Bucureşti pentru OAMENI ! - marş de protest

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Ziua fără maşini" este un eveniment marcat în toată lumea. În Bucureşti, evenimentul din acest an se va numi „Bucureşti pentru OAMENI !”  Pe 21 septembrie 2013, pe bicicletă, pe role sau cu trotineta, în alergare uşoară sau în cărucior, vă invităm să ieşiţi în stradă* pentru a cere politicienilor să arate respect faţă de cei care i-au ales.

În România, mersul pe jos şi cu bicicleta - cele mai ieftine şi sănătoase moduri de deplasare - sunt desconsiderate de către politicieni. 

De aceea noi plătim mai mult pentru infrastructură, pentru sănătate, pentru combustibil.  De aceea traficul rutier ne pune în pericol, pe noi şi pe copiii noştri.
De aceea trăim în oraşe poluate de traficul rutier excesiv.
De aceea pierdem zile, săptămâni, luni din viaţă blocaţi în trafic.

Cu costuri mai mici şi cu beneficii mai mari, oraşele conduse de edili gospodari reuşesc să ofere condiţii de viaţă mai bune pentru locuitorii săi. Şi la noi este posibil !

"Bucureşti pentru OAMENI" este un marş de protest pentru care s-a depus notificarea legală la Primăria Municipiului Bucureşti. 

Adunarea participanţilor va fi la oră 14:30 în parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle. Va puteti invita prietenii direct sau pe Facebook:  http://goo.gl/o0Tb9N

Propunem două variante de traseu: de 18, respectiv de 15 km. Varianta mai lungă include ocolirea Parlamentului. (Vezi traseul aici: http://goo.gl/qyQiF )

Incurajăm şi promovăm mişcările similare organizate în alte orase din România. În cazul în care vom afla despre aceste evenimente, desfăşurate în aceeaşi zi si la aceeaşi oră, le vom anunţa pe toate site-urile partenere.

Motivele protestului

 
1. Neaplicarea măsurilor de siguranţă rutieră. 

 Primarul Oprescu a oprit măsurile de siguranţă rutieră care s-ar fi putut lua în momentul aplicării marcajelor rutiere. Conform legii, în scopul sporirii impactului vizual asupra participanţilor la trafic, pe partea carosabilă se pot execută marcaje sub formă de inscripţii, simboluri şi figuri. (Detalii: http://goo.gl/jFt03  )

 
2. Încurajarea transportului motorizat în timp ce Bucureştiul este cea mai poluată capitală europeană. 

 Cu toate că trecem printr-o perioadă dificilă economic, Primăria investeşte sume enorme în infrastructură dedicată celui mai ineficient mijloc de transport din oraş: autoturismul. Folosirea în exces a maşinilor în interiorul oraşelor, în detrimentul transportului public sau pe bicicletă, aduce pierderi directe şi indirecte oamenilor şi municipalităţii. Oraşele civilizate din întreaga lume iau măsuri de reducere a traficului motorizat individual obţinând ECONOMII substanţiale. În plus, oraşele care acordă atenţie OAMENILOR sunt căutate de turişti, creşterea serviciilor devenind un motor de dezvoltare pentru acestea. 

 
3. Lipsa unei viziuni a administraţiei oraşului pentru creşterea calităţii vieţii. 

 Cu toate că la nivelul UE există toată documentaţia necesară aplicării principiilor dezvoltării durabile a oraşelor, Bucureştiul le ignoră, luând măsuri care înrăutăţesc viaţa oamenilor.

 
4. Menţinerea în funcţii a persoanelor vinovate de pagubele de milioane de euro provocate de recepţia ilegală a pistelor pentru biciclete. 

 Ilegalităţile comise de Primăria Municipiului Bucureşti prin Administraţia Străzilor în cazul recepţiei ilegale a pistelor pentru biciclişti au fost sesizate în ultimii doi ani către Administraţia Străzilor Bucureşti, Brigada Rutieră Bucureşti, Primarul General Sorin Oprescu, Consiliului General al Municipiului Bucureşti, Prefectură, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Procuratură, Curtea de Conturi a României, PSD, PNL, PC, PDL, UDMR, UNPR, Forţa Civică, PP-DD.
Niciuna dintre aceste instituţii nu a luat măsuri care să ducă la recuperarea prejudiciilor şi tragerea la răspundere a vinovaţilor, cu toate că numele lor poate fi aflat foarte repede prin simpla citire a documentului de recepţie a pistelor. Cu toate că este un document public, Primăria refuză să-l pună la dispoziţia cetăţenilor.

5. Neaplicarea măsurilor de eficientizare a transportului public prin asigurarea de benzi dedicate. 

 Peste tot în lume, transportul public este prioritar pentru administraţii. În Bucureşti, autobuzele RATB rămân blocate în trafic împreună cu autoturismele personale, făcând din transportul public un mod de transport ineficient. Pierderile le suportăm cu toţii.

Modelul "Budapesta"  

 Budapesta a ajuns un model pentru întreaga lume prin modul în care oamenii au obligat politicienii să construiască "oraşe pentru oameni", oraşe în care oamenii sunt mai importanţi decât maşinile.  Detalii aici http://goo.gl/2fopg si aici: http://goo.gl/4SlSP

După nouă ani de proteste, atunci când s-au convins că politicienii îşi respectă promisiunile, activiştii din Budapesta au anunţat încetarea şirului de proteste. Dacă primul protest a fost "susţinut" de aproximativ 50 de persoane, la ultimul au fost prezenţi 100 000 de oameni. Uitându-ne la cifre, putem vedea că mişcările de protest iniţiate de bicicliştii bucureşteni respectă tiparul celor din Ungaria, în ceea ce priveşte numărul de participanţi: peste 1000 de participanţi în toamna lui 2012 şi peste 4000 în primăvara lui 2013.

Am hotărât să copiem modelul de organizare şi calendarul cu care au lucrat activiştii din Ungaria.

 Iată calendarul protestelor din Bucureşti până în 2020: 19 apr 2014, 20 sep 2014, 25 apr 2015, 19 sep 2015, 23 apr 2016, 24 sep 2016, 22 apr 2017, 23 sep 2017, 21 apr 2018, 22 sep 2018, 20 apr 2019, 21 sep 2019, 25 apr 2020, 19 sep 2020. Toate se vor desfăşura pe acelaşi traseu şi începând cu aceeaşi oră, indiferent de condiţiile meteo. Notificările au fost depuse deja la Primăria Municipiului Bucureşti.

Aceste proteste nu vor înceta până când clasa politică nu va înţelege că se află în slujba cetăţenilor şi nu invers !

Demersurile OPTAR sunt susţinute de membrii Comunităţii Bicicliştilor din Bucureşti.
Suntem mulţi. Creştem

Marian Ivan
membru fondator al OPTAR

 ——————————–

Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.
Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.
Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !
Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR.

————————————–


* S-a depus solicitare către Brigada Rutieră Bucureşti pentru închiderea traficului motorizat, cu excepţia transportului public şi al traficului pietonal (pe trecerile de pietoni), pe tot traseul manifestaţiei.

 Dacă poliţia va soluţiona petiţia noastră, toţi participanţii vor circula pe partea carosabilă, cu respectarea indicaţiilor de la faţa locului.

 Dacă poliţia va refuza închiderea traficului, marşul se va desfăşura cu respectarea regulilor de circulaţie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite