Bucureşti: Terapie prin amintiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva fotografii îngălbenite de timp, un patefon, bibelouri din porţelan şi un aparat de fotografiat rusesc sunt câteva dintre obiectele din camera de reminiscenţă de la noul centru de servicii sociale „Phoenix“.

Noul sediu destinat vârstnicilor şi persoanelor cu handicap a fost inaugurat astăzi, pe strada Pajurei nr.15A, din sectorul 1 al Capitalei.

Clădirea în care cândva a funcţionat o grădiniţă a fost reabilitată şi s-au amenajat spaţii unde bătrânii pot veni să se relaxeze, mai ales că acum, la pensie au destul timp liber la dispoziţie şi un motiv în plus pentru a nu fi singuri. Ei pot beneficia aici de kinetoterapie, fizioterapie, dar şi de spaţii unde pot juca şah, table sau pur şi simplu să stea de vorbă.

În incintă a fost amenajată şi o sală unde bătrânii pot beneficia de o terapie folosită în principal pentru vindecarea bolnavilor de Alzheimer.

„E o tehnică nouă pentru care am amenajat o cameră în stil vechi, iar vârstnicii îşi pot aduce propriile fotografii din tinereţe. E un mod de a le stimula memoria“, a explicat şeful Direcţiei de Asistenţă Socială a sectorului 1, Gabriela Cântăreţu.

Scrisorile din tinereţe, păstrate şi acum

Cu toate că centrul este adresat celor cu probleme de sănătate, toţi vârstnicii pot să se întoarcă în timp prin intermediul acestei camere.

„E bine să mai punem filmul trecutului să ruleze din când în când,dar să ţinem legătura şi cu prezentul“, a declarat Neculai Ignat, de 82 de ani. Şi Maria Ancuţa, de 75 de ani, îşi aminteşte cu plăcere de trecut, iar cele mai dragi îi sunt scrisorile din tinereţe.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite