Bucureşti: Silviu Corciovei, campion naţional la căţărări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul în vârstă de 24 de ani a câştigat în acest an Campionatul Naţional de Escaladă. 

Silviu Corciovei a început să practice acest sport în urmă cu cinci ani, când făcea parte dintr-un grup de ghizi de turism şi trecea aproape zilnic pe lângă sala în care se antrenează astăzi, Ecran Club.

„Mereu spuneam «Trebuie să vin şi eu odată», dar nu ştiam când. Într-o zi, m-am hotărât să vin să mă antrenez  la panou pentru o probă de alpinism“, a declarat Silviu. 

Astfel, Silviu a început să frecventeze sala de escaladări şi a realizat că îi place foarte mult acest sport. „La început vroiam să pun muşchi, să mă fac mare, dar pe urmă vroiam doar să devin bun“, îşi aminteşte campionul, în vârstă de 24 de ani.

Obiectiv: „să mă ridic de la saltea“
Silviu a început să participe la concursuri după o lună de când a început să facă escaladă, având obiective foarte diferite de la competiţie la competiţie. „La început aveam ca obiectiv să mă ridic de la saltea, apoi să ies ultimul, apoi să nu mai fiu cel din urmă. Încet–încet, până când am ajuns să am ca obiectiv finala sau să câştig“, spune Silviu.

După ce a ieşit constant pe ultimele locuri, el a început să se antreneze cu un prieten din Piatra-Neamţ, Oliver Batir. „După ce am fost la un concurs în-afară şi am văzut atmosfera, mi-am dorit foarte mult să prind finala şi am începtut să mă antrenez. Mi-am făcut planul, am folosit tehnici, tactici, am învăţat să-mi depăşesc limitele“, îşi aminteşte tânărul.

Anul trecut la Campionatul Naţional de Escaladă din Timişoara, Silviu a intrat pentru prima dată într-o finală, după un program lung de antrenamente. „Atunci am câştigat locul al II-lea. Recunosc, am avut şi puţin noroc “, a declarat Silviu. La două luni după ce a câştigat titlul de vicecampion naţional, Silviu a ieşit învingător la o competiţie din Constanţa.

„Din câte îmi amintesc, competiţia avea cele mai mari premii din domeniu. Am fost foarte fericit că aveam bani să plec în Spania, să mă caţăr şi că nu mai eram nevoit să dorm pe te-miri-unde“, a spus zâmbind campionul.

Tânărul a cucerit titlul de campion naţional la escaladă în acest an, la Timişoara. „Nu mai îmi puneam problema de calificare, pentru că mi s-a schimbat puţin mentalitatea. După prima zi de finală, am ieşit la egalitate cu un prieten şi s-a jucat super-finala. Am intrat primul în concurs şi am fost atât de motivat încât am mers ceas până în top. Nu am făcut nicio greşeală, pentru că mi-am calculat foarte bine traseul“, îşi aminteşte Silviu Corciovei.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce accidentări ai avut?
Cred că nu există căţărător care să nu aibe probleme la degete. Pe mine m-au durut toate, însă o accidentare mai urătă am avut la umăr. Mă durea groaznic şi am auzit de o bătrână din Braşov care folosea leacuri băbeşti. M-am dus într-o zi la ea, i-am dat un borcan cu miere, pentru că nu aveam bani, şi m-a reparat. Mi-a zis atunci că în jumătate de oră îmi trece. Iniţial n-am crezut-o dar s-a adeverit.

S-a schimbat ceva după ce ai devenit campion naţional?
Da, cu siguranţă! Băieţii fac mai multe glume pe seama mea, desigur, nu cu răutate. Când intru în sală, ei spun  „a venit campionu’, să ne aliniem“ şi altele de genul ăsta.

Unde ai fost să te caţeri?
Nu cred că mai stau un weekend în Bucureşti. Mereu plecăm în grup la escaladă. Am ajuns prin multe ţări, precum Franţa, Elveţia, Italia şi Slovenia.

Profil:
Născut: 19 septembrie 1985, Bucureşti.
Studii: este student în primul an la Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport şi în anul III la Universitatea Româno-Americană, la Economia Turismului.
Profesie: instructor de căţărat şi administratorul panoului.

Ce-i place:
„Să mănânc, să dorm şi să mă caţăr, asta-mi place cel mai mult. Ordinea este aleatorie. Îmi mai place pescuitul, să joc şah şi să citesc filozofie sau psihologie din când când. Desigur, îmi place să mă caţăr cu prietenii apropiaţi, în special  Bifi şi Robert“, spune Silviu. El adaugă că îi place şi frigul, deoarece „este bun la aderenţă“.

Ce nu-i place:
„Nu-mi place cafeaua fără zahăr, este oribilă. Mă deranjează când mercurul termometrelor depăşeşte 29 de grade Celsius sau când trebuie să mă duc la frizer“, a spus tânărul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite