Bucureşti: Un român de 16 ani a inventat robotul care depistează alcoolemia şi poluarea VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cornel Amariei, medaliat internaţional la concursuri şi olimpiade de robotică şi de IT, a inventat aparatul care detectează alcoolul din organism. Robotul realizat de tânărul în vârstă de doar 16 ani a fost testat în premieră, aseară,  în redacţia cotidianului „Adevărul“.

Click aici pentru FOTO GALERIE

Citeşte detalii interesante despre invenţia minune a unui român, care face furori la Hollywood:
MADONA SE MENŢINE ÎN FORMĂ PERFECTĂ CU APARATUL UNUI TIMIŞOREAN


Micul geniu de la “Şcoala olimpicilor”- Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti- , aşa cum i se spune lui Cornel Amariei, a construit de curând un robot care poate depista alcoolemia din sânge. Pentru a testa eficacitatea robotului, o persoană a suflat aseară într-unul dintre cei opt senzori ai aparatului înainte şi după ce a consumat bere. Înainte de a consuma alcool, valoarea înregistrată a fost de maximum 120 de unităţi. După câteva minute şi o jumătate de pahar de bere valoarea a depăşit 220. „Aparatul indică valori între 60 şi 120 dacă persoana respectivă nu a consumat alcool, valori între 130 şi 230 pentru o cantitate foarte mică de alcool consumat. Poate ajunge până la maximum 700. Probabil că cel care are această valoare este foarte aproape de o comă alcoolică“, a explicat inventatorul, elev în clasa a X-a. Lui Cornel i-ar plăcea ca pe viitor să colaboreze cu Poliţia Rutieră. “Aş putea face etiloteste pe bază de senzori care să coste undeva pe la 30-40 dolari bucata, mult mai puţin decât costă etilotestele pe care poliţiştii le au în prezent în dotare”, a mai spus olimpicul.


Detectează toxicitatea aerului

Robotul funcţionează pe baterii, se deplasează pe şenile şi are un mini-laptop cu un sistem de operare care este creierul aparatului. Mini-laptopul este prevăzut şi cu mic difuzor, aşa că poate testa alcoolemia pe muzică.
Aparatul construit poate verifica şi nivelul calităţii aerului, fiind prevăzut pe lângă senzorii de alcool şi cu senzori de dioxid de carbon, gaze toxice, temperatură şi  umiditate. Robotul poate fi utilizat de la simpla verificare a poluării din oraş până la cea a condiţiilor după un accident nuclear sau a toxicităţii aerului dintr-o mină. Cornel Amariei intenţionează să ataşeze robotului şi un sistem wireless, pentru a fi controlat prin intermediul calculatorului şi o cameră video pentru a filma tot ce întâlneşte în cale. Suma investită în acest robot se ridică la 350 de dolari, în timp ce alţi roboţi care au mai puţine proprietăţi ajung până la câteva mii de dolari. Piesele robotului sunt comandate special din Statele Unite ale Americii, motoarele de la Las Vegas iar senzorii din Chicago.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite