Bucureşti: Mihail Gorbaciov va veni în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov va veni la Bucureşti pe 21 decembrie, la marcarea a 20 de ani de la Revoluţia din 1989, a anunţat fostul preşedinte Emil Constantinescu joi, la o dezbatere despre prăbuşirea regimului comunist.

Vorbind despre rolul lui Gorbaciov, considerat iniţiatorul prăbuşirii acestui regim, în reformarea fostei URSS, Constantinescu a arătat că acesta s-a axat pe două linii diferite: pe o reformă economică, sub numele de 'perestroika', şi pe 'glasnost', adică transparenţă.

'Masele populare, care au jucat un rol deosebit în aceste transformări, au fost interesate de reforma economică. Intelectualii, în schimb, au fost atât de interesaţi de proiectul 'glasnost', de posibilitatea de a se exprima liber, de a comunica, încât aproape nu i-a mai interesat ce s-a întâmplat cu partea de reformă (economică - n.r.)' - a afirmat fostul preşedinte al României.

În discursul său, Constantinescu a apreciat că oamenii au redescoperit prin libertatea de comunicare două pârghii importante, sentimentul naţional şi sentimentul religios, care au jucat un rol covârşitor în animarea populaţiei din fosta URSS şi din zona de influenţă sovietică în decizia lor de a înlocui sistemul comunist.

El a arătat că, odată ce masele au optat pentru 'proiectul radical', transformările s-au produs într-un ritm atât de rapid, încât încercările reformiştilor comunişti din aceste ţări de a se adapta nu au mai fost considerate 'reformă, ci 'cedări'. Masele radicalizate nu au acceptat decât o transformare radicală a comunismului, a concluzionat Constantinescu.

La dezbaterea intitulată '1989: anul care a schimbat lumea. Viziunea protagoniştilor schimbării asupra viitorului Europei' iau parte ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, membri ai Corpului Diplomatic, fostul preşedinte al României Ion Iliescu, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, fostul premier Petre Roman, lideri marcanţi ai mişcărilor revoluţionare care au dus la prăbuşirea regimurilor totalitare din Europa Centrală şi de Est, între care Arnold Ruutel, preşedintele Estoniei (2001-2006), Petru Lucinschi, preşedintele Moldovei

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite