Regaliştii s-au reunit la Bucureşti pentru ziua de 10 mai. Poveştile celor mai înflăcăraţi partizani ai monarhiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clubul Bloggerilor Liberali şi reporterul Adevarul. FOTO Dan Marcu
Clubul Bloggerilor Liberali şi reporterul Adevarul. FOTO Dan Marcu

„Clubul Bloggerilor Liberali“ s-a reunit la Bucureşti pentru Ziua Regalităţii. Nu există eveniment monarhic care să fie organizat în Bucureşti pe care regaliştii României să nu-l bifeze. Ei trăiesc şi simt după principiile monarhiei, iar pentru aceştia, ziua de 10 mai înseamnă Ziua Naţională a României.

Pe 2 aprilie 2010, lua naştere „Clubul Bloggerilor Liberali“, o organizaţie nonguvernamentală ai cărei membri aveau să devină cei mai înflăcăraţi partizani ai monarhiei şi implicit ai Regelui Mihai I. „Clubul Bloggerilor Liberali“ are opt membri fondatori, a căror existenţă se învârte in jurul ideii de monarhie.

De menţionat este faptul că denumirea asociaţiei nu are nicio legătură cu vreun partid politic, ci cu susţinerea ideilor liberale.

„Noi nu suntem monarhişti doar cu vorbele, ci şi cu faptele“, spune Cristina Marcu, unul dintre membri. După cum ei înşişi povestesc, ceea ce-i diferenţiază de celelalte asociaţii pro monarhie este că ei nu susţin niciun partid politic, şi nici un candidat la preşedenţie.

„Corect ar fi ca pe buletinul de vot să existe opţiunea- «Nu votez cu niciun candidat», pentru a ne putea exprima dreptul constituţional de a vota“, menţionează Cristina Marcu.

În acest scop, „Clubul Bloggerilor Liberali“ doreşte revizuirea articolului 152 din Constituţie, care să ofere posibilitatea cetăţeanului să-şi aleagă forma de guvernământ după care să fie condus.

Anul trecut, regaliştii au făcut şi o petiţie în Parlament cu privire la declararea zilei de 10 mai ca sărbătoare naţională. Au strâns peste 2.000 de semnături, însă Comisia de Muncă a respins-o.

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, din 2011, prin care a adus critici dure la adresa Regelui, i-a jignit profund.
„Pentru mine Regele este e tatăl meu, părintele spiritual al naţiunii. Când Băsescu l-a jignit, am simţit că l-a jignit pe tata“, a mărturisit Josho Adrian Cîrlea, un alt regalist convins.

„Un rege este crescut să fie rege, un preşedinte nu face şcoală ca să devină preşedinte“

Întrebaţi de ce monarhie, şi nu republică, argumentele au venit avalanşă din partea tuturor membrilor. Din punct de vedere istoric, ei susţin că România are o tradiţie monarhistă, că înainte de perioada comunistă, toată istoria României este marcată de domnitori şi regi.

Potrivit spuselor Cristinei Marcu, din punct de vedere conomic, orice monarhie costă mai puţin, iar lupta pentu preşedenţie implică deturnare de fonduri.

„Un preşedinte face compromisuri, un rege nu are concurenţă. Un rege este crescut să fie rege, un preşedinte nu face şcoală ca să devină preşedinte“, argumentează cu mult patos Cristina Marcu.

Josho Arian Cîrlea nu rămâne indiferent la discuţie, adăugând că „preşedintele este un chiriaş, iar un chiriaş, cât timp stă în chirie încearcă să ia cât mai mult, dar un rege este un proprietar, care doreşte să strângă pentru a avea ce lăsa urmaşilor săi“.

Ei sunt de părere că regele are mai puţine drepturi decât responsabilităţi, iar democraţia este acolo unde preşdintelui îi este frică de popor, şi nu invers.

„Cea mai democratică constituţie este constituţia monarhică pentru că drepturile cetăţeanului sunt mai multe decât obligaţiile, iar constituţia este gândită pentru popor“, intervine din nou Cristina Marcu.

Vine din Olanda la toate evenimentele din România dedicate monarhiei

Regaliştii României spun că apreciază că Mihai I este un rege democrat şi un model de moralitate.
„Face parte dintr-o clasă proprie, nu există termen de comparaţie pentru Regele Mihai. Impune respect numai prin prezenţă. Aduceţi-vă aminte de prezenţa lui în Parlament, unde atitudinea afişată i-a făcut pe mulţi să stea cu capul aplecat“, îşi aduce aminte Cristina Marcu.

„Am avut onoarea ca la inaugurarea Piaţetei Regelui, de pe Bulevardul Kiseleff, Regele Mihai să mă privească în ochi, şi nu am putut să-mi stăpânesc emoţiile şi am plâns“, povesteşte încă emoţioată Aida Minerva Tănăsescu, care este stabilită în Olanda, dar vine în România la fiecare eveniment dedicat monarhiei.

Regele Mihai este singurul monarh în viaţă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi nu trebuie uitat ca România şi-a câştigat independenţa în timpul monarhiei, plusează Aida Tănăsescu.

Dragostea nemărginită pe care le-o poartă Regelui şi Reginei se observă şi în obiectele sub însemnul Casei Regale strânse de-a lungul timpului. Steaguri cu stema Casei Regale, bannere, portrete şi tablouri cu Regele şi Regina, fotografii de ordinul sutelor de mii strânse de la toate evenimentele monarhice din ţară, cărţi şi articole scrise de-a lungul timpului sunt păstrate cu sfinţenie de regaliştii „Clubului Bloggerilor Liberali“.

Adrian Cîrlea arborează la balcon întotdeauna steagul cu stema regală de 1 decembrie şi 10 mai. În plus, în camera sa are agăţate portretele Regelui şi Reginei, iar în semn de respect faţă de Majestăţile Sale, imaginea celor doi se află deasupra celorlalte tablouri afişate.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite