Bucureşti: Scriitorii recomandă lectura lui Jules Verne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Manolescu, Florin Iaru şi Stelian Tănase au crescut cu opera marelui romancier şi consideră indispensabilă noua colecţie editată de „Adevărul”.

Citiţi şi: OPERA LUI JULES VERNE, CAPODOPERĂ ŞI PE MARILE ECRANE

              COLECŢIA JULES VERNE ESTE RELANSATĂ DE ADEVĂRUL

Fanteziile lui Jules Verne vor intra de săptămâna viitoare în casele românilor, adunate într-o serie relansată de „Adevărul“ după 30 de ani.

Din 13 ianuarie, în fiecare miercuri, câte un volum din colecţia Jules Verne va fi distribuit împreună cu ziarul „Adevărul“ şi suplimentul „Adevărul literar şi artistic“.

Unii dintre cei mai importanţi scriitori şi critici literari salută apariţia noii colecţii marca „Adevărul“ şi recomandă volumele tuturor. „Este unul dintre scriitorii pe care nu trebuie să-i ratezi. Tinerii din ziua de azi au înclinaţii către internet, dar cine vrea să viseze îl alege pe Jules Verne“, a spus scriitorul Florin Iaru. Poveştile incredibile din adâncurile mărilor sau cele surprinse în insule necunoscute au îmbogăţit imaginaţia oricărui cititor.

„Când eram mic am vrut să mă fac cosmonaut şi, după ce am citit «De la Pământ la Lună», chiar m-am antrenat pentru asta“, a adăugat Iaru. De asemenea, el subliniază faptul că „cei care au citit romanele de aventuri ale scriitorului francez în ediţia de acum 30 de ani au o imaginaţie mult mai bogată decât cei care gândesc astăzi standardizat“. Concluzia lui Florin Iaru este că „Jules Verne vine cu o construcţie a viitorului foarte bună; el îţi dă cardul, iar tu pui imaginile“.

„Spiritul de aventură nu va dispărea“

Nostalgicii ediţiei anterioare au motiv de bucurie anul acesta. Casa de editură Adevărul Holding va lansa o colecţie cu 40 de titluri, care va respecta grafica şi aspectul celei originale, însă mult îmbunătăţite. Coperta cartonată este făcută dintr-un material mult mai rezistent, iar fiecare volum va avea mai multe ilustraţii, aşa cum le ştim din copilărie.

 „Opera lui Jules Verne circulă pe tot mapamondul, iar generaţia de astăzi ar trebui să-l citească mai mult ca oricând. Spiritul de aventură, fabulaţia şi utopiile sale nu vor dispărea chiar dacă au fost înlocuite de poveşti precum «Avatar» sau «Stăpânul inelelor», însă toate au plecat de la invenţiile lui“, a punctat scriitorul Stelian Tănase. Copilăria multor generaţii a fost influenţată de poveştile uluitoare ale francezului.

„Imaginea lui nu s-a prăfuit deloc. Când eram mic, Jules Verne se citea cu foarte multă pasiune: începea la grădiniţă şi se termina prin clasa a VII-a. Citeam pe sub bancă, prefăcându-mă atent, dar eu de fapt ţineam cartea pe genunchi“, a mărturisit Stelian Tănase.

Cititori de marcă

„Este foarte bine că se relansează aceste cărţi. Când a apărut prima colecţie, care nu avea o hârtie grozavă, am cumpărat-o în întregime pentru fiul meu, pe atunci în vârstă de 12 ani. Copil fiind, am citit cărţile lui Jules Verne în original, deoarece nu apăruseră la noi“, a spus Nicolae Manolescu, cel care i-a dedicat romancierului două capitole în recenta sa carte „Viaţă şi Cărţi. Amintirile unui cititor de cursă lungă“. „A fost unul dintre autorii mei preferaţi. Odată cu relansarea colecţiei la «Adevărul», spiritul, ficţiunea şi tehnologia lui Verne vor prinde foarte bine la tineri“, a precizat criticul literar.

Florin Iaru
image
Nicolae Manolescu
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite