are loc în martie, într-o galerie de artă. Printr-o expoziţie poţi să aduni oameni care se pot exprima, iar în România este un moment de formare a publicului.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite