Bucureşti: Trei luni de viaţă eco în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul Magor Csibi vrea să aducă consumul său de energie cât mai aproape de zero în timpul experimentului.Trei luni fără apă caldă, televizor, carne, transport în comun şi multe alte elemente care ne fac viaţa mai uşoară şi mai frumoasă. Aşa încearcă Magor Csibi să trăiască în Bucureşti.

„Se poate oare trăi eco într-un oraş mare precum Bucureşti sau efortul ar fi unul mult prea ridicat?". Magor Csibi doreşte să răspundă la această întrebare prin intermediul proiectului „The Cavemen Project". Ideea a preluat-o de la un american, care a încercat să trăiască eco în New York. „Am văzut acum cinci ani proiectul lui Colin Beavan, «No Impact Man», şi am vrut să arăt că nu ai foarte multe opţiuni pentru o viaţă eco. Aparent societatea îţi dă libertatea totală, dar de fapt nu ai de unde să alegi ", spune Magor.

Proiectul său a început ieri, dar pentru aceasta s-a pregătit temeinic. El a făcut chiar şi un mic regulament pe care l-a postat pe blogul său, think.hotnews.ro, unde va scrie şi problemele cu care se confruntă pe parcursul celor trei luni.

O zi din viaţa unui ecologist
Încă de dimineaţă, Magor întâmpină câteva probleme. El mănâncă doar produse bio, care nu provin de la o distanţă mai mare de 500 de kilometri de Bucureşti. „Cred că acest lucru este cel mai greu, deoarece cele mai multe hipermarketuri aduc produse importate. O să merg mult prin piaţă", spune glumind tânărul. De asemenea, el nu va consuma deloc carne, „ceea ce va fi uşor dificil pentru că eram un consumator înrăit ", adaugă el.


Magor va folosi curent electric doar pentru becuri, care sunt şi ele economice. El îşi va încărca telefonul şi laptopul, pe care îl foloseşte doar la muncă, cu încărcătoare pe bază de energie solară. De televizor, calculator, maşină de spălat şi alte aparate electrocasnice nu se va atinge. De asemenea, duşurile le face doar cu apă rece.


„Nu cred că o să fie probleme aici. Când eram mic, aveam apă caldă doar de trei ori pe săptămână şi făceam mai mulţi baie în cadă. În plus, consider că apa rece este mult mai sănătoasă", explică temerarul.
Pentru a ajunge la muncă, ecologistul merge doar pe jos, iar trenul va fi folosit doar pentru distanţe mari. „Îmi place foarte mult să fac sport, să merg pe jos, să merg pe role. Partea aceasta o să fie cea mai uşoară", adaugă ecologistul.


În ceea ce priveşte deşeurile, Magor nu cumpără produse preambalate, nu acceptă chitanţe. „Noi complicăm totul în viaţa noastră, când lucrurile sunt de fapt foarte simple. Ne folosim de foarte multe lucruri inutie, aruncăm multă mâncare şi continuăm să ne cumpărăm haine când, pur şi simplu, nu le purtăm", explică Magor lucrurile care l-au determinat să înceapă acest proiect. Cea mai mare curiozitate pe care o are, în schimb este dacă facturile la electricitate şi apă îi vor scădea şi cu cât.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite