Bucureşti: Operaţie medicală, premieră mondială: cum a reuşit un chirurg să salveze viaţa unui tânăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre chirurgii specialişti de la spitalul „Marius Nasta“, Cristian Paleru, a operat printr-o metodă medicală inedită în România şi în lume un tânăr de 19 ani al cărui plămân stâng era distrus în totalitate din cauza unei pneumonii.

În timp ce mii de medici români văd ca singură şansă de supravieţuire pentru un viitor decent străinătatea, performanţele unora care au rămas în ţară sfidează hibele din sistem.

Este cazul doctorului Cristian Paleru, medic primar chirurg la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“, citadela de elită a chirurgiei româneşti. El a realizat o intervenţie chirurgicală în premieră, bazată pe inversarea etapelor operaţiei.

Pacientul, în vârstă de 19 ani, suferea de o infecţie pulmonară cu destrucţia plămânului stâng, iar, după mai multe complicaţii, doctorul a stabilit că plămânul trebuie extirpat printr-o metodă mai scurtă şi mai puţin agresivă.

Operaţie în două etape

Astfel, în loc să îndepărteze în acelaşi timp plămânul de vasele care îl leagă de inimă şi de căile respiratorii, doctorul Paleru a separat mai întâi plămânul de căile respiratorii, printr-o metodă minim invazivă, care exclude riscul unei infecţii.

Această metodă reprezintă o premieră mondială, iar săptămâna viitoare se va lucra la partea a doua a operaţiei, când tânărului îi va fi extirpat plămânul distrus, fără riscul producerii unei fistule bronşice.

Cu toate acestea, doctorul spune că înlăturarea unui organ atât de mare nu pune viaţa pacientului în pericol. „În condiţii normale, un om obişnuit nu foloseşte întreaga rezervă respiratorie, aşa cum nu ne folosim toată puterea în mod continuu şi pentru orice gest“, spune Cristian Paleru.

Preţul unei asemenea intervenţi, adică 500 de euro fără cheltuielile de spitalizare, nu este deloc exagerată, ţinând cont că în străinătate această interevenţie ajunge şi la 40.000 de euro.

Face 100 de operaţii pe lună

După două stagii de pregătire la Strasbourg şi Essen, doctorul Paleru s-a întors în ţară să aplice o tehnică medicală, abandonată de 30 de ani în România, dar care are o evoluţie de 50 de ani în afară - mediastinoscopia. O intervenţie care simplifică mult şi îmbunătăţeşte performanţele tratamentului chirurgical în cazul cancerului bronhopulmonar.

Din 1994, de când a devenit medic specialist, şi până în prezent, Cristian Paleru a efectuat mii de intervenţii. „În serviciul nostru se operează lunar de către un colectiv de 5 oameni aproximativ 100 de cazuri, a căror amploare variază de la mici operaţii de 15 minute la intervenţiile laborioase de 4-7 ore“, povesteşte chirurgul.

Întrebări şi răspunsuri

Exista o criză de medici specialişti în ţară?

La noi nu lipsesc doar specialiştii, ci şi condiţiile unde să aplici ceea ce ştii. Creăm şomeri de lux care nu au unde să profeseze la nivelul la care au învăţat şi pleacă în masă din ţară. Din păcate, interesul absolvenţilor de liceu pentru Facultatea de Medicină a scăzut considerabil. Înainte, doar „crema“ cuteza să dea la medicină.

Care ar trebui sa fie bariera de vârstă a unui medic?
Trebuie să ţinem cont că un specialist îşi termină stagiul de pregătire la peste 30 de ani şi se mai formează încă ceva timp. Pentru profesiile de tip medical şi laborator consider că vârsta limită ar putea fi între 65-75 de ani. Pentru cele chirurgicale cred că vârsta ar fi între 60-70, după modul cum te menţii şi solicitarea fizică aferentă profesiei.

Profil
Studii: Facultatea de Medicină „Carol Davila“ din Bucureşti. Stagii de pregătire în Germania, Franţa şi Spania
Profesie: Medic specialist în chirurgia toracică; profesor  universitar la Universitatea de Medicină „Carol Davila“
Familie: Este căsătorit şi are un copil

Ce îi place
Doctorul este pasionat de gadgeturi, geografie şi istorie. „Iubesc călătoriile, iar de fiecare dată când ajung într-o altă ţară străină primul lucru pe care îl caut sunt muzeele, ca să văd picturi vechi“, spune Cristian Paleru.

Ce nu-i place:
„Nu pot accepta lipsa de seriozitate a celor din preajma mea. Faţada, gomoşenia şi forma fără fond sunt atributele care ma ţin departe de oamenii care şi le însuşesc“, mai spune chirurgul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite