Bucureşti: Petruţ Sima a cântat, cu Sound , la Vatican

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul pasionat de cor a ajuns să cînte, în această vară, în Basilica Sf. Petru, cu ocazia participării Corului Sound la Festivalul Internaţional de Muzică Corală Sacră de la Roma şi Vatican.

Petruţ Sima are  mai mulţi ani vechime în Corul Sound decât la serviciu.

De 15 ani, de când există Sound, de două ori pe săptămână, imediat după orele de lucru, el se duce la repetiţiile de la Casa Studenţilor şi nu poate concepe să renunţe la acest hobby.

“Am devenit dependent de plăcerea de a cânta în cor. În plus, am adunat o mulţime de amintiri care mă îmbogăţesc sufleteşte, ca pe toţi cei care cântă în Corul Sound”, spune tânărul.

Bucuria de a cânta în Corul Sound

Petruţ Sima era în anul l de facultate, la ASE, când verişoara lui, mezzosoprana Sidonia Nica, pe atunci, elevă de liceu şi coristă în Song, l-a  prezentat dirijorului, regretatul Ioan Luchian Mihalea. 

“Am apucat să cânt în Song doar câteva luni, dar a fost suficient să prind, pentru totată viaţa, microbul plăcerii de a cânta în cor.

Aşa că, după tragica dispariţie a lui Mihalea, mi-am dorit foarte mult să continui să cânt şi, la fel ca mine, simţeau toţi cei nou veniţi în Song.

Faptul că dirijorul Voicu Popescu ne-a preluat a fost o mare bucurie pentru noi şi, luni de zile, am muncit să-i dovedim că merităm să înfiinţeze, cu noi, un nou cor.

Aşa a apărut Sound, corul Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, care în acest an a împlinit 15 ani, de când există, datorită maestrului Voicu Popescu şi iubirii noastre pentru cântec”, povesteşte Petruţ.

Astăzi Corulul Sound  are un repertoriu muzical complex, de la epoca medievală, până la cea contemporană, din care nu lipsesc muzica de divertisment şi jazz-ul.

Iar în palmaresul Sound se află mai multe medalii de aur şi argint, obţinute la numeroase competiţii prestigioase din străinătate.

Au cântat şi la slujba de la Panteon

În această vară, Corul Sound a fost invitat să reprezinte România la Festivalul Internaţional de Muzică Corală Sacră de la Roma şi Vatican.

“Sâmbata 18 iulie 2009, la ora 16.00, am cântat în cadrul Sfintei Slujbe de la Basilica Sf. Petru din Vatican unde am prezentat creaţii corale româneşti din repertoriul ortodox”, spune Petruţ.

“Pentru mine, acest lucru a fost ceva extraordinar. Ca şi faptul că am avut ocazia să cântăm şi la Panteonul de la Roma, care de 1400 de ani, funcţionează neîntrerupt ca biserică. Ne plimbam prin Roma, când am ajuns la Panteon de unde tocmai ieşea o nuntă. Le-am cântat, spontan, “Mulţi ani trăiască” şi aşa ne-a auzit preotul, care, pentru că ne-a apreciat, în mod deosebit, ne-a invitat să cântăm a doua zi la slujba de la Panteon”, îşi aminteşte, cu plăcere Petruţ.

Intrebări şi răpunsuri

..De 10 ani, Sound are o relaţie de prietenie extraordinară cu pianistul şi dirijorul Valentin Radu, stabilit la Philadelphia, în Statele Unite. Cum este să cânţi sub bagheta acestui prestigios muzician?

Valentin Radu este, fără excepţie,  un artist surprinzător şi, pentru a-i face faţă, trebuie să fim foarte bine pregătiţi.

Aţi cântat împreună şi în străinătate?

Da, chiar în această vară, când am fost în Italia. El a venit special la Veneţia, pentru a ne întâlni.

Când aţi cântat ultima dată sub bagheta lui Valentin Radu?

La concertul aniversar Sound, “All That Jazz”, din 17 noiembrie 2009, la Casa Studenţilor Bucureşti, unde Valentin Radu a fost invitatul nostru de onoare.

Profil

Născut
 30 iunie 1973, Piteşti
Studii
Facultatea de Economie generală, ASE
Profesie
Ofiţer de credite de afaceri
Familie
Căsătorit cu Laura, colegă de cor. Au un fiu, Vladimir, de un an şi cinci luni.

Ce îi place
Petruţ este o fire senzitivă şi îi place ca tot ce face să fie cu simţire. Cântatul la cor i-a dezvoltat receptivitatea şi flerul, însuşiri după care îi place să se ghideze în viaţă şi care îl ajută să cunoască mai bine oamenii.
Ce nu-i place
Nu-i plac minciuna şi falsitatea  şi evită să aibă de-a face cu oamenii nesinceri. Îl întristează faptul că muzica este neglijată în şcoli, ceea ce face ca tot mai puţini tineri să ajungă să descopere plăcerea de a cânta.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite